MENIU

Război Ucraina, ziua 47. Informații contradictorii despre Mariupol. Rușii susțin că ar fi cucerit portul, ucrainenii acuză un ATAC CHIMIC

După o lună și jumătate de război în Ucraina, forțele ruse continuă atacurile în estul și sudul țării. Zi de zi apar noi dovezi ale atrocităților comise de trupele lui Putin, iar procurorul general al Ucrainei anunță peste 1.200 de cadavre descoperite în zona Kievului. Luni seară, luptătorii ucraineni care apără Mariupol au acuzat Rusia că a efectuat primul atac chimic asupra orașului.

UPDATE 1.00 Consilierul președintelui Zelensko - Aleksei Arestovich a anunțat că se fac verificări după informațiile despre o posibilă folosire a armelor chimice de către trupele ruse în Mariupol, notează Nexta.

UPDATE 23.59 De la începutul războiului din Ucraina, peste 1.800 de civili au fost uciși, printre care 148 de copii, iar alți peste 2.400 au fost răniți, inclusiv 233 de copii, a anunțat Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. În total, 4.335 de civili, dintre care 381 de copii au devenit victime în cele 47 de zile de război.

UPDATE 23.30 Un total de 4.354 de persoane au fost evacuate luni din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare, inclusiv 556 din Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, luni seară. 

UPDATE 23.00 Vicepremierul ucrainean Irina vereșciuk a anunțat că cel puțin 700 de militari ucraineni și peste o mie de civili se află în închisorile rusești și în închisorile din „DPR” și „LPR” - republicile separatiste proruse, autoproclamate independente, anunță Nexta.

UPDATE 22:40 Luptătorii regimentului Azov, care apără orașul-port Mariupol, au anunțată că trupele rusești ar fi lansat un atac chimic cu substanțe necunoscute, luni seară. Potrivit acestora, o dronă a împrăștiat produsul chimic asupra orașului, afectând atât militari, cât și civili.

UPDATE 22:20 Viceprimarul oraşului Mariupol Serghei Orlov a declarat luni seară că luptele continuă, iar declarațiile prorușilor și anunțul pușcașilor marini că armata e pregătită de „o ultimă bătălie” sunt un fake news, potrivit BBC.

"Informaţiile despre Brigada Marină sunt false. Nu comentez falsuri”, a spus Orlov.

UPDATE 19:20 Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat luni, după întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu președintele Vladimir Putin că a fost o discuție „foarte directă, deschisă și dură”, în care i-a cerut să pună capăt războiului.

UPDATE 18:40 Preşedintele polonez Andrzej Duda afirmă că va aduce dosarul privind masacrul de la Katyn – asasinarea a aproape 22.000 de polonezi de poliţia lui Stalin în 1940 – în faţa justiţiei internaţionale, informează AFP.

„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar să fie tranşat de tribunalele internaţionale. Vom depune în curând cererile corespunzătoare”, a anunţat duminică Duda, într-un discurs susţinut cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru, evocând de asemenea „agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei independente şi democratice”.

UPDATE 18:20 Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a anunțat luni că forţele sale au cucerit în întregime zona portuară a oraşului strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei, asediat de peste o lună.

UPDATE 17:00 Președintele Vladimir Putin a început, luni după-amiază, discuțiile față în față cu primul lider UE care s-a deplasat la Moscova după declanșarea războiului, cancelarul austriac Karl Nehammer. Liderul de la Viena s-a văzut mai întâi cu Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:40 Anunț deosebit de emoționant și, în același timp, extrem de îngrijorător al armatei ucraineane care apără orașul-port de la Marea Azov, Mariupol. Situat în sud-estul Ucrainei, oraşul este asediat de armata rusă de peste 40 de zile.

UPDATE 15:30 Croația expulzează 18 diplomați și 6 persoane din rândul staff-ului administrativ din cadrul ambasadei Rusiei. 

UPDATE 15:00 Canada a impus sancțiuni împotriva a 33 de companii din industria apărării rusești, potrivit declarației făcute de ministrul canadian al Afacerilor Externe. 

