Republica Moldova într-o gravă criză de credibilitate înaintea Summitului Parteneriatului Estic
Realizările Republicii Moldova în direcţia apropierii de Uniunea Europeană au fost umbrite de situaţia politică din ţară şi, mai ales, de jaful din sistemul bancar. Nivelul de corupţie s-a dovedit a fi mai mare decât credea Uniunea Europeană, afirmă un expert al Institutului pentru Studii de Securitate al UE.
Înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia), care urmează să se desfăşoare în 21 şi 22 mai, Republica Moldova trece printr-o criză gravă de credibilitate în faţa cancelariilor occidentale, consideră Nicu Popescu, expert la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, cu sediul la Paris, citat de
Jurnal.md.
'Credibilitatea Republicii Moldova este mult mai redusă la Bruxelles decât acum un an. Potenţialul de credibilitate a Moldovei s-a redus în primul rând din cauza evoluţiilor de la Chişinău. Pe de o parte, nu a fost formată o majoritate pro-europeană fermă. Pe de altă parte, scandalul legat de sistemul bancar, de dispariţia unor sume fabuloase de bani, a ridicat semne de întrebare faţă de funcţionalitatea instituţiilor de stat în ansamblu', afirmă acelaşi expert, referindu-se la scurgerea a aproape un miliard de dolari din bănci spre firme-fantomă din off-shore-uri.
'Această criză de credibilitate legată de instabilitatea din sistemul bancar a aruncat o umbră asupra întregii ţări, asupra întregului sistem politic şi a centrat atenţia europenilor asupra corupţiei mult mai ridicate decât credea UE că este', subliniază Nicu Popescu. Mai mult, instituţiile din Republica Moldova se află în acest moment într-o criză gravă de credibilitate în faţa propriilor cetățeni, în primul rând. Efectul este popularitatea din ce în ce mai redusă a ideii de integrare europeană, a punctat expertul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.
SURSA: Agerpres