MENIU

Război în Ucraina, ziua 919. Kievul, nemulțumit de faptul că sistemele Patriot anunțate NU au fost livrate încă. România, printre țările angajate în acest demers - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 919. Un avion F-16 s-a prăbuşit în timp ce a respins un atac cu rachete ruseşti: pilotul a murit

Sunt 30 de luni de când Ucraina se află în conflict aramt cu Rusia, totul după ce Vladimir Putin a dat ordinul de invazie a țării vecine, pe 24 februarie 2022, într-o așa-zisă "operațiune militară specială" de "denazificare" a Ucrainei. 

UPDATE 23:10 Bilanțul atacului rusesc de la Harkov crește la șase morți, inclusiv o adolescentă. Alți aproape 60 de oameni au fost răniți - GALERIE FOTO

Bilanţului atacului rusesc asupra orașului ucrainean Harkov creşte la şase morţi, inclusiv o adolescentă de 14 ani. Alți 59 de localnici au fost răniţi, inclusiv nouă copii. O clădire înaltă din centru a fost lovită cu o bombă aeriană ghidată, lansată din Belgrorod.

Harkovul, care avea 1,4 milioane de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia şi este bombardat frecvent de la începutul conflictului, în februarie 2022.

”Din nefericire, bilanţul morţilor creşte la şase persoane”, anunţă pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov.

Potrivit ministrului de Interne Igor Klîmenko, o adolescentă în vârstă de 14 ani se află între persoanele ucise.

GALERIE FOTO

UPDATE 21:30 - Zelenski l-a demis pe comandantul forţelor aeriene după prăbuşirea unui avion F-16

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea comandantului forţelor aeriene Mikola Oleşciuk, la o zi după prăbuşirea unui avion F-16 de fabricaţie americană livrat la Kievului, relatează AFP.

"Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forţelor armate ucrainene", a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul preşedinţiei.

UPDATE 20:10 - Armata rusă a bombardat un cartier de locuințe din Harkov: zeci de victime civile, inclusiv un copil UCIS  în parc - VIDEO

Mai mulţi locuitori ai unui cartierul din orașul ucrainean Harkov, inclusiv un copil, au fost ucişi într-un bombardament rus, vineri, relatează AFP.

Cel puţin cinci oameni, inclusiv un copil, au fost ucise, iar alte aproximativ 40 au fost rănite vineri, în atacuri aeriene ruseşti la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat şeful Districtului Militar local.

Bombardamentele s-au făcut cu bombe aeriene UMPB D-30.

UPDATE 17:54 - Varşovia cere Kievului să soluţioneze diferendele istorice dintre cele două ţări

Premierul polonez Donald Tusk a cerut vineri Kievului să soluţioneze diferendele istorice care afectează relaţiile dintre cele două ţări, subliniind totodată sprijinul ferm al Poloniei pentru Ucraina în faţa agresiunii Rusiei, relatează AFP.

Donald Tusk a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre apelul recent al ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba de a lăsa "istoria în seama istoricilor şi de a construi viitorul împreună", o declaraţie care a provocat un val de comentarii negative în Polonia.

Relaţiile dintre Varşovia şi Kiev rămân marcate de diferite episoade din istoria lor comună, mai ales de uciderea a circa 100.000 de civili polonezi de către membri ai Armatei Ucrainene de Insurgenţă (UPA) între 1943 şi 1945 la Volânia, sau de deportările către Ucraina din 1947 a 140.000 de ucraineni din sud-estul Poloniei.

"Dacă relaţiile noastre ar fi dominate de emoţii, ne-am afla într-o situaţie în care Rusia ar câştiga", a declarat Kuleba miercuri în timpul unei dezbateri publice cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski, în faţa tinerilor la Olsztyn (nord).

UPDATE 17:40 - MApN a trimis în Parlament proiectul legii pentru DONAREA către Ucraina a unui sistem de rachete PATRIOT

Parlamentul a primit pentru dezbatere şi vot în sesiunea de toamnă, care începe săptămâna viitoare, proiectul de lege inițiat de Ministerul Apărării Naţionale pentru donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot. Costul pentru cumpărarea unei alte baterii este zero, dar taxele ajung la câteva zeci de milioane de euro, relatează Europa Liberă.

