MENIU

Război în Ucraina, ziua 918. Kremlinul respinge discuţiile lui Zelenski despre un plan de pace - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski

Președintele rus Vladimir Putin are multe vulnerabilități în ceea ce privește eficiența războiului său contra Ucrainei, pe care Occidentul nu a reușit să le exploateze din teama de escaladare a conflictului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Această teamă este indicată și de oficialii de la Kiev drept „cea mai mare problemă a Ucrainei”. Este ziua 918 a războiului.

UPDATE 7:40 Avion de luptă F-16, livrat de americani în Ucraina, s-a prăbușit în condiții neelucidate

Un pilot ucrainean a murit după ce avionul de luptă F-16, pe care îl pilota, s-a prăbușit, a declarat pentru CNN o sursă din Forțele de Apărare ale Ucrainei.  S-a întâmplat în timp ce pilotul participa la  respingerea unui atac masiv al Rusiei împotriva Ucrainei.  Potrivit unor surse amerciane, aeronava s-ar fi prăbușit din alte motive. 

UPDATE 18:20 - Putin se duce în vizită în Mongolia, membră a Curţii Penale Internaţionale, în ciuda mandatului inernațional de arestare pe numele său

Preşedintele rus Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la ”deportare ilegală” a unor copii ucraineni, urmează să efectueze marţi o vizită în Mongolia, un stat membru al CPI, obligat să-l aresteze pe teritoriul mongol.

”Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Mongolia la 3 septembrie”, anunţă joi, într-un comunicat, Kremlinul.

Aceasta este prima vizită a liderului de la Kremlin pe teritoriul unui stat semnatar al Statutului de la Roma după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023.

UPDATE 17:10  Rușii revendică cucerirea altor două localităţi din Doneţk şi Lugansk

Armata rusă a revendicat joi preluarea controlului a încă două localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, unde continuă să avanseze în faţa trupelor ucrainene inferioare numeric şi ca putere de foc, transmit AFP, EFE și Agerpres.

În raportul său zilnic, Ministerul Apărării a anunţat preluarea localităţilor Mikolaivka, din Doneţk, şi Stelmahivka, din Lugansk, lângă frontiera administrativă cu Doneţk, ambele anexate de Rusia în septembrie 2022.

UPDATE 15.00 - Cel mai înalt diplomat al UE a sporit joi presiunea asupra susținătorilor internaționali ai Ucrainei pentru a ridica restricțiile privind utilizarea armamentului primit, pentru a permite forțelor sale să lovească ținte din interiorul Rusiei, notează Reuters.

„Trebuie să ridicăm restricțiile privind utilizarea armamentului împotriva țintelor militare rusești, în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Josep Borrell, în timp ce miniștrii de externe ai blocului se reuneau la Bruxelles pentru a discuta despre război.

„Armele pe care le furnizăm Ucrainei trebuie să poată fi utilizate pe deplin, iar restricțiile trebuie ridicate pentru ca ucrainenii să poată lovi locurile din care Rusia îi bombardează. Altfel, armamentul este inutil”, a declarat Borrell presei.

UPDATE 14.00 - Armata rusă a afirmat joi că a cucerit două noi localități în regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, unde forțele sale continuă să facă progrese împotriva trupelor ucrainene, care sunt depășite numeric și nu dispun de suficientă putere de foc.

În raportul său zilnic, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au cucerit satele Mykolaivka și Stelmakhivka. (AFP)

UPDATE 13.00 - Atacul rusesc cu drone și rachete de luni a forțat Ucraina să deconecteze mai multe unități nucleare de la rețea, a anunțat joi o delegație ucraineană la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Într-o notă adresată AIEA, misiunea a afirmat că Rusia a continuat să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei, intenționând să perturbe funcționarea centralelor sale nucleare și prezentând un risc semnificativ pentru funcționarea stabilă a instalațiilor nucleare. (Reuters)

UPDATE 12.00 - Rusia a atacat azi-noapte cu 74 de drone Shahed și cinci rachete, dintre care trei X-59/69 și două de un tip care nu a fost identificat până acum, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

UPDATE 11:00 - Un mort şi doi răniţi în atacuri ucrainene în regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina

O persoană a fost ucisă şi două au fost rănite joi în atacuri ucrainene în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, informează AFP.

"Oraşul Şebekino a fost vizat de atacuri ale forţelor ucrainene", a scris Gladkov pe Telegram. "O persoană a fost ucisă", a adăugat el.

Alţi doi civili - un bărbat şi o femeie - au fost spitalizaţi cu răni cauzate de explozii de obuze, potrivit aceleiaşi surse.

Atacurile au avariat de asemenea o clădire administrativă şi un sit de infrastructură socială, a adăugat el.

Ministerul Apărării rus a anunţat la rândul său joi că a doborât în timpul nopţii o dronă deasupra regiunii Belgorod.

UPDATE 10.00 - Directorul adjuct al CIA: Putin va lansa o contraofensivă în Kursk

Președintele rus Vladimir Putin va lansa o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forțele rusești vor avea parte de „o luptă dificilă”, a declarat miercuri directorul adjunct al CIA, David Cohen.

UPDATE 09.00 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de miercuri: 1200 soldați, 3 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 27 tunuri, 1 sistem antiaerian, 52diferite vehicule și 15 echipamente speciale.

ISW susține că Rusiei i s-a dat timp să se adapteze atât problemelor de pe frontul din Ucraina, cât și sancțiunilor care i-au fost impuse de către Occident. 

Acest lucru l-a făcut să răbufnească și pe ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-o discuție avută miercuri cu omologul său din Polonia, Radoslaw Sikorski.

Situaţie „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană lângă Pokrovsk

Situaţia este „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană în apropierea oraşului Pokrovsk, a declarat în mesajul video de miercuri seară preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important centru logistic din estul ţării.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski