MENIU

Război Ucraina. Cel mai mare constructor de mașini de lux părăsește Rusia

După mulți alți cosntructori auto, a venit și rândul celor de la Mercedes să părăsească definitiv piața din Rusia. Mercedes-Benz și- a vândut fabrica de autoturisme din regiunea Moscova holdingului Avtodom. O declarație oficială în acest sens este așteptată pe 26 octombrie dimineața, scrie Kommersant , citând trei surse din piața auto.

Acordul de vânzare a uzinei poate include o opțiune care ar permite Mercedes să revină la proprietatea fabricii într-un anumit timp, spune o sursă Vedomosti familiarizată cu negocierile. Conform aceleiași scheme, Renault și Nissan și-au vândut recent activele în Rusia.

Cu toate acestea, producătorii de automobile francezi și japonezi au transferat fabricile către stat pentru un euro simbolic. Valoarea totală a activelor Mercedes din Rusia la sfârșitul anului 2021 era de 2 miliarde de euro. Potrivit expertului auto Vladimir Bespalov, în condițiile actuale este dificil de estimat valoarea tranzacției.

Doar terenul și clădirile fabricii, cu excepția afacerilor, pot costa 4 miliarde de ruble, spune Alexei Novikov , managing partner al NF Group . În același timp, expertul subliniază că Mercedes are cea mai modernă întreprindere de automobile cu echipamente tehnologice în imediata apropiere a Moscovei, cea mai mare piață de vânzare. Cu toate acestea, potrivit lui Anton Alyabyev, directorul senior al departamentului de depozit și imobiliare industrial CORE.XP , costul instalației, fără echipamente, este de cel puțin 7,5 miliarde de ruble.

Chiar dacă afacerea a fost în numerar, atunci Mercedes va avea dificultăți în retragerea fondurilor din Rusia, spune o sursă Kommersant. Producătorul auto a deschis o fabrică în Esipovo, lângă Moscova, în 2019 și a investit 19 miliarde de ruble în ea. Președintele rus Vladimir Putin a promis că compania „nu va fi dezamăgită de modul în care se construiește și se desfășoară activitatea și afacerile în Rusia”. La uzina cu o capacitate de 25 de mii de mașini pe an s-au efectuat suduri și vopsite, dar în luna martie a acestui an, din cauza războiului din Ucraina, toate procesele de producție au fost suspendate.

Holdingul Avtodom, care a acționat în calitate de cumpărător al activelor Mercedes, este specializat în vânzarea și întreținerea mașinilor premium și de lux. Compania este deținută de antreprenorul Andrei Olkhovsky. În decembrie 2021, el a numit „organizarea propriului ansamblu industrial” unul dintre următoarele proiecte. În august, a devenit cunoscut faptul că holdingul negocia cu o serie de producători auto chinezi cu privire la distribuția de noi mărci în Rusia.

Potrivit expertului auto Vladimir Bespalov, Avtodom trebuie să caute un partener industrial pentru a începe producția la unitățile industriale Mercedes, deoarece este puțin probabil să i se permită să producă o gamă de modele a mărcii auto. „Aici, ochiul este concentrat în primul rând pe China, deși teoretic există și alte țări, precum India”, a spus Bespalov.