MENIU

Război în Ucraina, ziua 910. Kievul afirmă că a înaintat 28-35 de km în interiorul provinciei Kursk. Ce strategie pregătește Kremlinul - LIVE TEXT

Kievul afirmă că a înaintat 28-35 de km în interiorul provinciei Kursk/profimedia

Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 910 de război. Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei ofensive care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe "Belgorod", "Briansk" şi "Kursk", care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestor regiuni. 

UPDATE 00.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că forţele sale au înţeles ce încearcă Moscova să facă pe frontul din Pokrovsk, în estul Ucrainei, unde trupele ruse avansează, iar Kievul îşi consolidează forţele în consecinţă, în timp ce îşi continuă operaţiunea din regiunea rusă Kursk.

În discursul său video de miercuri seară, Zelenski a îndemnat, pe de altă parte, partenerii Kievului să respecte calendarul convenit pentru furnizarea de muniţii armatei ucrainene.

El a declarat că atacul lansat de Ucraina asupra regiunii ruse Kursk la 6 august continuă şi că forţele sale controlează unele zone, dar nu a oferit alte detalii.

UPDATE - 23: 17

Atacul Ucrainei asupra bazei aeriene Savasleika din regiunea rusă Nijni Novgorod, efectuat pe 16 august, a distrus trei avioane rusești de război și a avariat alte cinci, a declarat miercuri o sursă din serviciul ucrainean de informații militare pentru The Kyiv Independent.

UPDATE 23.00 - Civilii ucraineni fug din calea trupelor ruse, care înaintează și se apropie de Pokrovsk

Populaţia ucraineană fugea miercuri din cauza avansului trupelor ruse în direcţia Pokrovsk, un important nod logistic în estul Ucrainei, de care acestea continuă să se apropie în pofida ofensivei Kievului în regiunea rusă Kursk, informează AFP.

Armata rusă a cucerit sat după sat în ultimele săptămâni în acest sector al frontului şi se află acum la circa zece kilometri de Pokrovsk, un oraş de 53.000 de locuitori pe care autorităţile ucrainene încearcă să-l evacueze de urgenţă, notează Agerpres.

UPDATE 22.00 - Ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o „lovitură dură” propagandei preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează AFP şi dpa.

UPDATE 21:14 - Civilii ucraineni fug din faţa avansului trupelor ruse, care se apropie de Pokrovsk 

Populaţia ucraineană fugea miercuri din cauza avansului trupelor ruse în direcţia Pokrovsk, un important nod logistic în estul Ucrainei, de care acestea continuă să se apropie în pofida ofensivei Kievului în regiunea rusă Kursk, relatează agenţia AFP, preluată de Agerpres.

Armata rusă a cucerit sat după sat în ultimele săptămâni în acest sector al frontului şi se află acum la circa zece kilometri de Pokrovsk, un oraş de 53.000 de locuitori pe care autorităţile ucrainene încearcă să-l evacueze de urgenţă.

Întâlnit de jurnaliştii France Presse în timp ce părăsea regiunea, Maksim, de 40 de ani, a spus că situaţia este „foarte tensionată” şi că se înrăutăţeşte de la oră la oră. Blocul de opt etaje în care locuia a fost lovit recent, în timp ce se întorcea acasă.

 „Am decis să plec pentru că viaţa este mai importantă”, povesteşte acest miner care lucrează într-o mină din Pokrovsk. Anatoli, de 60 de ani, spune că a fost martorul a două bombardamente. „Ce pierderi! Dar toată lumea este în viaţă, mulţumim lui Dumnezeu. Oamenii au plecat”, a spus el. Autorităţile regionale au dispus luni „evacuarea forţată” a familiilor cu copii din Pokrovsk, un oraş care se află pe o rută care duce la Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.

UPDATE 20.00 - Ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o "lovitură dură" propagandei preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează AFP şi dpa.

El a adăugat, într-o postare pe X, că ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate de occidentali ar permite forţelor ucrainene să-şi întărească capacităţile de apărare şi să "salveze vieţi".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu armele cu rază lungă de acţiune livrate, pentru a opri avansul armatei ruse în estul Ucrainei.

Dacă ofensiva ucraineană declanşată la 6 august în regiunea rusă Kursk beneficiază de multă atenţie pentru că aduce ostilităţile pe teritoriul atacatorului, epicentrul luptelor rămâne estul Ucrainei, unde trupele Kremlinului, mai bine echipate şi mai numeroase, continuă să avanseze.

