Război Ucraina. Sistemul energetic, paralizat de iarna severă. Kievul a importat energie electrică din România
Iarna severă a paralizat sistemul energetic din Ucraina, peste 1.000 de localități au rămas fără curent, motiv pentru care Guvernul de la Kiev a luat decizia de a importa energie din România.
Operatorul reţelei electrice din Ucraina a declarat marţi că vremea severă de iarnă a lăsat peste 1.000 de oraşe şi sate fără electricitate în nouă regiuni şi i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie, în condiţiile în care sistemul energetic este slăbit de loviturile ruseşti.
Consumul de electricitate a atins cele mai ridicate niveluri din această săptămână, în condiţiile în care temperaturile au scăzut la -15 °C în multe părţi ale ţării, a declarat operatorul de reţea Ukrenergo.
"Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în întreaga ţară", a declarat Ukrenergo pe Telegram. Consumul de electricitate în cursul dimineţii era deja cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă.
"Începând din această dimineaţă, din cauza vremii nefavorabile - vânt puternic, gheaţă - curentul electric a fost întrerupt în 1.025 de localităţi", a anunţat operatorul ucrainean.
Vremea a provocat daune semnificative reţelelor de distribuţie, în condiţii de vânt puternic, ger şi un strat gros de gheaţă care s-a depus pe echipamente, ceea ce a întârziat lucrările de reparaţii, a precizat Ukrenergo.
Vitali Kim, guvernatorul regiunii sudice Mîkolaiv, unde 215 oraşe şi sate au fost deconectate de la reţeaua electrică, a declarat că gheaţa de pe cablurile de electricitate avea o grosime de peste 5 cm.
Ukrenergo a declarat că sistemul de electricitate funcţionează deja la capacitate maximă şi a îndemnat locuitorii să economisească electricitatea cât mai mult posibil şi să evite utilizarea simultană a mai multor aparate electrice, pentru a ajuta sistemul să facă faţă.
"În prezent, energia electrică este suficientă pentru a alimenta toţi consumatorii comerciali şi casnici. Dar o creştere mare a consumului creează o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, care funcţionează deja la maximum, iar acestea trebuie să crească producţia foarte rapid şi considerabil, ceea ce poate duce la întreruperi tehnologice", a explicat Ukrenergo.
Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din ţările vecine, din România şi Slovacia, pentru a putea satisface cererea, a precizat acesta.
Ukrenergo a precizat că termocentralele ucrainene încă nu şi-au revenit complet după atacurile masive ale Rusiei de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcţiona la capacitate maximă din cauza norilor denşi şi a vremii nefavorabile.
Iarna trecută, Rusia a vizat sistemul energetic ucrainean cu mii de rachete şi drone, provocând pene de curent frecvente pentru milioane de oameni.
Centralele termice reprezentau aproximativ o treime din toată energia electrică produsă în Ucraina înainte de război.
Ukrenergo a raportat, de asemenea, mai multe daune la reţelele de electricitate din regiunile Doneţk, Harkov şi Herson, care se află în apropierea liniei de front şi în raza de acţiune a bombardamentelor de artilerie ruseşti.