MENIU

Război Ucraina. Decizia rușilor care îi pune pe fugă pe americani. Ce decret a dat Putin

Putin recrutează pe aproape oricine. Foto/Profimedia

Putin își joacă absolut toate cărțile, deși preferata lui pare să fie AS-ul nucelar. Cetățenii americani din Rusia ar trebui să părăsească urgent țara din cauza riscului de a fi mobilizați, potrivit site-ului ambasadei americane la Moscova.

Misiunea diplomatică a subliniat că autoritățile ruse pot refuza să recunoască dubla cetățenie americană, să priveze cetățenii americani de asistență consulară, „să-i supună mobilizării” și să îi împiedice să părăsească Rusia.

„Dacă doriți să părăsiți Rusia, ar trebui să luați măsuri pe cont propriu cât mai curând posibil. Ambasada SUA are limitări severe în capacitatea sa de a ajuta cetățenii americani să părăsească țara, iar opțiunile de transport ar putea deveni brusc și mai limitate”, avertizează ambasada.

De asemenea, cetățenii americani trebuie să-și amintească că dreptul la întrunire pașnică și libertatea de exprimare „nu sunt întotdeauna protejate” în Rusia. Prin urmare, ambasada recomandă „evitarea oricăror proteste politice sau sociale și să nu fotografiați personalul de securitate la aceste evenimente”. După cum sa amintit în misiunea diplomatică, autoritățile ruse au arestat anterior cetățeni americani pentru participarea la demonstrații.

Oficial, recrutarea în armată s-a terminat pe 28 septembrie 2022

Ultima dată când ambasada SUA a îndemnat cetățenii americani să părăsească Rusia a fost după mobilizarea anunțată pe 21 septembrie. La acea vreme, misiunea diplomatică a recomandat ca acest lucru să se facă „cât mai curând posibil” și a avertizat că numărul zborurilor comerciale din Rusia este „extrem de limitat”.

În mod oficial, mobilizarea în Rusia s-a încheiat pe 28 octombrie, când ministrul Apărării Serghei Şoigu a anunţat acest lucru. Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin nu a semnat încă un decret pentru a pune capăt campaniei de mobilizare. Pe linia fierbinte a Ministerului Apărării, aceștia au explicat că mobilizarea în Rusia continuă să funcționeze, dar apelul în sine a fost suspendat.

În același timp, Kremlinul a spus că tema mobilizării este „trezită artificial atât din străinătate, cât și din interiorul țării”. „Sugerez să vă amintiți în continuare declarațiile relevante pe care le-a făcut președintele Putin în această chestiune”, a spus Peskov la mijlocul lunii ianuarie.

Înainte de aceasta, Putin a asigurat că încă nu este nevoie de un nou val de mobilizare. Potrivit acestuia, Ministerul Apărării a mobilizat 300.000 de oameni, dintre care jumătate nu au ajuns pe front la începutul lunii decembrie.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident recrutare