UPDATE 17:20 - UE vrea să antreneze mai mulţi soldaţi ucraineni, dar nu pe teritoriul Ucrainei

Uniunea Europeană, care şi-a stabilit ca obiectiv de a instrui aproximativ 60.000 de soldaţi ucraineni în acest an, vrea să facă mai mult, dar rămâne împărţită în ceea ce priveşte posibilitatea de a desfăşura această acţiune în Ucraina, a declarat vineri şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, conform AFP.

"Vom discuta modalităţi de a dezvolta misiunea noastră de antrenament" pentru soldaţii ucraineni, a spus Borrell cu puţin timp înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

"Ne gândim să avem un centru de coordonare la Kiev, dar nu există niciun acord pentru antrenarea soldaţilor ucraineni pe teritoriul ucrainean în cadrul structurilor europene", a adăugat el.

Subiectul divizează statele membre. Mai multe ţări, inclusiv Franţa, Estonia şi Suedia, sunt în favoarea acestei idei, dar altele sunt mai reticente, temându-se de o escaladare a conflictului.

UPDATE 16.00 - Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au preluat controlul asupra așezărilor Sinkivka, Kostiantinivka și Novozhelanne din estul Ucrainei, a informat vineri agenția de presă rusă TASS.

UPDATE 14.30 - Un atac rusesc a avariat peste noapte o fabrică din oraşul Sumî din nordul Ucrainei, a ucis două femei şi a rănit cel puţin 11 persoane, au declarat vineri autorităţile ucrainene, relatează Reuters.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că fabrica producea ambalaje pentru alimente pentru copii, sucuri şi produse de uz casnic.

O persoană rănită a murit ulterior în spital, au declarat procurorii regionali pe Telegram, iar corpul unei alte victime a fost recuperat din dărâmături.

UPDATE 13:45 - Ucrainaa închis temporar patru reactoare nucleare din cauza unei lovituri aeriene ruse, informează guvernul de la Kiev într-o scrisoare către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, relatează vineri dpa, preluată de Agerpres.

AIEA a publicat scrisoarea la solicitarea Ucrainei, dar nu a comentat subiectul.

În timpul atacului masiv rus de luni, reactoarele 1, 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Rivne, din nordul ţării, a trebuit să fie scoase din reţea la prima oră a dimineţii, menţionează guvernul de la Kiev.

UPDATE 13.00 - Ucraina vizează cu drone FPV autostrada cheie E38 pentru a împiedica capacitatea Rusiei de a consolida apărarea în regiunea Kursk, relatează publicația de specialitate „The War Zone”. Atacurile forțelor ucrainene asupra unei porțiuni a acestei autostrăzi au determinat autoritățile locale și liderii regionali să dea noi semnale de alarmă.

Podul Rilsk, în special, a fost o zonă fierbinte. Pe rețelele de socializare a apărut o imagine cu un vehicul în flăcări după ce ar fi fost nimerit de o dronă FPV.

UPDATE 11.00 - Sergei Mihailov, jurnalist al ziarului independent Listok și republica rusă Altai, a primit opt ani de închisoare pentru acuzația de răspândire de „știri false” despre armata rusă pentru că a scris despre uciderea a sute de civili în timpul ocupației ruse a orașului Bucha, de la periferia Kievului.

UPDATE  10:00 - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent.

„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.

UPDATE 8:10 - Ucraina a doborât 12 din cele 18 drone cu care Rusia a atacat teritoriul ucrainean în timpul nopții, potrivit forțelor aeriene ucrainene citate Reuters. De asemenea, Rusia a folosit o rachetă Iskander-M, potrivit Kievului.

UPDATE 6:20 - Ucraina a anunţat joi că un avion de luptă de concepţie americană F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac cu rachete ruseşti şi pilotul şi-a pierdut viaţa, relatează AFP preluat de Agerpres.

Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul acestui atac, dar " în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută".

"S-a dovedit ulterior că avionul s-a prăbuşit şi pilotul a murit", a indicat sursa citată pe Telegram, fără a preciza când a avut loc accidentul sau identitatea pilotului.

Armata aerului ucraineană a anunţat joi că unul dintre piloţii săi a fost ucis în lovituri masive ruseşti la începutul acestei săptămâni, fără a menţiona avionul F-16.

"Pilotul armatei aerului Oleksid Mes a murit apărând ţara noastră", a declarat comandamentul de Vest al Forţelor aeriene ucrainene, precizând că pilotul a fost ucis luni în timpul unui val de bombardamente ruseşti cu rachete şi drone.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.