REUTERS: Un scandal legat de tărâmul lui Dracula şi aurul României se extinde
O bătălie dusă din cauza planurilor de a se construi o enormă mină de aur la Roşia Montana, un sat românesc care se laudă cu mine romane intacte şi case de secol 18, s-a mutat pe o scenă internaţională, provocând temerile localnicilor că proiectul ar putea fi înviat.
Aflată în vârful unuia dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa, Roşia Montană s-a aflat vreme de 15 ani în centrul unei bătălii între săteni şi compania minieră Gabriel Resources, înregistrată în Canada.
Gabriel Resources a declarat că proiectul de 1,5 miliarde de dolari pentru construcţia celei mai mari mine de aur din Europa ar conferi un mare avânt economiei încetinite a României şi ar crea sute de locuri de muncă în Transilvania – patria legendară a lui Dracula.
Însă localnicii se tem că mina va distruge localitatea istorică Roşia Montană şi munţii din jurul ei şi că va polua mediul înconjurător cu cianura utilizată în procesul minier.
Opoziţia faţă de mină a dus la proteste naţionale în 2013, considerate cele mai mari de după marşurile anticomuniste de la începutul anilor ’90, şi în faţa presiunii localnicilor şi ecologiştilor internaţionali, guvernul a blocat proiectul.
Gabriel a mutat acum lupta la tribunalul internaţional de arbitraj al Băncii Mondiale pentru a obţine despăgubiri de 4 miliarde de dolari – echivalentul a 2% din economia României – pentru proiectul blocat.
Localnicii, care se chinuie să rămână la curent cu evoluţia cazului, se tem că Gabriel şi guvernul strâmtorat al României – care se confruntă cu alegeri în decembrie şi are un pachet minoritar de acţiuni la proiect – lucrează împreună pentru a-i ţine pe dinafara negocierilor.
Alburnus Maior, organizaţia de campanie înfiinţată de sătenii din Roşia Montană, se teme că Gabriel se va folosi de o uşă din spate pentru a reînvia proiectul, în vreme ce guvernul va trage de timp, amânând acele decizii care ar bloca mina.
„Arbitrajul internaţional încalcă dreptul comunităţilor locale de a decide pentru ele însele ce fel de dezvoltare îşi doresc”, a declarat Eugen David, fermier şi şef al Alburnus Maior, care o are printre susţinătorii săi şi pe actriţa Vanessa Redgrave.
„Ignoră de asemenea deciziile tribunalelor naţionale, creând prin urmare un sistem de justiţie paralel care le este accesibil numai investitorilor străini”, a declarat el pentru Thomson Reuters Foundation.
Mai multe pe Rador.ro.