Rusia blochează „soluția de avarie” a Europei - petrolul din Kazhastan. Decizie radicală luată de Kremlin
Președintele Kazahstanului s-a tot opus tendințelor expansioniste ale Kremlinului, a condamnat invazia Ucraina, dar, poate cel mai important, a ajutat Europa să facă față sistării gazelor rusești. Motiv pentru care Moscova blochează conducta prin care se exportau 60 de milioane de tone de petrol din Marea Caspică spre Uniunea Europeană.
Rusia oprește exporturile de petrol kazah după o nouă serie de declarații ale președintelui Kassym-Zhomart Tokayev, care s-a oferit să ajute Europa să facă față crizei energetice cauzate de reducerea livrărilor de hidrocarburi din Rusia.
Marți, Tribunalul Districtual Primorsky din Novorossiysk a suspendat funcționarea terminalului maritim al Consorțiului Caspian Pipeline, prin care se exportau anual peste 60 de milioane de tone de petrol din Kazahstan.
Potrivit rușilor, au fost descoperite încălcări ale mediului în activitățile consorțiului. Funcționarea terminalului a fost suspendată timp de 30 de zile pentru a le elimina. Societatea intenționează să facă recurs împotriva deciziei instanței.
În iunie, Rusia a impus deja restricții privind funcționarea terminalului CPC, referindu-se la faptul că în zona apei portului au fost găsite obiecte asemănătoare minelor din Al Doilea Război Mondial. Transporturile de petrol s-au oprit după ce președintele Kazahstanului a refuzat să recunoască cele două nou proclamate republici, Donețk și Lugansk și a criticat, de asemenea, propagandiștii și deputații ruși.
Noi restricții privind această blocare completă a exporturilor au avut loc a doua zi după ce Tokayev, într-o conversație cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Europa să stabilească situația de pe piața energiei.
Kazahstanul este „angajat să dezvolte legături durabile cu UE” – cel mai mare partener comercial pentru economia națională și este gata să „își folosească potențialul de hidrocarburi” și, de asemenea, să joace rolul de „tampon” între Est și Vest, a spus Tokayev.
Kazahstanul ocupă locul 11 în lume în ceea ce privește producția de petrol - 1,7 milioane de barili pe zi. 89% din acest volum este exportat, iar cea mai mare parte - printr-o conductă care duce la Novorossiysk. Cei mai mari cumpărători de petrol din Kazahstan au fost anul trecut Italia (17,9 milioane de tone), Olanda (8,2 milioane de tone) și Franța (4,5 milioane de tone).