MENIU

Așa și-au bătut joc de România! Documentul secret care îți arată cum am căzut în ghearele rușilor

La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, România a picat în sfera de interes a Rusiei. Celebrul document „acord al procentajelor", prin care Churchill a vândut România lui Stalin a fost dezvăluit și acum vedem ce a însemnat negocierile de atunci. Acel acord a fost dezastruos pentru țara noastră. Acum vedem ce a însemnat o negociere în miez de noapte pentru soarta țărilor din regiunea de Est a Europei.

Documentul pentru care au căzut de acord liderul din Marea Britanie și liderul comunist a fost scris în octombrie 1944, noaptea târziu, în timpul unei întâlniri la Kremlin. Churchill şi Stalin au încercat să stabilească modul în care Rusia şi Occidentul urmau să împartă Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia şi Țara Românească.

„Amândoi au băut destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război", a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia a fost expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude și insensibile. Cel mai probabil, Churchill știa și el asta.

Cum a căzut România în ghearele Rusiei și comunismului

Conform documentului, 90% din România urma să fie deținută de Rusia și doar 10% de către ceilalți. Grecia a fot atribuită în proporție de 90% Marii Britanii în urma unui acord cu SUA, astfel Rusiei îi revenea 10%.

Iugoslavia a fost împărțită frățește, adică jumătate unul, jumătate celălalt. Iar 75% din Bulgaria a fost oferită Rusiei și 25% celorlalți.

Acordul prin care Churchill a vândut România lui Stalin a fost semnat în anul 1944. Însă din document lipsea Polonia, pe care Churchill voia să o păstreze pentru Occident, dar, în cele din urmă, în 1945, a ajuns tot în sfera de influență a Moscovei.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public, deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală", a mai spus istoricul britanic.

Mai multe articole despre:
Rusia România comunism stalin