MENIU

Republica Moldova, gata să detaşeze în Ucraina un contingent de genişti pentru operaţiuni de deminare. Anunțul Chișinăului

Miniștrii de Externe din Ucraina și Rep. Moldova, Dmitro Kuleba și Nicu Popescu/ Foto: Twitter Kuleba

Republica Moldova este dispusă să detaşeze în Ucraina un contingent de genişti pentru operaţiuni de deminare, potrivit anunțului făcut de ministrul de Externe moldovean Nicu Popescu, care deține, totodată, și funcția de vicepremier. Potrivit unui comunicat de presă al MAE de la Chișinău, decizia vine în urma discuţiilor purtate cu omologul său de la Kiev, Dmitro Kuleba, în marja reuniunii miniştrilor de Externe ai ţărilor G7.

Cu prilejul întrevederii la care au fost abordate evoluţii ce vizează securitatea regională în contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei - Nicu Popescu a reafirmat ataşamentul Republicii Moldova faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, relatează Agerpres, care citează comunicatul MAE de la Chișinău.

Astfel, potrivit sursei citate, ministrul Nicu Popescu l-a informat pe omologul său ucrainean despre acţiunile întreprinse de către autorităţile de la Chişinău în sprijinul Ucrainei, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale.

"L-am asigurat pe Dmitro Kuleba de toată deschiderea de a oferi în continuare asistenţă cetăţenilor ucraineni aflaţi temporar pe teritoriul ţării noastre, precum şi acordarea de asistenţă umanitară părţii ucrainene, ambii exprimându-ne speranţa în oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina", a afirmat oficialul de la Chișinău.

Potrivit comunicatului, un subiect prioritar al acestor discuţii l-a constituit domeniul electroenergetic.

În timpul discuțiilor, s-a făcut, de asemenea, referire la aspiraţiile europene ale celor două ţări, Republica Moldova şi Ucraina transmiţând Comisiei Europene chestionarul completat pentru obţinerea statutului de ţară candidat în vederea aderării la UE.

Ministrul moldovean de Externe a participat la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor G7 - alături de omologii săi din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, SUA, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, precum şi de ministrul de externe al Ucrainei - la invitaţia şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock, conform MAE moldovean.

Participanţii la reuniune au reiterat condamnarea profundă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi încălcarea normelor de drept internaţional.

"Ne-am exprimat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi victimele acestui război şi am reafirmat sprijinul şi angajamentul ferm faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, orice schimbare de statut atrăgând după sine nerecunoaşterea din partea altor state", a mai spus Nicu Popescu.