MENIU

Război în Ucraina, ziua 931. Statele Unite, puse în ipostaza de a lua o decizie crucială pentru soarta conflictului. Toți ochii ațintiți spre Casa Albă - LIVE TEXT

Zelenski și Biden / Arhivă foto

Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 931 de război. 

UPDATE 23:20 - Kievul le cere ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti în vestul Ucrainei

Ucraina le-a cerut miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, relatează AFP.

"Ruşii (...) lovesc din ce în ce mai mult instalaţii din apropierea graniţei cu NATO", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Andrii Sybiha, care a cerut un "răspuns comun, ferm şi decisiv". Doborârea acestor proiectile "ar fi un pas demn şi corect", a adăugat el.

Vizita secretarului de stat american Antony Blinken şi a omologului său britanic David Lammy survine într-un moment delicat pentru Ucraina, forţele acesteia fiind în dificultate pe frontul de Est, în pofida ofensivei surpriză lansate la începutul lunii august în regiunea rusă Kursk.

Pentru a face faţă avansului rusesc, Kievul cere constant autorizarea pentru a lovi ţinte mai îndepărtate în Rusia folosind rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident, în timp ce Moscova este la rândul ei acuzată că a primit rachete balistice din Iran.

UPDATE 19:50 - Erdogan ridică în discuție chiar motivul declanșării invaziei din Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri sprijinul ferm al Turciei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind totodată sprijinul continuu pentru drepturile tătarilor din Crimeea.

UPDATE 19:30 - Zelenski îi va prezenta lui Biden luna aceasta ``planul de victorie`` în războiul cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că luna aceasta îi va prezenta preşedintelui american Joe Biden un "plan de victorie" care ar "consolida semnificativ Ucraina" şi ar avea asupra Moscovei un efect "psihologic" ce va "constrânge Rusia să pună capăt războiului", relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Reuşita acestui "plan de victorie (...) depinde în mod esenţial de sprijinul Statelor Unite" şi "al altor parteneri" ai Ucrainei, a indicat Zelenski la Kiev la reuniunea anuală "Platforma Crimeea".

"Dacă partenerii îl susţin, atunci va fi mai uşor pentru Ucraina să forţeze Rusia să pună capăt războiului", a spus Zelenski despre planul său. "Ce cuprinde acest plan ? El este o consolidare serioasă a Ucrainei şi, în opinia mea, va avea o influenţă deopotrivă psihologică şi politică asupra deciziei Rusiei de a opri acest război", a adăugat preşedintele ucrainean, fără a oferi detalii concrete privind acest plan despre care a vorbit prima dată luna trecută, afirmând atunci că doreşte să-l discute cu preşedintele american Joe Biden şi cu cei doi potenţiali succesori ai acestuia, Kamala Harris şi Donald Trump.

Zelenski se va deplasa luna aceasta în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, ocazie cu care ar urma să se întâlnească de asemenea cu Biden şi să-i prezinte respectivul plan.

UPDATE 16:30 - Acţiuni contraofensive ruseşti în provincia Kursk

Armata rusă a lansat acţiuni contraofensive în partea de vest a provinciei Kursk pentru a încerca să expulzeze de acolo trupele ucrainene pătrunse pe teritoriul rus în ofensiva surpriză demarată pe 6 august în acest teritoriu de graniţă care era atunci slab apărat de trupele ruse, a declarat miercuri un ofiţer superior al armatei ruse citat de agenţia DPA.

"Forţele armate ucrainene au fost respinse din aproximativ zece localităţi" pe care le ocupaseră în Kursk, a susţinut pe Telegram generalul Apti Alaudinov, comandantul unităţii speciale cecene Ahmat şi adjunct al şefului departamentului politic principal al armatei ruse.

Şi bloggeri militari ruşi au afirmat în ultimele zile că armata rusă a recuperat o parte din teritoriul provinciei Kursk căzut sub control ucrainean, informaţie confirmată marţi de canalul de Telegram "DeepState" apropiat armatei ucrainene, conform căruia trupele ruse au recuperat câteva localităţi cucerite de armata ucraineană.

UPDATE 16.00 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Moscova speră ca președintele Vladimir Putin să poată vizita Turcia pentru discuții cu președintele turc Tayyip Erdogan, odată ce pregătirile vor fi încheiate.

