MENIU

Războiul Erdogan-Gülen: Ce cere predicatorul turc, auto-exilat în SUA, autorităților internaționale

Predicatorul turc Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite, a cerut să fie înfiinţată o comisie internaţională care să ancheteze circumstanţele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie din Turcia şi a subliniat că va accepta concluziile acestei instanţe în cazul în care ea îi va demonstra vina, relatează Reuters.

Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Gülen că este artizanul puciului eşuat, urmat de epurări la scară largă în administraţie şi armată, scrie News.ro.

Predicatorul, care trăieşte în Pennsylvania din 1999, a declarat într-un interviu pentru postul public german ZDF că nu s-a stabilit vreo probă care să arate implicarea sa în lovitura de stat.

În opinia sa, preşedintele Erdogan se serveşte de acest eveniment pentru a reduce la tăcere opoziţia din Turcia.

Peste 100.000 de persoane - militari, funcţionari, magistraţi, poliţişti şi profesori - au fost destituite sau suspendate din funcţii începând din 15 iulie.

"O organizaţie internaţională ar trebui să examineze această chestiune. Dacă acuzaţiile le sunt exacte, voi fi bucuros să dau curs cererii lor. Dar dacă nu pot să dovedească ceva sau să răspundă propunerii mele, toate astea sunt doar nişte ipoteze neconfirmate", a declarat el.

"Dacă ei pot să dovedească faptul că eu am vorbit personal sau la telefon cu cei care se fac responsabili de tentativa de lovitură de stat, voi fi bucuros să suport consecinţele", a subliniat el.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gülen că a construit, de-a lungul timpului, o reţea de susţinători în cadrul armatei şi administraţiei cu scopul de a prelua controlul asupra Guvernului.

O cerere de extrădare sau reţinere a predicatorului, un fost aliat apropiat al lui Erdogan, a fost transmisă de Ankara autorităţilor americane.

Erdogan a i-a îndemnat marţi, de la tribuna ONU, pe liderii comunităţii internaţionale să ia măsuri împotriva a ceea ce el denunţă drept "reţeaua teroristă" a lui Gülen.

Vicepreşedintele american Joe Biden i-a dat asigurări lui Erdogan luna trecută, într-o vizită la Ankara, că Washingtonul cooperează în legătură cu solicitarea de extrădare, dar că are nevoie de dovezi care să respecte reglementările americane.

Gulen a declarat pentru ZDF că dacă Washingtonul va aproba cererea de extrădare, el se va supune. "Dacă Statele Unite spun 'da', atunci voi pleca. Apoi îmi voi petrece restul zilelor în suferinţă din cauza lor, pentru a mă putea elibera de păcatele şi greşelile pe care le-am făcut şi să ajung la Allah un om pur", a spus el.

Mai multe articole despre:
puci ERdogan gulen