MENIU

RESTITUIRE ISTORICĂ: un manuscris bizantin medieval, furat de pe Muntele Athos

Manuscris furat, restituit

Muzeul Getty din Los Angeles a anunţat, luni, că va restitui autorităţilor din Grecia un manuscris bizantin din secolul al XII-lea, împodobit cu miniaturi, al Noului Testament, care fusese furat, cu peste 50 de ani în urmă, dintr-o mănăstire de pe Muntele Athos.

Într-un raport recent descoperit, datând din 1960, se menţionează dispariţia manuscrisului. Dar "această dispariţie nu a fost niciodată făcută publică şi nicio informaţie referitoare la furt nu a fost vreodată comunicată Muzeului Getty, poliţiei şi bazelor de date cu operele de artă furate ", a precizat instituţia muzeală.

"Pe baza informaţiilor nou descoperite (în timpul cercetărilor, n.r.), muzeul a decis că este corect să restituie manuscrisul mănăstirii Dionysiou, de unde a dispărut cu mai bine de 50 de ani în urmă", a spus Timothy Potts, directorul Muzeului Getty, într-un comunicat.

"Acest manuscris al Noului Testament, cu miniaturi, redactat în 1133 de copistul Theoktistos (...), este o capodoperă a artei bizantine. Salutăm decizia Muzeului Getty, care a onorat spiritul acordului nostru de cooperare culturală semnat în 2011", a spus Panos Panagiotopoulos, ministrul Culturii şi Sportului din Grecia.

Manuscrisul va putea fi admirat la Muzeul Getty până pe 22 iunie, într-o expoziţie dedicată miniaturilor bizantine, apoi va fi restituit Greciei, împreună cu alte obiecte de artă împrumutate de această ţară pentru acest eveniment.

Mai multe articole despre:
timothy potts muzeul getty restituire istorică