Peskov a mai spus că Moscova speră ca Putin și Erdogan să poată purta discuții în marja unui viitor summit BRICS din orașul rus Kazan. (Reuters)

UPDATE 13:23 - Blinken şi ministrul britanic de externe au sosit la Kiev pentru discuţii cu oficialii ucraineni

Secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său britanic David Lammy au sosit miercuri la Kiev pentru o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este gazda unui summit al Platformei Crimeea. Vizita comună a celor doi şefi ai diplomaţiilor din SUA şi Marea Britanie, două ţări care contribuie semnificativ la efortul de război al Ucrainei, intervine după ce, potrivit lui Blinken, preşedintele Joe Biden „nu exclude” ideea de a permite Kievului să folosească armamentul american cu rază lungă de acţiune pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, mai ales după noile informaţii legate de ajutorul militar primit de Rusia din partea Iranului, incluzând rachete balistice.

UPDATE 12:21 - Putin vrea „operațiune specială demografică”. Se nasc prea puțini copii în Rusia. 

Rata natalității din Rusia a fost de 8,3 la 1.000 de persoane in prima jumătate a acestui an – in scădere de la 10 la 1.000 de persoane in 2019. Cele mai recente date din SUA au arătat ca rata de natalitate a tarii a fost de 11 la 1.000 de persoane in 2022.

„Trebuie sa ne organizam si sa desfășuram o alta operațiune speciala”, a declarat săptămâna trecuta Nina Ostanina, șefa Comitetului pentru protecția familiilor, pentru RIA, o agenție de presa de stat.

UPDATE 12.00 - Rusia va considera Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor ca fiind participanţi în războiul din Ucraina şi Moscova va folosi arme mai puternice în cazul în care Occidentul va permite Kievului să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, a declarat miercuri un important legislator rus, transmite Reuters.

SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie „devin părţi în războiul din Ucraina”, a transmis pe reţeaua Telegram Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Toate acestea vor duce la faptul că ţara noastră va fi nevoită să răspundă prin utilizarea de arme mai puternice şi distructive pentru a-şi proteja cetăţenii”, a adăugat politicianul rus. (Agerpres)

UPDATE 11.00 - Rusia a recucerit aproximativ 10 așezări de la forțele ucrainene din regiunea Kursk, a declarat un comandant rus de rang înalt, generalul-maior Apti Alaudinov, citat de agenția de presă TASS.

UPDATE 9:20 - Forţele ruse au început o contraofensivă majoră în Kursk şi alungă trupele ucrainene din unele zone, susţin bloggerii militari proruşi

Forţele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene care au pătruns în vestul Rusiei luna trecută şi au recuperat deja unele teritorii ocupate în Kursk, au declarat bloggeri militari pro-Moscova, relatează Reuters.

Ucraina a lansat pe 6 august cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pătrunzând în regiunea de frontieră Kursk cu mii de soldaţi susţinuţi de roiuri de drone şi armament greu, inclusiv arme fabricate în Occident.

UPDATE 5:10 - Preşedintele american, Joe Biden, a asigurat marţi că Statele Unite "lucrează" pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază mai lungă de acţiune împotriva Rusiei, notează AFP.

"Lucrăm la asta", a spus liderul de la Casa Albă, întrebat în legătură cu solicitarea insistentă a omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care armata rusă îşi lansează atacurile.

Acest comentariu vine la scurt timp după ce occidentalii au anunţat că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a lovi Ucraina, ceea ce i-a determinat să lanseze noi sancţiuni împotriva Teheranului.

Kievul le cere aliaţilor săi să ridice restricţiile pentru a-i permite să lovească în adâncime pe teritoriul Rusiei ţinte militare considerate "legitime", cum ar fi bazele aeriene de pe care decolează avioanele care bombardează Ucraina.

UPDATE 4:20 - Un tren de marfă a deraiat în sud-vestul Rusiei din cauza unor ”interferenţe”. Incident învăluit în mister

Un tren de marfă a deraiat în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, din cauza unor interferenţe externe, dar nu au existat victime, a informat miercuri o filială locală a Căilor Ferate Ruse, potrivit Reuters, preluat de News.ro.

”Noaptea trecută, la ora 23:17... din cauza interferenţelor cu funcţionarea transportului feroviar, o locomotivă şi vagoane ale unui tren de marfă au deraiat”, a declarat South-Eastern Railway pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

”Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime”, a mai transmis compania.

Aceasta nu a furnizat detalii suplimentare.