MENIU

Războiul taxelor SUA-Franța, o veste bună pentru producătorul de vin Donald Trump

Taxa pe vinul francez ar putea ajuta expoatarea vinicolă a familiei Trump, spune rețeaua americană de televiziune CBS.Se pare că vinul și impozitele franceze nu se amestecă, notează RFI Romania.

Ministrul agriculturii francez, Didier Guillaume, a caracterizat marți amenințarea președintelui Donald Trump de a impune o taxă pe vinul francez drept „absurdă”.

"Este absurd, în termenii de a avea o dezbatere politică și economică, să spui că, dacă impozitezi giganții tehnologici, atunci eu voi impozita vinul", a spus Guillaume, la postul francez BFM TV.

După cum comentează CBS, comentariile lui Guillaume au apărut după ce săptămâna trecută, Donald Trump a lansat ideea unei taxe ca răspuns la impozitul propus de președintele francez Emmanuel Macron pe veniturile marilor companii americane de tehnologie.

Domnul Trump a lovit și unul dintre cele mai apreciate produse naționale din Franța, argumentând că vinul american este mai bun. "Întotdeauna mi-au plăcut vinurile americane mai mult decât cele franceze - chiar dacă eu nu beau vin", a spus Trump.

În 2011, el a achiziționat una dintre cele mai mari podgorii din Virginia, numită acum Trump Winery. Aceasta ar putea beneficia de taxele propuse. Prețurile mai mari la vinurile franceze pe piața SUA ar putea ajuta la creșterea vânzărilor de vinuri americane, inclusiv la cele care poartă eticheta Trump.

Pe site-ul podgoriei figurează fiul președintelui Trump, Eric, în calitate de președinte. Despre acesta se spune că ”supervizează totul, de la vinificație și marketing până la distribuția și vânzările globale”.

Piața americană rămîne profitabilă pentru vinul francez, constată publicația franceză Le Progres.

Producătorii cu desfacere în Statele Unite sunt preocupați de anunțurile președintelui american. Ei își amintesc de pierderile suferite în 2003, cînd Statele Unite au răspuns la opoziția lui Jacques Chirac față de războiul din Irak. Atunci, vinul francez fusese boicotat. Dar piața americană rămâne una foarte profitabilă.

Mai multe articole despre:
Franţa vin Donald Trump taxe vamale