Ce spun experții în cazul războiului Iran - SUA. Diaconescu: situația mai poate fi controlată
Nici Iranul și nici Statele Unite nu își doresc un război deschis în acest moment. Este opinia fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care spune că situația tensionată dintre cele două state încă mai poate fi controlată diplomatic. Pe de altă parte, în cazul declanșării unei acțiuni militare în Iran, Statele Unite ar câștiga decisiv confruntarea, spune expertul în securitate internațională, Hari Bucur Marcu. Acesta e de părere că Iranul n-are resurse să atace toate țările care susțin Statele Unite.
"Ceea ce pot să îmi imaginez este că nici Iran, nici SUA nu își doresc un razboi deschis. Iranienii își găsesc foarte greu aliați în regiune. Un război nu este dorit în zona occidentală, depinde ce poziție își va asuma președintele Trump.", spune Cristian Diaconescu.
Reacția țărilor Uniunii Europene trebuie să fie una înțeleaptă, astfel încât conflictul dintre Statele Unite și Iran să se atenueze, este de părere fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu.
"Președintele Trump a avut o declarație foarte echilibrată, prin care da foarte clar un semnal că nu dorește escaladarea acestui conflict. Este nevoie de o poziție înțeleaptă a UE pentru că acest conflict să nu fie escaladat. Nu cred că pentru moment România este expusă, singurul lucru pe care îl putem face este să venim cu idei care să previna escaladarea acestui conflict.", spune Teodor Meleșcanu.
Teheranul nu dorește escaladarea conflictului cu Statele Unite și a dat și câteva semnale în acest sens, crede analistul în politică externă, Dan Dungaciu.
"Ce a facut Teheranul a fost o escaladare pentru dezescaladare, ca să zic așa, un gest care să fie digerabil de piața internă iraniană. Suficient de calculat ca să nu trezească reacții din partea americana. Ce a făcut Teheranul, bazat pe argumente și slăbiciuni de ordin intern este să îi ofere lui Trump o șansă enormă în campania sa pentru a redeveni președinte al Americii.", Dan Dungaciu.
Expertului în securitate internațională, Hari Bucur Marcu, spune că Iranul ar pierde lupta cu Statele Unite în cazul unui conflict.
"Practic au lovit prin uciderea generalului Suleimani, au făcut o acțiune militară în sensul în care au decapitate conducerea militară numită garda națională. Există varianta ca cineva să înceapă să negocieze.", spune Hari Bucur Marcu, expert în securitate internațională.