MENIU

Romii, din nou în atenţia tabloidului Dailymail

Jurnaliştii britanici îi iau din nou la ţintă pe romii din România. Tabloidul Daily Mail a publicat un articol despre un cuplu de romi care s-a dus la Londra de sărbători pentru a cerşi. În materialul intitulat "E un moment prielnic să vii la cerşit în Marea Britanie", ziariştii scriu că romii au câştigat 800 de litere sterline în doar o săptămână, iar banii i-au trimis acasă.

Articolul din Daily Mail prezintă povestea a doi romi din România, Ancuţa şi Petru, pe care jurnaliştii britanici i-au găsit în faţa unui oficiu poştal din Londra. Aveau la ei 800 de lire sterline şi se pregăteau să-i trimită acasă, în România. Cei doi ieşeni au ajuns în insulă cu un zbor care a costat 38 de lire sterline.

Materialul are nuanţe ironice şi denigratoare la adresa romilor. Autorul scrie că romii trimit banii acasă prin MoneyGram şi că, deşi majoritatea e analfabetă, cei doi cerşetori din Londra se pricep de minune să completeze formularele de la poştă.


"Când i-am oferit 10 lire Ancuţei pentru a-i trimite familiei sale, aceasta i-a primit şi a spus nemulţumită. "Nu-mi ajung nici măcar pentru a plăti taxa de la MoneyGram. Nu ai mai mulţi?. Copiii mei sunt înfometaţi, iar eu locuiesc cu mama mea, care este oarbă. Nu avem de muncă la Iaşi. Nu avem nimic", relatează jurnaliştii Daily Mail o discuţie cu cei doi romi.

Jurnaliştii britanici sugerează că cerşitul la Londra este mai profitabil decât munca în România. Tot ei subliniază, în mod greşit, că salariul minim în ţara noastră este de 176 de lire sterline, deşi valoarea reală este de 300 de lire sterline.

Articolul a adunat peste două mii de comentarii pe site-ul tabloidului şi a fost distribuit de opt mii de ori pe reţelele de socializare.

Mai multe articole despre:
romi articol dailymail