Război Ucraina. Trupele ruse s-ar putea retrage din centrala nucleară de la Zaporojie, potrivit unor surse. Ce vor rușii la schimb
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că trupele ruse își retrag unități individuale din partea anexată a regiunii Zaporojie - și se pregătesc și pentru evacuarea angajaților administrațiilor locale de ocupație.
O sursă a jurnaliștilor de la Meduza.io apropiată Kremlinului, precum și un interlocutor apropiat guvernului rus, susțin că Rusia „nu plănuiește” să părăsească complet regiunea Zaporojie. Cu toate acestea, potrivit acestor surse, Moscova este gata să se retragă din centrala nucleară Zaporojie, pe care trupele ruse au preluat controlul la începutul unui război de amploare. Conform planului Kremlinului, se presupune că centralele nucleare pot fi transferate fie la Kiev, fie la AIEA .
Anterior, autoritățile ruse au respins public posibilitatea retragerii trupelor din centrala nucleară Zaporojie. Mai mult, la 5 octombrie 2022, Vladimir Putin a semnat un decret privind transferul stației în proprietatea Rusiei și crearea întreprinderii unitare federale NPP Zaporozhye.
În același timp, AIEA continuă să susțină crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare și negociază acest lucru cu ambele țări. Pe 2 decembrie, șeful organizației, Rafael Grossi , a spus că o soluție care să asigure siguranța stației „poate fi găsită până la sfârșitul anului”.
Autoritățile ucrainene, la rândul lor, au subliniat că intenționează să readucă centrala nucleară sub control propriu. Pe 28 noiembrie, șeful lui Ukrenergo Volodymyr Kudrytsky a declarat că, din cauza loviturilor masive de rachete pe care trupele ruse le-au provocat instalațiilor energetice din Ucraina de la începutul lunii octombrie, toate centralele termice mari și hidrocentralele au fost avariate. Cu câteva zile mai devreme, Kudrytsky indicase că, dacă centrala nucleară Zaporizhzhya revine sub controlul Ucrainei și „funcționează la maxim”, ar exista probleme „foarte probabile” cu deficitul de energie din țară (în ultima lună, întreruperile de curent electric). în orașele țării au devenit regulate ). Înainte de începerea războiului, centralele nucleare produceau aproximativ 25% din toată energia electrică din Ucraina.
Potrivit surselor Meduza apropiate Kremlinului și guvernului rus,în schimbul retragerii trupelor din centrala nucleară, autoritățile ruse se așteaptă să primească garanții pentru tranzitul neîntrerupt al petrolului și gazelor prin teritoriul Ucrainei. Interlocutorii lui Meduza susțin că Kremlinul și guvernul „sunt dispuși să facă o înțelegere”. „Pomparea și vânzarea [de petrol și gaze] este foarte importantă pentru bugetul rus”, a spus direct sursa lui Meduza, apropiată de Kremlin. Secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, într-o corespondență cu Meduza, a respins posibilitatea unui astfel de „acord” cu privire la centrala nucleară Zaporojie.
Ramura de sud a conductei Druzhba trece prin Ucraina, prin care petrolul rusesc este livrat în Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia. În total, Druzhba reprezintă aproximativ o treime din toate livrările de petrol rusești către Europa.
Secțiunea ucraineană Druzhba este deținută de Ukrtransnafta, care taxează Rusia pentru tranzitul petrolului și are, de asemenea, capacitatea tehnică de a o opri. De la mijlocul lunii noiembrie, livrările prin conductă au fost intermitente din cauza loviturilor cu rachete. În același timp, din 5 decembrie, Druzhba va deveni principala modalitate de transport a petrolului rusesc în Europa, deoarece va intra în vigoare embargoul european privind livrările de petrol din Rusia (se aplică doar transportului pe apă).
Războiul nu a oprit tranzitul gazului rusesc, care este livrat în Europa, inclusiv prin Ucraina. În mai, Naftogaz a refuzat să pompeze gazul rusesc, care a intrat în sistemul ucrainean de transport al gazelor (GTS) prin regiunea ocupată Lugansk și a sugerat ca Gazprom să redirecționeze gazul către o altă linie a GTS. „Gazprom” a refuzat - și a decis să reducă livrările cu o treime (atât a reprezentat tranzitul prin regiunea Luhansk).
La începutul lunii septembrie, Naftogaz a solicitat o procedură de arbitraj internațional, subliniind că Gazprom nu a plătit tranzitul integral și la timp. Gazprom, pe de altă parte, a spus că nu intenționează să plătească pentru serviciile neprestate și a amenințat că Naftogaz ar putea intra sub sancțiunile rusești - iar apoi Gazprom va renunța la toate obligațiile.
Ucraina nu a refuzat pretenții, iar apoi Gazprom a anunțat că este gata să reducă și mai mult pomparea prin Ucraina, deoarece Kievul ar fi luat o parte din gazul rusesc destinat Moldovei. Partea ucraineană a negat acest lucru . Cu toate acestea, până la urmă, Gazprom nu a redus livrările, întrucât, potrivit declarației companiei ruse, Moldova a plătit pentru gazul „decontat” în Ucraina.
În același timp, din vara lui 2022, Moscova a redus activ exporturile de gaze către Uniunea Europeană. În total, ponderea Rusiei în importurile europene de gaze a scăzut de la 40% la 9%.
Încă din 27 noiembrie, șeful Energoatom ucrainean, Petr Kotin , a spus că a văzut semne că armata rusă se pregătește să părăsească teritoriul centralei nucleare Zaporojie: „Știi, ai impresia că împachetează. bagajele lor și că fură tot ce găsesc.”
Cu toate acestea, până în ultimele zile, ceea ce se întâmpla la stație nu indica în niciun fel că specialiștii militari și civili vor părăsi stația în viitorul apropiat. De exemplu, la 30 noiembrie, autoritățile ocupante l-au schimbat pe directorul centralei nucleare, din moment ce precedentul (care a lucrat în funcția înainte de război) a fost acuzat de colaborare cu Kievul. În același timp, inginerii ruși construiesc linii de transport către Crimeea (pentru a deconecta stația de la rețeaua electrică ucraineană) și încearcă, de asemenea, să reda curentul centralei nucleare de la o centrală termică din apropiere, care a fost perturbată de bombardamente.