MENIU

Rebeli sirieni, "filmaţi decapitând un băiat" în regiunea Alep

Înregistrări video au fost puse marţi în circulaţie, în care rebeli sirieni par să umilească şi apoi să decapiteze un băiat despre care afirmă că ar fi un luptător proguvernamental palestinian capturat, relatează BBC News, citat de News.ro.

Într-o înregistrare video apar cinci bărbaţi care pozează alături de copilul speriat, care ar putea avea 10 ani, în spatele unui camion. Unul dintre bărbaţi îl trage pe băiat de păr.

Acelaşi bărbat este filmat ulterior în timp ce pare să decapiteze copilul.

Acest incident ar fi avut loc la Handarat, la nord de Alep, o zonă în care au loc confruntări armate intense.

În această zonă se afla tabăra ilegală pentru refugiaţi palestinieni de la Ein El Tal, în care locuiau aproximativ 7.000 de persoane înainte să fie deplasate de grupări armate în 2013.

Forţe guvernamentale au încercat să cucerească Handarat în ultimele săptămâni, în cadrul unei ofensive care a condus la întreruperea ultimei rute de aprovizionare a jumătăţii de est a Alepului şi la blocarea a aproximativ 300.000 de persoane în această parte a oraşului.

Înregistrarea în care apare băiatul, identificat pe unele reţele de socializare drept "Abdullah Issa", a fost postată online pentru prima dată marţi dimineaţa.

Bărbaţii din prima înregistrare video afirmă că băiatul este un luptător din cadrul grupării Liwa al-Quds (Brigada Ierusalimului), o miliţie palestiniană proguvernamentală care operează în regiunea Alep.

Potrivit Enab Baladi, un site care susţine opoziţia, băiatul a fost capturat în Handarat de către membri ai unei grupări rebele locale, Mişcarea Nour al-Din al-Zinki.

Yasser Ibrahim Youssef, un mebru al Biroului Politic al grupării, a declarat, într-un mesaj postat pe Facebook, citat de site, că o comisie judiciară independentă a fost însărcinată să ancheteze incidentul.

Orice persoană dovedită că a fost implicată în vreo încălcare va fi deferită justiţiei militare, a adăugat Youssef.

Un consilier juridic al Armatei Siriene Libere (ASL), susţinută de occidentali, a declarat, potrivit Enab Baladi, că ASL îi va trage la răspundere pe cei care se vor dovedi vinovaţi de o a semenea faptă.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul din Siria, a anunţat că au avut loc confruntări violente între forţe proguvernamentale şi rebeli, marţi, în apropiere de Handarat, şi că a primit o copie a unei înregistrări video în care luptători ucid un băiat pe care l-au capturat.

Amnesty International (AI) a publicat la începutul acestei luni un raport în care detaliază o serie de încălcări care ar fi fost comise de luptători din cadrul Mişcării Nour al-Din al-Zinki, inclusiv răpiri şi aplicarea torturii.

Această grupare ar fi primit susţinere militară şi financiară din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Turciei, Qatarului şi a altor state arabe de la Golful Persic.

Mai multe articole despre:
Siria decapitare alep