MENIU

Război Ucraina. Cancelarul Germaniei încearcă să-l convingă pe Putin că greșește. Ce deznodământ a avut convorbirea telefonică între Olaf Scholz și liderul de la Kremlin

Cancelarul Germaniei încearcă să-l convingă pe Putin că greșește. Foto/Profimedia

Cancelarul Germaniei a purtat o nouă convorbire cu liderul de la Kremlin, în încercarea de a-l convinge pe Vladimir Putin că decizia de a invada Ucraina a fost una greșită. Olaf Scholz spune că, la Moscova, războiul cu Kievul nu este perceput drept o strategie greșită. „Din păcate, nu pot să vă spun că acum și-a dat seama că începerea acestui război a fost o greșeală și nu există niciun semn că are acum o nouă perspectivă”, a spus Scholz.

Cancelarul german a cerut Rusiei să retragă trupele din Ucraina după înfrângerea de lângă Harkov, dar nu a auzit de la Putin disponibilitate pentru a schimba ceva în acest conflict.

Cu toate acestea, Scholz consideră că este corect să vorbească cu Putin și să-i spună ce „am de spus despre aceste probleme din punctul meu de vedere”. „Cred cu tărie că Rusia trebuie să plece... pentru ca pacea în regiune să aibă o șansă”, a spus Scholz. Potrivit lui, pe zi ce trece devine mai clar că aceasta este singura șansă. „Trebuie să vorbim despre asta și asta am făcut”, a conchis cancelarul german.

Convorbirea telefonică dintre Scholz și Putin a avut loc pe 13 septembrie, după o contraofensivă ucraineană de succes în regiunea Harkov, care a avut ca rezultat eliberarea a peste 8.000 de kilometri pătrați de teritoriu. Scholz l-a sunat pe președintele rus după președintele francez Emmanuel Macron. El a cerut „retragerea completă a trupelor” din Ucraina și restabilirea integrității teritoriale a țării. Scholz l-a sfătuit pe Putin să „găsească cât mai curând o soluție diplomatică [la conflictul] bazată pe încetarea focului”.

Putin i-a răspuns lui Scholz cu pretenții către Occident, care nu îndeplinește acordul cu cereale și, de asemenea, nu ridică sancțiunile împotriva alimentelor rusești. Putin a amenințat, de asemenea, cu o „catastrofă pe scară largă” la centrala nucleară Zaporojie din cauza loviturilor cu rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Președintele rus a recurs și la acuzațiile tradiționale ale Kievului, care, potrivit lui, încalcă dreptul internațional umanitar prin bombardarea Donbass-ului, unde „mor civili”.

După Scholz, secretarul general al ONU António Guterres a încercat să-l ceară pe Putin să pună capăt războiului. „Suntem departe de sfârșitul războiului”, a declarat el după o conversație cu președintele rus. „Nu se așteaptă un armistițiu. Aș minți dacă aș spune că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat secretarul general al ONU.