MENIU

Reacții dure după lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord. Ce spun SUA și Japonia

Statele Unite sunt gata să se apere și să își protejeze aliații, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică înspre Marea Japoniei. Premierul japonez, Shinzo Abe, a condamnat lansarea rachetei, care a căzut la 250 km de coastele Japoniei, estimând că noul tir reprezintă o "amenințare serioasă pentru securitatea țării".  

Suntem în continuare gata să colaborăm cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume pentru a răspunde noilor provocări ale RPDC (Republica Populară și Democrată Coreeană), să ne apărăm pe noi înșine și să ne apărăm aliații împotriva oricărui atac sau oricărei provocări", a declarat Anna Richey-Allen, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, citată de agerpres.ro.

Prim-ministrul Japoniei a declarat că lansarea rachetei balistice este ”un act scandalos care nu poate fi tolerat"/ Ministrul apărării, generalul Nakatani indicase anterior că racheta a căzut în Marea Japoniei, în Zona economică exclusivă (ZEE) a arhipelagului nipon, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1998. La vremea respectivă o rachetă nord-coreeană căzuse în ZEE situată în Oceanul Pacific după ce survolase teritoriul Japoniei.

"Nu au existat semnale de alertă, este un gest extrem de problematic și periculos din punct de vedere al securității avioanelor și navelor", a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga. "Noi am protestat ferm pe lângă Coreea de Nord", a spus el.

Racheta a fost lansată dintr-o zonă apropiată orașului Unyul (sud-vest) în jurul orei locale 07:50 (22:50 GMT marți), potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

După al patrulea test nuclear nord-coreean din 6 ianuarie, urmat în 7 februarie de un tir cu rachetă considerat în general ca fiind testarea mascată a unei rachete balistice, tensiunile cresc în continuu în Peninsula Coreeană.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Japonia SUA racheta coreea de nord