"Ucraina nu poate opri avansul armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia privind capacităţile cu rază lungă", a declarat Zelenski în faţa ambasadorilor ucraineni la Kiev.

Ridicarea acestor restricţii ar întări capacităţile de apărare ale Ucrainei eliminând "sanctuarul" de care beneficiază Rusia în profunzimea teritoriului său de unde loveşte ţinte ucrainene, a explicat Borrell. Aceasta ar permite, de asemenea, "avansarea eforturilor de pace", a adăugat el.

UPDATE 19.00 -Populaţia ucraineană fugea miercuri din cauza avansului trupelor ruse în direcţia Pokrovsk, un important nod logistic în estul Ucrainei, de care acestea continuă să se apropie în pofida ofensivei Kievului în regiunea rusă Kursk, relatează AFP.

Armata rusă a cucerit sat după sat în ultimele săptămâni în acest sector al frontului şi se află acum la circa zece kilometri de Pokrovsk, un oraş de 53.000 de locuitori pe care autorităţile ucrainene încearcă să-l evacueze de urgenţă.

Întâlnit de jurnaliştii France Presse în timp ce părăsea regiunea, Maksim, de 40 de ani, a spus că situaţia este "foarte tensionată" şi că se înrăutăţeşte de la oră la oră. Blocul de opt etaje în care locuia a fost lovit recent, în timp ce se întorcea acasă.

"Am decis să plec pentru că viaţa este mai importantă", povesteşte acest miner care lucrează într-o mină din Pokrovsk.

UPDATE 17:00 Ucraina afirmă că a lovit poduri de pontoane din regiunea Kursk cu rachete americane

Forţele ucrainene folosesc sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA pentru a distruge poduri de pontoane şi echipamente de inginerie în regiunea Kursk din Rusia, vizând logistica în incursiunea sa transfrontalieră majoră, a declarat miercuri armata ucraineană, relatează Reuters.

Oficialii ruşi au declarat că Ucraina a deteriorat sau distrus cel puţin trei poduri peste râul Seim de când Kievul a lansat un atac major în vestul Rusiei, pe 6 august, avansând până la 28-35 de kilometri în interiorul teritoriului rus.

„Unde „dispar” podurile de pontoane ruseşti în regiunea Kursk? Operatorii ... le distrug cu precizie”, au declarat Forţele de Operaţii Speciale ale Ucrainei pe Telegram.

UPDATE 15:20 Alegeri amânate în regiunea rusă Kursk, în urma incursiunii ucrainene

Alegeri locale prevăzute la începutul lui septembrie au fost amânate în şapte localităţi din regiunea rusă Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, în care are loc o ofensivă ucraineană fără precedent de la 6 august, anunţă miercuri autorităţile electorale ruseşti, relatează AFP.

”Comisia Electorală Centrală a susţinut propunerea Comisiei Electorale a regiunii Kursk de amânare a alegerilor (...) în şapte municipalităţi”, anunţă aceasta într-un comunicat.

UPDATE 14:30 - Ucraina a ratificat Statutul de la Roma, deschizând calea aderării la Curtea Penală Internaţională

Parlamentul de la Kiev a votat miercuri, după ani de tergiversări şi opoziţie din partea armatei, în favoarea aderării Ucrainei la Curtea Penală Internaţională (CPI), în speranţa de a pedepsi Rusia pentru presupusele crime de război comise în Ucraina, au anunţat mai mulţi deputaţi ucraineni, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

În total, 281 de parlamentari au votat pentru ratificarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, au anunţat mai mulţi aleşi pe reţelele de socializare.

Problema este foarte sensibilă în Ucraina, mulţi temându-se că forţele armate care luptă împotriva armatei ruse ar putea fi, la rândul lor, vizate de CPI, a cărei misiune este de a-i urmări penal pe cei responsabili de genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război şi agresiune.

Această decizie va deschide "posibilităţi mai mari de pedepsire a ruşilor şi va întări izolarea Rusiei", a scris pe Facebook deputata Ievghenia Kravciuk.

Potrivit acesteia, Ucraina a invocat articolul 124 din Statutul de la Roma care permite scutirea, timp de şapte ani, a oricărui ucrainean, civil sau militar, de la orice urmărire penală pentru crime de război de către CPI.

Ratificarea acestui document înaintat Parlamentului luna aceasta de preşedintele Volodimir Zelenski face parte din angajamentele luate de Kiev faţă de UE, a adăugat ea. "Este o măsură necesară, pe deplin justificată şi sigură", a afirmat deputata.

