MENIU

Război Ucraina. Decizia care poate schimba soarta conflictului. Arma la care Putin poate apela în caz de nevoie

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi amenințările nucleare pentru a descuraja o contraofensivă ucraineană pentru eliberarea teritoriilor ocupate . Acest lucru este precizat în raportul Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit analiștilor, acest lucru se va întâmpla în cazul anexării regiunilor Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Atunci Putin poate declara „direct sau indirect” că doctrina rusă, care permite folosirea armelor nucleare pentru apărarea țării, se extinde și în regiunile anexate. Astfel, armata rusă va putea deține teritoriile ocupate, deoarece armele convenționale este puțin probabil să poată face acest lucru din cauza pierderilor semnificative de forțe terestre, spun experții.

ISW a adăugat că Ucraina și partenerii săi occidentali ar trebui să țină cont de factorul de amenințare nucleară atunci când organizează o contraofensivă. Timpul este împotriva lor, iar anexarea, care ar putea avea loc în septembrie, îngustează spațiul de manevră.

Anexarea regiunilor cucerite - element cheie

Cu toate acestea, Kremlinul nu a stabilit încă o dată anume pentru „referendumuri” privind anexarea regiunilor ocupate. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a spus că „nu există încă o înțelegere cu privire la intervalul de timp”. Cu toate acestea, autoritățile locale desemnate de Kremlin au anunțat în mod repetat astfel de planuri.

În plus, în teritoriile ocupate au început să se formeze „guverne” conduse de oficiali ruși, inclusiv din  FSB și  rezerva de personal a țării . La începutul lunii iunie, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale a Federației Ruse, Serghei Kiriyenko, a vizitat regiunile Herson și Zaporojie. Recent, a fost observat din nou în Novaya Kakhovka, unde a inspectat centrala hidroelectrică.

„Metoda Crimeea” - folosită și în Donețk și Lugansk

Potrivit politologului Fyodor Krasheninnikov, data plebiscitului nu este anunțată, deoarece unele teritorii nu au fost complet capturate. „Moscova încă nu înțelege dacă merită organizarea de referendumuri pe terenuri parțial ocupate, deși acest lucru s-a făcut în RPD și LPR în 2014, dar atunci „capitalele” – Donețk și Lugansk – erau sub controlul separatiștilor”, a explicat expertul.

Între timp, Casa Albă a anunțat că a primit dovezi ale intențiilor Rusiei de a anexa teritoriile ucrainene ocupate după „modelul Crimeei”. Acest lucru a fost declarat de coordonatorul Consiliului Național de Securitate al SUA pentru comunicații strategice, John Kirby. El a promis că astfel de acțiuni nu vor rămâne nepedepsite și a fost amenințat cu noi „sancțiuni dure”.