MENIU

Război Ucraina. Ministerul rus de Externe a anunțat posibilitatea ca Belarusul să intre în război cu Ucraina

Lukașenko amenință că intră în război. Foto/Profimedia

Invazia Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Belarusului sau Rusiei îi dă Minskului dreptul de a intra în război cu Ucraina.  Alexey Polishchuk, directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI (Comunitateta Statelor Independente) din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a făcut aceste declarații într-un interviu pentru TASS . El a amintit că astfel de prevederi sunt trecute în doctrina militară a CSI.

„Președintele Alexander Lukașenko a vorbit în mod repetat despre disponibilitatea sa de a da un răspuns dur în cazul în care Ucraina lovește teritoriul belarus sau are alte provocări agresive. Acesta este dreptul suveran al republicii de a-și apăra teritoriul prin toate mijloacele disponibile, iar Minsk poate conta pe sprijinul deplin al Rusiei în acest sens”, a asigurat el.

În același timp, a menționat diplomatul, problema participării directe la ostilități rămâne la latitudinea conducerii țării. „Există și alte forme de sprijin aliat. În primul rând, aceasta este o cooperare militaro-tehnică”, a explicat Polishchuk. Moscova și Minsk se furnizează reciproc arme și componente pentru producția de echipamente militare, cooperează în problemele de protecție a frontierei și lucrează la un sistem unificat de apărare aeriană ruso-belarusă.

Rusia a folosit Belarus drept trambulină pentru a invada Ucraina în februarie 2022. Din octombrie, armata rusă a fost dislocată pe teritoriul țării, participând la exerciții ca parte a Grupului regional comun de forțe. Aceste acțiuni „sunt menite să descurajeze potențialii noștri adversari de la escaladare și provocare”, a spus Polishchuk.

Cooperarea militară activă ridică temeri în rândul autorităților ucrainene că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei din nord.

„Suntem îngrijorați [de situația de la granița cu Belarus]. Trebuie să ne păstrăm unitățile militare în nordul Ucrainei, mutându-le acolo de pe linia frontului doar pentru a ne asigura că ele [armatele Rusiei sau Belarusului] nu avansează și nu încearcă să taie [linia de apărare a Ucrainei]”, Ambasadorul ucrainei a spus cu o zi înainte.în Marea Britanie Vadim Prystaiko.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 11 ianuarie că țara sa ar trebui să fie pregătită să respingă un atac din nord, dar până acum nu simte o amenințare directă.

„Înțelegem că, în afară de declarații puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar trebuie să fim pregătiți atât la graniță, cât și în regiuni”, a spus el.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident belarus