MENIU

Război în Ucraina, ziua 960. Atac rusesc devastator, cu rachete, la Odesa: 6 morți. Zelenski, în turneu european, în căutare de sprijin - LIVE TEXT

Atac cu rachete la Odesa / Arhivă foto

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 960 de război. Rusia a luat ca ţintă regiunea ucraineană de coastă Odesa pe tot parcursul războiului, lovind nave şi silozuri de cereale în ceea ce Kievul consideră o încercare ilegală de a-i distruge capacitatea de export. Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, dar atacurile repetate asupra porturilor şi instalaţiilor sale de depozitare i-au redus serios capacitatea. Atacul are loc la două zile după ce o rachetă rusă a lovit o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, omorând o persoană la bord, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE 10.00 - Satul Rodnikovi din Republica rusă Adîgheia este evacuat joi dimineață din cauza unui incendiu în urma unui atac cu drone, a scris pe Telegram șeful regiunii, Murat Kumpilov.

El a afirmat că atacul a vizat suburbiile orașului Maykop și că nu există victime. Baza aeriană militară Khanskaya este situată în apropierea orașului.

UPDATE 7:15 - Zelenski porneşte într-un turneu european, în căutare de sprijin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski începe joi un turneu european, prima dată în Marea Britanie, Franţa şi Italia, în căutare de sprijin, în timp ce o reuniune importantă a partenerilor militari ai Kievului, prevăzută pentru sâmbătă în Germania, a fost amânată, informează AFP.

UPDATE 6:20 - Un atac rus cu rachete balistice a ucis şase persoane şi a rănit alte opt în regiunea de coastă Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit autorităţilor, notează AFP preluat de Agerpres.

"Atacul inamicului a făcut, din păcate, şase morţi şi opt răniţi, dintre care patru în stare gravă. Toate victimele sunt cetăţeni ucraineni", a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, pe Telegram.

Atacul a lovit o navă civilă de containere sub pavilion Panama, potrivit guvernatorului.

"Acesta este al treilea atac asupra unei nave civile în ultimele patru zile", a adăugat el.

Rusia a luat ca ţintă regiunea ucraineană de coastă Odesa pe tot parcursul războiului, lovind nave şi silozuri de cereale în ceea ce Kievul consideră o încercare ilegală de a-i distruge capacitatea de export.