MENIU

Rusia a denunțat, la ONU, prezența trupelor Turciei pe teritoriul Irakului

Rusia a denunțat marți în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite desfășurarea de trupe turcești în Irak, dar Consiliul nu a luat o poziție cu privire la această dispută între Bagdad și Ankara, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat că Rusia a ridicat la ONU această problemă, întrucât a considerat că era 'important să atragă atenția Consiliului asupra acestei situații'. Dar el a deplâns faptul că țările occidentale, membre ale Consiliului, îndeosebi SUA, au refuzat să cheme la ordine Ankara.

Turcia, a spus el, 'a acționat în mod imprudent și inexplicabil procedând la desfășurări suplimentare (de trupe în nordul Irakului) fără acordul guvernului irakian'. Această inițiativă reflectă 'lipsa de legalitate a acțiunilor coaliției internaționale' în Irak și Siria, a estimat el.

Consiliul, a spus Ciurkin, nu a putut reafirma 'suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului', deoarece unii dintre membrii săi occidentali, pe care nu i-a nominalizat, au considerat că 'aceasta va agrava situația'.

'Impactul acestei reuniuni ar fi fost mai puternic cu un mesaj unic, dar nu am putut face acest lucru', și-a exprimat dezamăgirea reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Ambasadorul irakian, Mohammed Ali Alhakim, a subliniat, la rândul său, că Bagdadul și Ankara au încercat să rezolve această dispută 'într-o manieră bilaterală' și că discuțiile 'merg foarte bine'. El a spus că nu a fost consultat de Moscova cu privire la inițiativa sa de a ridica problema trupelor Turciei în Irak.

Rusia și Turcia traversează o criză diplomatică gravă după incidentul aviatic din 24 noiembrie, când un bombardier rusesc a fost doborât de aviația turcă.

Irakul a cerut retragerea trupelor terestre turce intrate ilegal pe teritoriul său și a dat duminică un termen de 48 de ore Turciei pentru plecarea acestora. Cu toate acestea, Ankara continuă să minimalizeze această desfășurare, scrie AFP.

Turcia dispune de trupe la o bază din regiunea Bashika, situată în provincia Ninive, pentru antrenarea forțelor irakiene sunnite dornice să recucerească orașul Mosul din vecinătate, căzut în mâinile jihadiștilor. Potrivit Ankarei, sosirea noilor trupe în apropiere de Mosul corespunde unei 'rotații normale' a acestui contingent și nu constituie o intruziune ilegală și nici începerea unei ofensive în Irak.

Washingtonul 'consideră că desfășurarea inițială de trupe turce a fost negociată cu guvernul irakian', a explicat ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power. 'Sperăm că o desfășurare suplimentară s-ar putea face într-un mod similar', a adăugat ea. SUA 'operează (în Irak) în strânsă cooperare și cu acordul guvernului irakian și noi credem că toate țările ar trebui să facă același lucru', a mai spus ea.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a făcut apel la Ankara și Bagdad să 'rezolve această problemă printr-un dialog constructiv'.

Un diplomat american s-a arătat nemulțumit de faptul că disputa dintre Irak și Turcia, doi aliați ai Washingtonului, a fost ridicată în fața Consiliului de Securitate. 'Continuăm să credem că cea mai bună cale de urmat este ca Turcia și Irakul să rezolve problema în mod bilateral și prin discuții', a pledat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, făcând apel la respectarea

Mai multe articole despre:
Rusia Irak Turcia ONU