MENIU

REFERENDUM SCOŢIA EXIT-POLL nedefinitiv: 51% dintre scoţieni, ÎMPOTRIVA SEPARĂRII

51% dintre alegătorii din Scoţia se pronunţă împotriva independenţei faţă de Marea Britanie, în timp ce tabăra secesionistă are o cotă de 49%, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secţiilor de votare. La ora 00:00, ora României, secţiile de vot s-au închis. 

Scoţieni îşi decid viitorul, în cadrul unui referendum poate redesena harta Europei şi care a reaprins flacăra naţionalismului pe întregul continent.

Numărătoarea voturilor a început deja. Cele mai importante voturi vor veni din Edinburgh, Glasgow şi Aberdeen.

Anunţul final e aşteptat vineri dimineaţă, între 8:30 şi 9:30, ora României, potrivit jurnaliştilor de la The Guardian.

La scurt timp după prezentarea rezultatelor, premierului britanic David Cameron va susţine o declaraţie de presă.

Cei 4,29 milioane de alegători - dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă - au fost chemaţi la urne. A fost aşteptată o participare masivă, de ordinul a 80% din populaţie.

Băsescu: Îmi exprim convingerea că referendumul din Scoţia va revalida unitatea Regatului Unit

Un seism pentru Marea Britanie?

Un vot în favoarea independenței va implica separarea de Marea Britanie, în caz contrar SCOŢIA urmând să beneficieze de un statut de autonomie sporită. Oricum, scrutinul va deschide un nou capitol în relațiile epice și adesea războinice dintre 'Țara Scoților' și vecinii din sud. În ultimii 1.400 de ani, teritoriul din nord și-a schimbat statutul de circa zece ori, iar după Actul de Uniune din anul 1707 Scoția a fost alternativ teritoriu suveran sau vasal al Londrei, scrie Agerpres.

COZMIN GUŞĂ, despre referendumul din Scoţia: Ce se coace acum se va propaga, ne va afecta!

Acum 8,3% din populația britanică va decide soarta ansamblului alcătuit din englezi, galezi, nord-irlandezi și scoțieni. Conform ultimelor sondaje, unioniștii, care sprijină ideea rămânerii Scoției în cadrul Marii Britanii, sunt cotați cu 53% din intențiile de vot, astfel că ecartul dintre cele două tabere se situează în marja de eroare și orice rezultat este posibil.

Însă un vot favorabil independenței va aduce și complicații legate de statutul internațional al noului stat, dar și al Marii Britanii, precum și posibile divergențe de natură economică între cele două țări. 'Majoritatea juriștilor consideră că Marea Britanie, fără SCOŢIA, va fi statul succesor ce va rămâne membru al Uniunii Europene și NATO, precum și al Consiliului de Securitate al ONU, chiar dacă va trebui să-și schimbe numele și drapelul', subliniază jurnalistul și scriitorul Peter Ridell.

În consecință, SCOŢIA va trebui să înceapă demersurile pentru admiterea în UE și NATO după proclamarea oficială a independenței pe 26 martie 2016. Până atunci se vor desfășura negocieri intense între Londra și Edinburgh, în urma cărora ar trebui să se tranșeze chestiuni delicate precum împărțirea rezervelor de petrol din Marea Nordului, a datoriei publice, controlul frontierei sau moneda noului stat, executivul lui David Cameron refuzând în principiu folosirea lirei sterline de către o Scoție independentă.

George Friedman, fondatorul Stratfor: de ce secuii n-ar avea acelaşi drept la autonomie?