MENIU

Rusia pregătește măsuri drastice împotriva „rusofobiei” - Ce țări sunt vizate după invazia din Ucraina

Rusia pregătește măsuri drastice împotriva „rusofobiei” - Ce țări sunt vizate după invazia din Ucraina

Rusia pregătește incriminarea „rusofobiei” chiar după ce a lansat acest fel de acuzații împotriva Chișinăului. Anunțul a fost făcut de avocatul poporului pentru drepturile omului de la Moscova.

Rusia ar putea incrimina „rusofobia” ca infracțiune distinctă, înăsprirea legislației în acest sens fiind propusă de Tatiana Moskalkova, avocatul poporului pentru drepturile omului de la Moscova. Procuratura rusă a propus între timp ca infracţiunea de rusofobie să fie catalogată drept o formă de extremism. 

Autorităţile de la Moscova au acuzat în mod repetat Occidentul de „rusofobie”, după invazia rusă a Ucrainei.

„În general, există temeiuri legale pentru rezolvarea acestei probleme astăzi - există articolul 282 din Codul Penal, care vorbește despre acțiuni cu caracter discriminatoriu pe baza naționalității, și există articolul 12 din Codul Penal, care vorbește despre răspunderea cetățenilor străini pentru acțiuni care provoacă daune cetățenilor noștri”, a declarat Moskalkova, la televiziunea Rossiya-24, potrivit Interfax.

„Dar, în practică, aceste norme nu funcționează suficient. Sunt necesare formulări speciale care să se concentreze asupra rusofobiei în general, nu doar ca o infracțiune periculoasă din punct de vedere social”, a mai spus Moskalkova, relatează Hotnews.ro.

Ea a subliniat că numărul sesizărilor făcute de cetăţenii ruşi din cauza manifestării rusofobiei a crescut de patru ori pe parcursul anului 2023. Moskalkova consideră că ar trebui impusă o pedeapsă publică pentru faptele de rusofobie, relatează RADOR.

Moskalkova nu a explicat însă dacă „noua infracțiune” de incriminare a rusofobiei va fi aplicată și cetățenilor ruși, declarațiile sale referindu-se doar la mediul extern țării.

Anunțul de la Moscova vine chiar după presiunile și amenințările împotriva regimului de la Chișinău. Kremlinul acuză Chișinăul de „atitudine rusofobă” și cere autorităților moldovene să înceteze „retorica anti-rusă”. Și asta după ce joi, 2 martie, Parlamentul R. Moldova a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, printr-o declarație adoptată de majoritatea deputaților. 

Moscova consideră că „parlamentul moldovean a adoptat o rezoluție anti-rusă”, similară cu cele din statele membre UE și NATO, pe care autoritățile de la Kremlin le consideră „curatorii” R. Moldova, potrivit anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al MAE rus - Maria Zaharova.

Președintele Vladimir Putin a dat instrucțiuni în luna decembrie a anului trecut ca legislația să fie modificată pentru a „consacra” răspunderea penală pentru „manifestările rusofobe”, amintește Moskalkova.

Noua propunere vine după ce Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat chiar miercuri că în camera inferioară a parlamentului rus au fost depuse mai multe amendamente ce vizează incriminarea „discreditării” și a răspândirii de „informații false” cu privire la grupurile de voluntari ce luptă în cadrul forțelor armate ruse. Măsura a fost cerută de Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner, iar proiectul legislativ este considerat unul cu dedicație pentru mercenarii săi. Noile amendamente urmăresc să extindă practic legislația adoptată de parlamentul rus încă din luna martie a anului trecut, care incriminează răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării.

Rusia a acuzat mai multe state de „rusofobie” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa, a poziționării față de războiul din Ucraina sau a demolării unor monumente sovietice.  

Tot Maria Zaharova, de la MAE rus, reclama în luna ianuarie „rusofobia totală” a Estoniei, după ce Tallinn a cerut Moscovei să-și reducă prezenta diplomatică pe teritoriul țării.

„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, spunea Zaharova la acea vreme.

Și Japonia a fost acuzată de „intensificarea rusofobiei”, pentru că s-a aliniat în mare parte sancțiunilor decise de Occident împotriva Moscovei.

Chiar și Papa Francisc a fost acuzat de rusofobie anul trecut, după ce Suveranul Pontif Papa a spus că soldații din Buriatia, unde budismul este religie majoritară, și din republica Cecenia, cu majoritate musulmană, au fost „cei mai cruzi” luptători din Ucraina. Declarațiile sale au stârnit furia autorităților ruse.

„În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiție rusă, cum ar fi cecenii, buriații și așa mai departe”, a declarat Papa Francisc într-un interviu din noiembrie 2022, comentând că Rusia s-a bazat mai mult pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina, potrivit The Guardian.

„Aceasta nu mai este rusofobie, este o deviație la un nivel pe care nici măcar nu-l pot numi”, transmitea Maria Zaharova la acel moment.