MENIU

Republica Moldova, paşi importanţi împotriva Rusiei: anunţul oficial, făcut vineri

Guvernul Republicii Moldova si-a exprimat sprijinul pentru un proiect de lege care vizeaza modificarea Codului Audiovizualului pentru a interzice toate stirile rusesti si continutul de analiza politica in aceasta limba, a anuntat vineri biroul de presa al Guvernului de la Chisinau.

Executivul arata ca amendamentul vizeaza "protejarea spatiului national de informatii de manipularea externa si propaganda". Proiectul de lege, propus de deputati din coalitia de guvernamant, are ca scop aplicarea unei interdictii legale privind stirile TV si programele de analiza rusesti, arata Sputnik.

Agentia citata precizeaza ca proiectul, care mai propune o crestere a continutului autohton, adica 80 la suta din continutul informational-analitic sa fie difuzat in limba romana, face exceptii pentru continutul european si american.

Amendamentul propune amenzi cuprinse intre 30-50.000 lei moldovenesti (7.400- 12.350 dolari) si suspendarea licentelor pentru o perioada de pana la 30 de zile pentru televiziunile care incalca legea. In plus, sunt prevazute ajustari privind activitatile si autoritatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru a monitoriza mai eficient televiziunile, scrie Ziare.com.

Proiectul de lege a fost propus initial in aprilie de catre deputati din Partidul Democrat Liberal si Partidul Democrat.

Au existat voci in R.Moldova care s-au exprimat impotriva legii privite ca o restrictie privind libertatea de exprimare si o incercare de a introduce cenzura.

Deputatii si-au retras temporar proiectul, promitand sa-l revizuiasca avand participarea societatii civile si a comunitatii jurnalistice, ceea ce insa nu s-a intamplat, mai arata Sputnik.

La inceputul acestei luni, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a declarat la un forum jurnalistic ca popularitatea de care se bucura mass-media in limba rusa in Republica Moldova constituie un pericol pentru democratia din aceasta tara, adaugand ca "problemele de influenta mass-media si lupta impotriva propagandei rusesti sunt foarte importante pentru guvernul SUA".

Rusa este a saptea cea mai vorbita limba din Uniunea Europeana si limba fostelor tari sovietice din vecinatatea estica a UE. Europenii au ales sa ignore aceste date pana anul trecut, cand presedintele Vladimir Putin a invadat Crimeea si a aprins conflictul din Ucraina, folosind ca pretext faptul ca apara drepturile vorbitorilor de limba rusa.

In tara vecina noua si R.Moldova, Ucraina, aflata in conflict cu Moscova, filmele si serialele rusesti sunt interzise, dupa ce presedintele Petro Porosenko a semnat in aprilie o lege care interzice difuzarea tuturor productiilor de aceasta provenienta la televiziunile ucrainene.