Rusia lui Putin, ultimul dezacord între Trump și Tillerson înainte de demiterea șefului diplomației
O declarație prin care Rex Tillerson învinuia Moscova pentru otrăvirea spionului rus Serghei Skripal pare să fi fost ultimul dezacord major între secretarul de stat și Donald Trump, înainte de demitere. Poate chiar cel care a generat decizia intempestivă a președintelui de a anunța înlocuirea șefului diplomației printr-un mesaj pe Twitter.
Donald Trump a anunțat o schimbare majoră la vârful administrației sale, cu posibile efecte imediate asupra politicii externe a SUA, printr-un mesaj pe Twitter care l-a luat prin surprindere chiar pe omul vizat - secretarul de stat demis, Rex Tillerson.
Cel puțin asta a fost varianta oferită chiar din interiorul Departamentului de Stat imediat după anunț.
”Rex Tillerson nu a vorbit cu președintele și nu știe motivul demiterii, ci a aflat despre acest lucru odată cu toată lumea, citind mesajul public”, a precizat subseretarul de stat Steve Goldstein, care a adăugat că șeful său fusese avertizat doar în termeni vagi cu privire la posibilitatea concedierii.
Goldstein a fost imediat demis pentru că a contrazis linia oficială a Casei Albe, un lucru pe care, potrivit Washington Post, îl făcuse în mai multe rânduri.
Demiterea lui Tillerson nu a fost totuși o surpriză, ținând cont de relația tensionată cu Trump și de multele dezacorduri pe teme importante, inclusiv Rusia.
Rusia este de altfel și subiectul ultimului diferend al lui Tilerson cu un președinte considerat de mulți drept prea înțelegător cu Rusia lui Vladimir Putin.
Într-un comunicat făcut public luni pe tema otrăvirii spionului Serghei Skripal, Tillerson a spus că Statele Unite au „încredere totală” în concluzia la care au ajuns britanicii, care au spus că Rusia este „probabil responsabilă”.
„Nu există niciodată o justificare pentru acest tip de atac, să încerci să ucizi un cetăţean aflat pe teritoriul unui stat suveran şi suntem revoltaţi că Rusia pare să arate din nou un asemenea comportament. De la Ucraina la Siria şi acum Marea Britanie, Rusia continuă să fie o forţă iresponsabilă şi o sursă de instabilitate în lume, acţionând cu sfidare faţă de suveranitatea altor state şi faţă de vieţile cetăţenilor”, a spus Tillerson.
Tonul dur și poziția clară a fostului șef al diplomației în privința Rusiei diferă de la pământ la cer față de exprimarea lui Trump, o jumătate de zi mai târziu.
Chesionat de reporteri pe aceeași temă, Trump a preciat că ”imediat ce vom clarifica situația, dacă suntem de acord cu Marea Britanie, vom condamna Rusia sau pe cine este vinovat”.
Rusia nu este singurul punct de dezacord dintre Trump și Tillerson. Acordul privind programul nuclear al Iranului, care a dus la ridicarea multor sancțiuni impuse Teheranului, a fost tot timpul criticat de Trump, dar și de omul ales pentru înlocuirea lui Tillerson, Mike Pompeo, șeful CIA.
Asta în vreme ce Tillerson, dar și ceilalți actori internaționali implicați în acord, au continuat să îl susțină.
Incă de la inceputul mandatului sau s-a speculat ca secretarul de stat nu va ocupa pozitia timp indelungat.
În toamna lui 2017, relația dintre Tillerson și Trump s-a înrăutățit și au apărut zvonuri concrete privind plecarea iminentă a secretarului de stat.
Discuțiile au apărut după degroparea unei informații mai vechi potrivit căreia, intr-o intilnire la Pentagon, la un moment dat, Tillerson l-ar fi caracterizat pe presedinte – intr-o traducere aproximativa – „tâmpit”.
Intrebat in legatura cu stirea respectiva, secretarul de stat a spus ca nu ia in considerare astfel de vorbe, dar fara sa nege explicit informatia.
În urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat "de unul singur" decizia de a se întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite, inclusiv în rândul funcţionarilor de la Casa Albă.