MENIU

REPORTAJ din inima războiului. Panică, foamete și ger. Moartea plutește în aer, dar UCRAINA REZISTĂ - FOTO + VIDEO

Foto/Alex Buzică

În Ucraina, la 70 de km de granița terestră cu România și 200 de km de Odessa, în regiunea Reni, orașul Izmail, care altădată era plin de turiști și animat, astăzi este gol. Magazinele neesențiale au obloanele trase, rafturile supermarketurile se golesc rapid, iar bărbații își trimit soțiile, mamele și copiii peste graniță, în Republica Moldova sau România. Un reportaj semnat jurnalist RRA, colaborator Realitatea Plus.

Ucraina este în război total iar pe tot teritoriul țării a fost instaurată starea de urgență. Foarte mulți ucraineni fug din calea războiului.

Bărbații își trimit copiii și soțiile peste graniță și speră ca războiul să se oprească.

Oamenii își iau din case și apartamente lucrurile esențiale, animalele de companie și fug peste graniță. De cele mai multe ori, aceștia prefera țările vestice, ca Italia și Germania. Doar tranzitează România.

Cei care au rămas în țară preferă să își apere teritoriul și s-au înrolat în milițiile locale, supranumite și Forțele Teritoriale de Apărare. Dacă ieri aceștia erau bucătari, manageri, IT-iști sau profesori, astăzi ei sunt soldați cu arme care își apară regiunile.

De exemplu, în orașul Izmail, aflat la 70 de kilometri de granița terestră cu România, este stare de urgență. Oamenii ies din case doar dacă au nevoie de alimente de la magazinele și supermarket-urile care au program redus. Din păcate, nici magazinele nu au mai fost aprovizionate în ultima vreme, din cauza stării totale de război în care se află Ucraina.

Transporturile cu alimente sunt blocate în vămi sau nu pot ieși și intră în unele orașe care sunt bombardate și asediate de armata rusă.

Dacă până de curând Ucraina era grânarul Europei de est, din cauza situației actuale, pâinea abia se mai găsește în magazine.

Nici drojdia sau uleiul nu se mai găsesc în marile magazine. Prețurile au urcat chiar și cu 50-70% față de cât erau inițial. Dacă o conservă de ton era la un preț de 3 sau 4 lei, astăzi are un preț de 12 până la 20 de lei. Mai mult, magazinele au program redus de doar 10 ore și funcționează până la ora 18.

Oamenii sunt îndemnați să stea în case cât mai mult, iar de la ora 18, nimeni nu mai are voie pe străzi. De exemplu, până ieri, orașul Izmail era unul liniștit, dar din cauza unui bombardament cu rachete care a avut loc aici, oamenii s-au adăpostit în buncăre, ori în beciuri. Atacul rus a vizat o antenă radar militară care se afla la doar câțiva km de centrul orașului din regiunea Reni.

Orașul Izmail cât și zona din proximitate sunt importante din punct de vedere geostrategic. Armata rusă poate ataca pe apă și astfel poate ajunge foarte repede în orașul Odessa, care încă rezistă asediului.

Primăria orașului Izmail este și ea o adevărată fortăreață zilele acestea, așa cum sunt majoritatea instituțiilor de stat din Ucraina. Zeci de soldați patrulează pe străzi și alte sute păzesc obiectivele militare importante. Oameni de toate vârstele construiesc baraje pe drumuri și pregătesc zeci de sticle inflamabile, Cocktail Molotov, pentru cazul în care vor avea loc confruntări armate.

Fabricile și magazinele de ciment și nisip lucrează non-stop, iar intrările în orașul Izmail sunt păzite de oameni înarmați.

Pentru că se află aproape de granița maritimă cu România, oamenii de la noi din țară au trimis alimente și lucruri esențiale vecinilor de peste graniță.

Astăzi a fost prima zi în orașul vecin cu România în care nu a fost dată o alertă de securitate, iar sirenele anti-atacuri cu bombe nu s-au auzit. Afară ninge și este un ger siberian care parca a poposit în Ucraina odată cu invadatorii ruși.

Vom reveni cu detalii despre situația de aici dar și despre călătoria spre Odessa.

Mai multe articole despre:
Alexandru Buzica razboi ucraina reportaj ucraina