MENIU

Război Ucraina. Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa

Primele cereale ucrainene au părăsit Portul Odesa. Foto/Profimedia

Prima navă care va trece prin „culoarul de cereale” din Marea Neagră este încărcată și gata de expediat. 

Prima navă cu cereale va părăsi unul dintre porturile ucrainene luni, 1 august, la ora 8:30, ora Kievului, a informat Ministerul turc al Apărării  pe Twitter.

„Astăzi la ora 09:15, pentru prima dată din 24 februarie, ne așteptăm să părăsească o navă din portul Odesa, care este încărcat cu mâncare ucraineană. Vorbim despre nava RAZONI, care, sub pavilionul Sierra Leone, se îndreaptă spre portul Tripoli din Liban. Se va deplasa de-a lungul coridorului, a cărui siguranță a fost confirmată partenerii noștri garanți - ONU și Turcia. Are la bord 26.000 de tone de porumb ucrainean", a menționat ministrul ucrainean.

Oficialul a adăugat că statul nostru este al patrulea cel mai mare exportator de porumb din lume, astfel că posibilitatea eliminării acestuia pe mare este „o greutate colosală pentru asigurarea securității alimentare globale”.

„Deblocarea porturilor va oferi economiei venituri în valută de cel puțin 1 miliard de dolari și o oportunitate pentru sectorul agricol de a planifica sezonul de semănat de anul viitor”, a spus el.

 
La Istanbul a fost semnat pe 22 iulie un acord care presupune deblocarea porturilor ucrainene „Odesa”, „Yuzhny” și „Cernomorsk” pentru exportul de cereale ucrainene și alte produse agricole.

Şeful Ministerului Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, au semnat acorduri identice separate cu Turcia şi ONU.

Este de remarcat faptul că Ucraina controlează pe deplin porturile din care ar trebui să se efectueze exporturile.

Pe 29 iulie, Kubrakov a raportat că  10 nave cu cereale ucrainene erau gata de expediere în porturile Odesa și Cernomorsk .

Potrivit CNN Turk, prima navă cu cereale din Ucraina  ar trebui să ajungă în apele teritoriale turcești pe 3 august .