UPDATE 12:00 Premierul indian Modi cere ”pace” înainte să plece într-o vizită la Kiev

Premierul indian Narendra Modi îndeamnă miercuri la o ”revenire la pace”, înainte de a pleca în Ucraina, la câteva săptămâni după ce l-a înfuriat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski din cauză că l-a îmbrăţişat pe preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unei vizite la Moscova, relatează AFP.

Narendra Modi, în vârstă de 73 de ani, urmează să fie primit - joi - de către omoloful său polonez Donald Tusk, în Polonia, iar vineri să efectueze o vizită în Ucraina, unde urmează să fie primit de către preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 10:10 - Putn, apel la luptă împotriva ”teroriştilor” ”neonazişti” în Kursk Donbas şi "Noua Rusie". Liderul rus reia propaganda ”denazificării” Ucrainei"

Preşedintele rus Vladimir Putin compară actuala ofensivă ucraineană în regiunea Kursk cu masacrul de la Beslan din 2004, o luare de ostatici sângeroasă de către terorişti islamişti, în prima sa vizită la şcoala din Beslan, la 20 de ani de la aceste evenimente, relatează AFP, citat de News.ro.

  ”La fel cum am luptat împotriva teroriştilor, trebuie să luptăm azi împotriva celor care comit crime în regiunea Kursk, în Donbas, în Noua Rusie”, a cerut el marţi într-o înregistrare video publicată pe Telegram.

”La fel cum ne-am atins obiectivele în lupta împotriva terorismului, trebuie să le atingem şi în lupta împotriva neonaziştilor şi îi vom pedepsi fără veun dubiu pe criminali”, ameninţă Vladimir Putin, care îşi reiterează astfel propaganda ”denazificării” Ucrainei.

 

⚡️Just as we have achieved our goals in the fight against terrorism, we will achieve success in the fight against neo-Nazism — Putin in Beslan.

"We will punish the criminals. There can be no doubt about this," the president emphasized.

https://t.co/rIZWv4LZ8d pic.twitter.com/DE0VRNDWHb

— Victor vicktop55 (@vicktop55) August 20, 2024

Donbas este o regiune în estul Ucrainei, în mare parte controlată în prezent de trupele ruse. Cât privește ”Noua Rusie”, este, de fapt, o trimitere la un proiect vizând crearea unui teritoriu rus în sudul şi estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin omite însă cu bună ştiinţă crimele comise de către trupele sale în Războiul din Ucraina.

UPDATE 7:50 - Ucraina a lansat unul dintre cele mai mari atacuri asupra Moscovei. Un roi de drone a vizat capitala Rusiei

Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 10 drone care zburau spre Moscova, potrivit declarațiilor făcute de primarul orașului, citat de Reuters.

Unele dintre drone au fost distruse deasupra orașului Podolsk, a declarat primarul Serghei Sobianin. Orașul din regiunea Moscovei se află la aproximativ 38 km sud de Kremlin.

„Aceasta este una dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova cu ajutorul dronelor de până acum. Continuăm să monitorizăm situația”.

El a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, nu au existat răniți sau pagube în urma atacurilor.

Cu toate acestea, atacul de miercuri pare mai mare decât cel din mai 2023, când cel puțin opt drone au fost distruse deasupra capitalei într-un atac despre care președintele Vladimir Putin a spus că a fost o încercare a Kievului de a speria și provoca Rusia.

UPDATE 6:40 - Deficitul de forță de muncă din Ucraina. Mesajul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că este necesar un echilibru între mobilizarea de soldaţi şi menţinerea în stare de funcţionare a economiei distruse de război, informează Reuters și Agerpres.

Răspunzând la o întrebare adresată de un muncitor în timpul vizitei sale la o unitate industrială din Kropîvnîţkîi (Kirovohrad), în centrul Ucrainei, Zelenski a spus că ocuparea locurilor de muncă este vitală pentru a finanţa salariile soldaţilor şi eforturile de apărare ale Ucrainei.

„Toţi sunt interesaţi să aibă fabrici cu personal complet. Aceasta este important pentru noi. Nu ne putem permite să ne pierdem armata şi rezervele ei, dar este de asemenea foarte necesar să avem muncitori pentru locurile noastre de muncă. Trebuie să găsim un echilibru”, a spus Zelenski.

Războiul cu Rusia, care a intrat deja în cea de-a 30-a lună, epuizează forţa de muncă ucraineană, peste 70% dintre întreprinderi susţinând că deficitul de forţă de muncă este printre principalele provocări cu care se confruntă.