Rusia a început un vast program de militarizare în zona Mării Negre, avertizează PE
"Presiunile asupra unor ţări precum România reprezintă un risc major" la adresa securităţii în regiune, se afirmă într-o rezoluţie redactată de europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu şi aprobată, joi, de Parlamentul European (PE).
Rezoluţia mai arată că e nevoie de o gestionare responsabilă din partea UE a realităţii strategice din zona Mării Negre, unde Rusia a lansat un proces de militarizare pe termen lung, potrivit unui comunicat oficial.
"Parlamentul subliniază situaţia complexă strategică şi militară la Marea Neagră şi susţine că sancţiunile UE împotriva Rusiei ar trebui să fie în continuare legate de implementarea acordurilor de la Minsk. Realitatea strategică din zona Mării Negre, unde Rusia a lansat un proces de militarizare pe termen lung, necesită o gestionare responsabilă din partea UE," se mai arată în textul adoptat de europarlamentari.
Potrivit rezoluţiei, Parlamentul European "sprijină categoric nerecunoaşterea anexării Crimeii de către Rusia" şi îşi reiterează angajamentul faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite". UE nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii şi a Sevastopolului", o anexare ce încalcă Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, semnat în 1997.
Totodată, Bruxelles-ul îşi exprimă preocuparea faţă de "intensificarea presiunii Rusiei asupra frontierelor estice ale Uniunii , inclusiv asupra României, Poloniei şi statelor baltice, ceea ce reprezintă un risc major, se subliniază în rezoluţia adoptată de Parlamentul European.