MENIU

Recordul de îmbolnăviri COVID-19 prelungește carantina în Ucraina cu peste 40 de zile

Carantină prelungită în Ucraina din cauza recordurilor de cazuri de COVID-19 din ultima săptămână

Guvernul ucrainean a anunţat prelungirea, până la 31 iulie, a carantinei impuse din cauza epidemiei de coronavirus. În ultima săptămână și în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate recorduri de îmbolnăviri și decese din cauza COVID-19.

 

„4.853 de persoane s-au infectat cu coronavirus în ultima săptămână. Acesta este un număr record. Relaxarea carantinei a fost interpretată de mulţi ucraineni ca anularea acesteia. Dar carantina nu a dispărut”, a declarat, miercuri, premierul Denis Şmîgal.

Șeful guvernului de la Kiev i-a îndemnat pe cetăţeni „să nu se relaxeze complet, să nu se rupă de realitate” şi să respecte măsurile de combatere a epidemiei, adică o igiena riguroasă și distanţarea fizică de alte persoane.

Ucraina a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 758 de noi infecții cu SARS-CoV-2, un nou record negativ. Bilanţul a ajuns la 33.234 de contaminări cu noul coronavirus.

Record NEGATIV de COVID-19 în Ucraina: cele mai multe cazuri noi și decese de la începutul epidemiei de coronavirus

Alte 31 de decese din cauza COVID-19 au fost înregistrate de marți până miercuri, astfel că bilanțul cazurilor mortale asociate bolii provocate de SARS-CoV-2 a ajuns miercuri la 943.

Numărul cazurilor vindecate a ajuns la 14.943 în Ucraina.

Guvernul dă vina pe neglijarea regulilor de prevenţie de către populaţie.

„Noi toţi am confundat măsurile de relaxare a carantinei cu eliminarea completă a tuturor restricţiilor”, a afirmat marţi ministrul sănătăţii, Maksim Stepanov, într-un briefing de presă televizat, potrivit Agerpres.

În luna mai guvernul de la Kiev a extins până pe 22 iunie „carantina adaptivă”, procedură prin care poate menţine sau institui restricţii antiepidemice. Începând din 22 mai a început şi o relaxare graduală a unora dintre aceste restricţii. Au fost astfel redeschise hotelurile (dar nu şi restaurantele şi piscinele din interiorul lor), grădiniţele şi creşele, s-a reluat funcţionarea normală a transportului public şi au fost redeschise 66 de puncte de trecere a frontierelor cu Polonia, Slovacia, România, Ungaria şi Republica Moldova.

Conform normelor carantinei adaptive, regiunile mai afectate de epidemie pot decide aplicarea unor restricţii mai severe. De asemenea, ieşirea treptată din izolare este pusă în aplicare de regiuni în funcţie de noile cazuri, de numărul testelor realizate şi de numărul de paturi de spital disponibile.

Chiar și preşedintele Zelenski a fost criticat pentru că, de multe ori, nu a purtat mască în apariţiile publice. În final a fost și amendat, pe modelul premierului român, Ludovic Orban.

La începutul lunii iunie, Zelenski şi mai mulţi membri ai echipei sale au fost surprinşi şi fotografiaţi la o cafea în interiorul unui restaurant din vestul ţării, deşi guvernul nu autorizase decât deschiderea teraselor. Zelenski şi membri ai echipei sale sunt văzuţi stând aproape unul de celălalt şi fără mască într-o cafenea din oraşul Hmelniţki din vestul Ucrainei. "O cafea grozavă în Hmelniţki! Aromată şi gustoasă", a comentat Zelenski. În urma scandalului declanşat pe reţelele sociale, poliţia a declarat că i-a amendat pe preşedinte şi pe însoţitorii săi.

Soţia preşedintelui ucrainean,  Olena Zelenska, a fost spitalizată, marți, la Kiev, fiind bolnavă de COVID-19. Starea acesteia este  stabilă, potrivit Președinției și presei. Olena Zelenska, în vârstă de 42 de ani, a anunţat săptămâna trecută, într-o postare pe Facebook, că a fost testată pozitiv la noul coronavirus, precizând că testele restului familiei au ieşit negative.

Testele PCR efectuate de preşedintele Volodimir Zelenski şi copiii cuplului au ieşit, din nou, negative.