MENIU

RUGĂMINTEA Papei Francisc, la Ierusalim: ACCES LIBER la locurile sfinte pentru toţi credincioşii

Papa Francisc, în Israel

Papa Francisc a cerut luni "acces liber" pentru toţi credincioşii evrei, musulmani şi creştini, la locurile sfinte de la Ierusalim, într-o întâlnire cu preşedintele israelian Shimon Peres.

"Vom fi bucuroşi să ne rugăm în casa noastră sau a voastră, la invitaţia voastră şi potrivit alegerii voastre", i-a spus Peres Papei. Abbas a acceptat invitaţia încă de duminică, potrivit negociatorului palestinian Saëb Erakat, care a evocat data de 6 iunie.

În timpul vizitei sale la preşedinţia israeliană, Papa a îndemnat la "încetarea violenţei şi manifestărilor de intoleranţă" faţă de persoane sau locuri de cult din Ierusalim, în urma unui val recent de vandalism, în spatele căruia se află naţionalişti evrei, asupra unor lăcaşe creştine şi musulmane.

"Locurile Sfinte nu sunt muzee sau monumente pentru turişti, ci locuri în care comunităţi de credincioşi îşi trăiesc credinţa, cultura, iniţiativele caritative. Ele trebuie să fie respectate în sacralitatea lor, protejându-se astfel nu doar moştenirea trecutului, ci şi persoanele care le frecventează în prezent şi le vor frecventa în viitor", a pledat Papa.

"Fie ca valoarea religioasă şi culturală universală a Ierusalimului să strălucească deplin, ca o comoară pentru întreaga umanitate! Cât de frumos este atunci când pelerini şi locuitori pot să aibă un acces liber la Locurile Sfinte şi să participe la celebrări!", i-a mai spus el şeful statului israelian.

Ierusalimul reprezintă un oraş sfânt pentru aproximativ trei miliarde de creştini, evrei şi musulmani. Însă accesul le este restricţionat în special palestinienilor din Cisiordania, despărţiţi de Ierusalim printr-un zid înalt de beton.

Reiterând condamnarea "antisemitismului sub toate formele posibile", Francisc a criticat dur vandalismul şi "manifestările de intoleranţă faţă de persoane sau locuri de cult evreieşti, creştine şi musulmane".

Peres şi Papa, care întreţin relaţii foarte călduroase, au avut o lungă întrevedere privată şi au plantat împreună un măslin - simbolul păcii - în grădina preşedinţiei israeliene.

"Ştiţi că mă rog pentru dumneavoastră şi ştiu că vă rugaţi pentru mine", a spus Francisc.