UPDATE 14:50 Comisia Europeană a plasat 21 de companii aeriene rusești pe „lista neagră” pentru siguranța aeriană, relatează NEXTA, pe Twitter.

UPDATE 14:30 Întrevedere de astăzi dintre Vladimir Putin și cancelarul austraic, Karl Nehammer, de la Moscova, va avea loc fără jurnaliști. De asemenea, ea nu va fi urmată de o conferință de presă.

UPDATE 14:00 Armata rusă continuă să suporte pierderi importante chiar la vârful său. Numai astăzi, partea ucraineană a anunțat uciderea unui colonel și a unui maior din rândul trupelor lui Putin, fapt ce alimentează și mai mult ipoteza potrivit căreia mărția Armatei Roșii ar fi mai puțin o realitate, și mai mult o creație a propagandei de la Moscova.

UPDATE 13:30 Invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei continuă. Harta de mai jos reprezintă ultimul update al situației din Ucraina, la data de 11 aprilie 2022, anunță Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 13:00 Podul de 245 de metri care leagă orașele Irpin, Bucha, Hostomel și Vorzel de Kiev va fi folosit pentru a livra ajutor umanitar și materiale de construcție, a informat agenția Ukrinform.

UPDATE 12:45 - Federația Rusă pregătește o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski în timpul discursului său în fața Parlamentului Coreei de Sud.

UPDATE 12:17 - Ucraina a creat nouă coridoare pentru evacuarea civililor din estul ţării. Guvernul Ucrainei a anunţat luni că a stabilit nouă coridoare pentru evacuarea civililor din oraşele din estul ţării, unde Rusia îşi concentrează atacurile.

Una dintre aceste rute va permite vehiculelor private să plece din oraşul Mariupol, port la Marea Azov, spre oraşul Zaporojie, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram.

UPDATE 12:08 - Una dintre cele mai mari bănci franceze părăsește din Rusia și își vinde participațiile la Rosbank. Una dintre cele mai mari bănci franceze, Societe Generale, a anunțat că părăsește Rusia și își vinde participația la Rosbank, conform unui comunicatul de presă al băncii.

UPDATE 12:02 - Rușii au minat străzile din Harkov. Acestea sunt împrăștiate în curțile clădirilor rezidențiale. Noaptea trecută, trupele ruse au lansat de la distanță mine cu mișcare lentă în orașul Harkov. Poliția și pompierii au încercuit cartierul periculos.

UPDATE 11:00 Ministerul britanic al Apărării afirmă că forțele ruse ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol.

UPDATE 10:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că Rusia nu poate să-şi recunoască greşelile pe care le-a făcut în politica sa faţă de Ucraina de-a lungul anilor.

UPDATE 10:30 În ultimele 20 de zile, avioanele NATO aflate la o bază aeriană din țara noastră au decolat de patru ori pentru a intercepta avioane de luptă rusești care se îndreptau spre teritoriul Alianței, de-a lungul coastei Mării Negre, după ce au decolat din Crimeea, informează Eurasian Times

UPDATE 10:10 "Rusia știe că proviziile de arme sunt esențiale pentru Ucraina și și-a mobilizat toate eforturile pentru a le submina. Moscova a pregătit o campanie de informare masivă care vizează mass-media și politicienii străini. Fabrica lor de troli poate spama e-mailuri și poate inunda comentariile cu dezinformații despre Ucraina. Nu le cădeți pradă!", a afirmat ministrul de externe de la Kiev, Dmitri Kuleba. 

UPDATE 9:50 Peste noapte, ocupanții ruși au lovit de 66 de ori cu artilerie, mortare și MLRS (este un lansator de rachete multiplu blindat, autopropulsat), în regiunea Harkov, spune șeful Administrației Regionale de Stat, Oleg Sinegubov.

UPDATE 9:45 Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. De departe, cea mai dură măsură și, totodată, cea care împarte punctele de vedere, este cea legată de oprirea achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia.

UPDATE 09:29 - La Mariupol, armata rusă continuă asaltul în zonele Azovstal și în portul maritim. 

