MENIU

Războiul de lângă România. Moscova ar plănui o ofensivă în Ucraina cu 175.000 de militari, la începutul lui 2022

Rusia s-ar pregăti de invadarea Ucrainei. Foto/Profimedia

Nivelul de alarmă al Administrației Biden cu privire la o potențială invazie a Rusiei în Ucraina este în creștere, fiind bazată pe informațiile serviciilor americane conform cărora Moscova a elaborat planuri pentru o ofensivă militară care implică aproximativ 175.000 de soldați încă de la începutul anului viitor.

Un document neclasificat al serviciilor de informații americane detaliază unele dintre concluziile acestora, inclusiv poziționarea a ceea ce oficialii spun că ar putea fi în cele din urmă 100 de grupuri tactice de batalion, precum și armament greu, artilerie și alte echipamente.

Oficialii americani subliniază că intențiile președintelui Vladimir Putin rămân neclare, iar informațiile nu arată că acesta a decis să ducă la îndeplinire aparentul plan de război.

Dar informațiile descriu o mașină militară rusă care intră în acțiune și se poziționează pentru un atac împotriva căruia experții spun că armata Ucrainei ar avea puține șanse. Aproximativ jumătate din forțele ruse care ar fi folosite într-o invazie sunt deja în apropierea graniței cu Ucraina, iar Moscova se mișcă rapid pentru a forma o mare forță de rezerviști militari contractuali, potrivit unui oficial al administrației Biden care a vorbit sub rezerva anonimatului.

O invazie a Rusiei în Ucraina ar declanșa o criză majoră de securitate pentru Europa și administrația Biden, care și-a declarat un „angajament ferm” față de granițele și independența Ucrainei.

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a confirmat sâmbătă că președintele Biden și Vladimir Putin vor o teleconferință marți.

Domnul Biden, a spus ea, „va sublinia preocupările SUA cu privire la activitățile militare rusești la granița cu Ucraina și va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Documentul serviciilor informații conține fotografii din satelit care indică o masare de trupe și echipamente rusești în apropierea graniței de est a Ucrainei și spune că planurile rusești implică deplasarea forțelor către și dinspre granița cu Ucraina „pentru a ascunde intențiile și a crea incertitudine”.

„Suntem conștienți de acțiunile Rusiei de mult timp, iar așteptarea mea este că vom avea o discuție lungă”, a spus președintele Biden reporterilor vineri seară, întrebat despre posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a declarat vineri seară că Statele Unite nu au căutat un conflict cu Rusia și au considerat că diplomația este cea mai bună modalitate de a preveni o criză și de a preveni evoluția relațiilor dintre SUA și Rusia.

Oficialii americani au sugerat vag în ultimele zile că au motive specifice pentru îngrijorarea lor sporită cu privire la o invazie a Rusiei în țara vecină, o fostă republică sovietică pe care Vladimir Putin o consideră o parte de drept a Rusiei.