Război Ucraina. Germania, avertizată de CIA încă din vară cu posibile sabotaje la conducta Nord Stream
Agenția Centrală de Informații din SUA a avertizat autoritățile germane cu privire la un posibil sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream încă din vară, scrie Der Spiegel , citând surse din Berlin.
Guvernul german a remarcat că „nu luăm o poziție publică cu privire la probleme legate de orice date de informații sau activități de informații”, dar a adăugat că Berlinul este înclinat să creadă că acesta a fost un atac țintit asupra gazoductelor.
În același timp, autoritățile americane nu confirmă oficial versiunea sabotajului de la Nord Stream, a declarat șeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken. Potrivit acestuia, oprirea gazoductelor „nu este în interesul nimănui”, dar ancheta acestui incident va continua. De asemenea, Casa Albă a refuzat să discute despre versiunile celor întâmplate și s-a oferit să se concentreze asupra anchetei.
Operatorul Nord Stream, Nord Stream AG, a anunțat în noaptea de 26 septembrie o scădere bruscă a presiunii în ambele șiruri ale gazoductului cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Același lucru s-a întâmplat și cu una dintre cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 2. Autoritatea maritimă daneză a identificat scurgerea în largul coastei Bornholm și a interzis navigarea într-o zonă de 5 mile în jurul scurgerii de gaz.
Totodată, seismologii din Suedia au înregistrat explozii puternice în zonele în care s-a produs scurgerea. Potrivit directorului Rețelei Naționale Seismice Suedeze (SNSN) Bjorn Lund, stațiile de măsurare au înregistrat două explozii distincte, dintre care una cu magnitudinea 2,3. Prima explozie a avut loc luni seara la 02:03, iar a doua la 19:04 luni seara (01:03, respectiv 18:04 ora Moscovei).
„Puteți vedea clar valurile care sărit de la fund la suprafață. Nu există nicio îndoială că a fost o explozie”, a spus Lund. Potrivit șefului agenției daneze pentru energie, Christopher Bottzauva, scurgerile de gaze se pot opri doar după o săptămână, iar la suprafața mării din apropiere s-a acumulat mult metan, care amenință să explodeze.
„Nu este încă posibil să se estimeze momentul refacerii infrastructurii de transport al gazelor”, a spus Nord Stream AG. Kremlinul a menționat că niciuna dintre versiunile stării de urgență, inclusiv sabotajul și sabotajul, nu poate fi exclusă. La momentul exploziilor, Rusia nu a început aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 2, iar aprovizionarea prin Nord Stream 1 a fost oprită la sfârșitul lunii august cu cererea de ridicare a sancțiunilor pentru războiul din Ucraina.