MENIU

Rusia amenință Bosnia cu repetarea scenariului ucrainean: „Dacă există o amenințare, vom reacționa!”

Irpin, Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, a amenințat această țară cu dreptul Moscovei de a răspunde intențiilor sale de a deveni membru NATO, scrie Balkan Observer.

„Având la îndemână exemplul Ucrainei, am arătat la ce măsuri ne așteptăm. Dacă există o amenințare, vom reacționa”, a spus Kalabukhov în emisiunea unui post TV bosniac.

Potrivit ambasadorului rus, Rusia nu are în prezent un plan de acțiune pentru statul balcanic, iar Moscova va reacționa și va „analiza situația strategică și geopolitică”.

Președintele Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komsic, a condamnat declarația ambasadorului Rusiei.

„Condamn ferm amenințările ambasadorului Federației Ruse în Bosnia și Herțegovina, pe care le-a exprimat atunci când a comentat cu privire la posibilitatea aderării Bosniei și Herțegovinei la NATO”, a subliniat Komsic.

„Mesajul ambasadorului rus, că Rusia va acționa, dând exemplul Ucrainei, împotriva căreia Rusia efectuează o agresiune, este lipsit de ambiguitate, dar în același timp inacceptabil pentru Bosnia și Herțegovina”, a subliniat președintele bosniac.

Komsic a menționat că aderarea Bosniei și Herțegovinei la NATO poate fi doar o decizie a instituțiilor din Bosnia și Herțegovina și nu „un motiv pentru a ataca Bosnia și Herțegovina”.

Bosnia și Herțegovina a fost invitată de NATO să se alăture Planului de acțiune pentru aderare (MAP) în 2010. Și partea sârbă și Republica Croată și-au declarat neutralitatea militară în 2017.

Din cauza dorinței Ucrainei de a adera la NATO, Rusia a declanșat un război pe scară largă în Ucraina, ale cărui victime au fost mii de oameni.