MENIU

Românii din Italia sunt supărați pe autoritățile din România. Cer zi de doliu național

Românii din Italia cer doliu naţional pentru victimele seismului, dar deocamdată sunt ignoraţi de Guvern. În regiunea afectată s-a deplasat doar ministrul pentru diaspora, care se va întâlni azi cu românii rămaşi pe drumuri în urma dezastrului. 11 români au murit în cutremurul din Italia, 4 sunt în continuare dispăruți, iar șase sunt internați în spitalele din Peninsulă. Trei persoane, care figurau inițial ca fiind dispărute, au fost identificate și sunt în viaţă. 

UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe precizează că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți aflate în atenția MAE este în acest moment de 4 persoane. Toate celelalte persoane care figurau inițial ca fiind dispărute au fost identificate de către echipele consulare și sunt în viaţă.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, i-a vizitat, la spital, pe toți cetățenii români răniți, precum și pe cei din zonele afectate. De asemenea, demnitarul român a participat la ceremonia religioasă oficiată de P.S. Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pentru victimele tragicelor evenimente și a avut o serie de discuții cu autoritățile locale.

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma şi ai Consulatului General al României la Bologna sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi cei 6 cetăţeni români răniţi.

În urma finalizării tuturor procedurilor specifice, trupurile neînsufleţite a 7 cetăţeni români decedaţi în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, în cursul zilei de luni, 29 august 2016.

Costurile de repatriere a corpurilor neînsuflețite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului.

Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE şi cele două echipe consulare mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate în zonele calamitate, încă de la debutul crizei, își vor continua activitatea și demersurile la fața locului până la repatrierea tuturor corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor români decedați și până la clarificarea situației persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute.

Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia le cer autorităţilor de la Bucureşti să declare doliu naţional în memoria românilor morţi după cutremurul din Peninsulă. Până acum, 11 români au fost declarați, oficial, morți în urma seismului, iar alți 14 sunt dați dispăruți. Mai mult, românii din Italia vor ca preşedintele sau premierul să se deplaseze în zonele distruse, unde trăiesc mulţi români. Eventualele ajutoare au putea fi decise luni, când guvernul se reuneşte în şedinţă.

Una dintre nemulţumirile reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia este că autorităţile de la Bucureşti nu au declarat doliu naţional pentru victimele care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului.

Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, a spus, pentru TVR, că în zonele afectate de cutremur au ajuns totuşi ambasadorul României în Italia şi consulul din Bologna pentru a-i ajuta pe românii cu probleme.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat că armata este pregătită să ajute la repatrierea românilor care şi-au pierdut viaţa în Italia. Este aşteptată însă o decizie a executivului. Decizia ar putea veni luni, când guvernul are programată o şedinţă.

Întors oficial din concediu, preşedintele României a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.

În Italia trăiesc şi muncesc aproximativ un milion şi jumătate de români. Aproape 30.000 dintre ei locuiesc în regiunea Umbria, cea mai afectată de seismul din 24 august. sursa

CIOLOŞ ŞI IOHANNIS, ÎN GERMANIA, NU ÎN ITALIA

Premierul Dacian Cioloş nu se duce în Italia, dar pleacă în Germania. Săptămâna viitoare, prim-ministrul se va întâlni cu mai multe companii nemţeşti, interesate de investiţii în România. 

De altfel, şi preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, în perioada următoare. 

"România vrea să fie o parte importantă în procesul decizional", a declarat premierul, la Radio România Actualităţi, mai ales în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dacian Cioloş a discutat ieri şi cu premierul Poloniei despre întărirea axei Bucureşti-Varşovia.

PROMOTIE LA eMAG! CONSULTATI CELE MAI BUNE OFERTE AICI!!!