UPDATE 09:25 - Oficialii ucraineni au prezentat cel mai nou bilanț al pierderilor rusești de la debutul invaziei. Astfel, aproape 20.000 de soldați au fost luați prizonieri sau au decedat. La tehnică militară, rușii au rămas fără aproape 800 de tancuri și aproximativ 2.000 de vehicule blindate.

UPDATE 9:00 Prim-ministrul slovac Eduard Heger negă informațiile lansate de Rusia în spațiul public, potrivit cărora sistemul de apărare antiaeriană S-300, recent donat Ucrainei, ar fi fost distrus.

UPDATE 8:55 Rusia a făcut o „gafă strategică masivă”, deoarece Finlanda și Suedia par gata să se alăture NATO încă din vară, a informat, luni, cotidianul The Times, care citează oficiali.

UPDATE 08:45 - Ruslan Kadîrov, liderul Ceceniei, anunță o nouă ofensivă asupra capitalei Ucrainei. În mesajul video postat pe contul său de Telegram, Kadîrov vorbește și despre espre planurile de „eliberare” a Donețkului și Luganskului.

UPDATE 8:30 Aproximativ 11.000 de muniții au fost neutralizate în regiunea eliberată Kiev.

Șeful Administrației Militare Regionale de la Kiev, Oleksandr Pavliuk, a declarat, astăzi, că forțele ruse au lăsat multe „surprize” în urmă, inclusiv mine care au fost puse drept capcane, relatează Ukrinform.

UPDATE 8:00 Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) spune că 1.793 de civili au fost uciși și 2.439 au fost răniți în Ucraina, de la începutul invaziei ruse pe scară largă, respectiv din 24 februarie.

Printre cei uciși se numără 458 de bărbați, 294 de femei, 27 de fete și 46 de băieți, precum și 69 de copii și 899 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut.

Printre cei răniți se numără 279 de bărbați, 213 de femei, 47 de fete și 46 de băieți, precum și 136 de copii și 1.718 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut.

SUMARUL EVENIMENTELOR DIN TIMPUL NOPȚII

Statele Unite s-au angajat să furnizeze armamentul necesar Ucrainei în lupta contra invadatorilor ruși. Cancelarul Austriei se duce la Moscova pentru a discuta cu Putin. 

Mai multe explozii au avut loc în Nikolaev, oraș-port din sudul Ucrainei. Șeful administrației regionale din Mikolaev, Vitali Kim, a confirmat informația, dar nu a oferit alte detalii. Totuși, localnicii spun că sunt cele mai puternice deflagrații de la începutul războiului. Au fost sparte geamurile la kilometri distanță și au apărut crăpături în mai multe blocuri. 

Alte atacuri cu rachete au avut loc în regiunile ucrainene Luhansk și Dnipropetrovsk. Bombardamentele au distrus complet aeroportul din orașul Dnipro.

Zece civili, printre care și un copil, au fost uciși în Harkov și alți 11 au fost grav răniți, a anunțat șeful Administrației Regionale Harkov.

Bilanțul morților în atacul care a vizat gara din Kramatorsk a crescut la 57.

Peste 1.200 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev de când forțele rusești s-au retras din zonă. Între timp, tensiunile par să escaladeze. Ramzan Kadyrov, șeful republicii ruse Cecenia, a declarat că va avea loc o ofensivă a forțelor ruse nu numai asupra portului asediat Mariupol, ci și asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba a declarat că va fi "extrem de dificil" să se gândească la negocieri cu Rusia, după masacrul de la Bucha și atacul cu rachete din Kramatorsk.

Statele Unite sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie pentru a se apăra şi a împiedica Rusia să cucerească mai mult teritoriu şi să ţintească civili”, a declarat Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe. Totodată, el a avertizat că noul comandat al forţelor ruse în Ucraina, Alexander Dvornikov ar putea organiza atacuri care vizează civilii.

La rândul său, Zelenski a declarat că are încredere în propriile forțe armate, dar din păcate nu are încredere că va primi tot ce are nevoie din partea Statelor Unite.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, se va întâlni astăzi cu Vladimir Putin. Deplasarea la Moscova vine la scurt timp după ce Nehammer a fost la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.