MENIU

Război în Ucraina, ziua 909. Trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei cantine pentru copii - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Au trecut 909 de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat, luni, pe aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu arme cu rază de acţiune lungă, pentru "a opri avansarea" armatei ruse în estul țării pe care o conduce. 

UPDATE 00.00 - Evoluțiile pe front: Ucraina spune că a înaintat până la 35 de km în interiorul provinciei Kursk, iar Rusia creează grupări militare de apărare a zonelor de graniţă

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei ofensive care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe „Belgorod”, „Briansk” şi „Kursk”, care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestor regiuni.

UPDATE 22.00 - AFP a reușit să discute pe scurt cu câțiva dintre acești prizonieri de război ruși, într-un loc unde sunt deținuți în regiunea Șumi, vizavi de Kursk, în nordul Ucrainei, sub supravegherea ofițerilor ucraineni.

Așezat pe patul său, un recrut rus în vârstă de 22 de ani își amintește momentul capturării sale, în ceea ce este unul dintre cele mai mari raiduri ale forțelor ucrainene de la începutul războiului în 2022.

„Totul era normal, totul era bine. Și apoi acest moment neașteptat a dat totul peste cap”, explică el, susținând că el și camarazii săi au fost «pur și simplu abandonați de comandament» atunci când forțele ucrainene au trecut granița.

UPDATE 20.00 - Rusia a lovit o cantină pentru copii în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, rănind cel puţin trei minori, a declarat marţi guvernatorul regional, citat de Reuters.

Un copil este în stare gravă după lovitura asupra satului Malokaterînivka, a declarat Ivan Fedorov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE 19:15 - Volodimir Zelenski spune că este necesar un echilibru între mobilizarea de soldaţi şi economie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că este necesar un echilibru între mobilizarea de soldaţi şi menţinerea în stare de funcţionare a economiei distruse de război, informează Reuters.

Răspunzând la o întrebare adresată de un muncitor în timpul vizitei sale la o unitate industrială din Kropîvnîţkîi (Kirovohrad), în centrul Ucrainei, Zelenski a spus că ocuparea locurilor de muncă este vitală pentru a finanţa salariile soldaţilor şi eforturile de apărare ale Ucrainei.

"Toţi sunt interesaţi să aibă fabrici cu personal complet. Aceasta este important pentru noi. Nu ne putem permite să ne pierdem armata şi rezervele ei, dar este de asemenea foarte necesar să avem muncitori pentru locurile noastre de muncă. Trebuie să găsim un echilibru", a spus Zelenski.

Războiul cu Rusia, care a intrat deja în cea de-a 30-a lună, epuizează forţa de muncă ucraineană, peste 70% dintre întreprinderi susţinând că deficitul de forţă de muncă este printre principalele provocări cu care se confruntă.

UPDATE 18:35 - Incursiunea armatei ucrainene în Rusia: Iniţiativa riscantă a Kievului (France Presse)

La două săptămâni de la începutul incursiunii ucrainene surpriză în regiunea rusă Kursk, Kievul a preluat iniţiativa în război, o lovitură de poker nu lipsită de o anumită strălucire, dar cu şanse de reuşită incerte, scrie marţi într-o analiză France Presse.

Încolţit de doi ani pe frontul din sudul şi sud-estul Ucrainei, Kievul a luat pe toată lumea prin surprindere, inclusiv pe aliaţii săi. Ucraina susţine că a ocupat circa 1.250 de kilometri pătraţi şi 92 de aşezări pe teritoriul rus, iar Rusia că respinge cu regularitate acolo asalturile ucrainene.

Însă astăzi în arta războiului progresul nu este întotdeauna sinonim cu a câştiga teren, iar în condiţiile în care pe frontul principal Ucraina nu reuşeşte să ţină pe loc trupele ruse, ea nu a putut angaja resurse numeroase pentru ofensiva din Kursk.

"Ucraina a trimis (în Kursk) câteva brigăzi mobile din rezerva sa strategică, unităţi mecanizate echipate în principal cu arme occidentale, din care multe blindate pe roţi" care oferă o bună mobilitate pe câmpul de luptă, explică Pierre Razoux, director academic la Fundaţia mediteraneană pentru studii strategice (FMES).

UPDATE 18.00 - Ministrul apărării al SUA, Lloyd Austin, a invitat Grupul de contact pentru Ucraina la o nouă reuniune la baza aeriană americană de la Ramstein, din vestul Germaniei, informează DPA.

Cea mai mare bază aeriană americană din afara Statelor Unite a anunţat marţi că întâlnirea va avea loc în ziua de 6 septembrie.

La reuniune, miniştrii apărării şi oficiali militari plănuiesc să discute din nou despre un sprijin sporit pentru Ucraina.

Din Grupul de contact fac parte în jur de 50 de state. La fel ca la reuniuni anterioare, la întrunire au fost invitate şi ţări care nu sunt membre ale NATO.

UPDATE 17:45 - O diplomată a ambasadei SUA, convocată la MAE rus după ce jurnalişti americani au realizat reportaje în provincia Kursk

Rusia a anunţat marţi convocarea unei diplomate a ambasadei SUA la Moscova, Stephanie Holmes, care deţine funcţia de însărcinat cu afaceri şi conduce misiunea diplomatică americană în lipsa ambasadorului, pentru a-i transmite un protest după ce mai mulţi jurnalişti ai unor mass-media americane au intrat în teritoriile ocupate de Ucraina în provincia rusă Kursk şi au transmis de acolo reportaje, relatează AFP.

"Au fost exprimate proteste puternice împotriva acţiunilor provocatoare ale reporterilor americani care au intrat ilegal în regiunea Kursk pentru a acoperi în mod propagandistic crimele regimului de la Kiev", a anunţat Ministerul rus de Externe pe Telegram.

Acesta mai menţionează că a protestat şi împotriva "participării PMC (companiilor militare private n. red.) americane" în ofensiva ucraineană din Kursk, MAE rus susţinând astfel că mercenari americani iau parte la această operaţiune. Acţiunile acestora, continuă ministerul rus, "dovedesc clar implicarea Statelor Unite ca participant direct în conflict".

După mai multe luni în care a pierdut teren în faţa trupelor ruse pe frontul principal din estul Ucrainei, armata ucraineană a pătruns pe 6 august în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde armata rusă era slab desfăşurată. Până luni, după cum a susţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, trupele ucrainene ocupaseră în Kursk un teritoriu de 1.250 de kilometri pătraţi şi 92 de aşezări.

UPDATE 13:00 - Serviciile medicale ruse au anunțat bilanțul pierderilor umane după ofensiva ucraineană în regiunea Kursk din Rusia

Serviciile medicale ruse au declarat marți că 17 civili au fost uciși şi peste 140 numărul răniți în urma ofensivei lansate de Ucraina pe 6 august în regiunea Kursk din Rusia.

„Conform ultimelor date, a fost stabilită moartea a 17 persoane în urma atacurilor din partea forţelor armate ale Ucrainei. Din cei peste 140 de răniţi, 75 au fost internaţi în spital, inclusiv patru copii”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor medicale ruse, citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.

UPDATE 10:30 - Forțele aeriene ucrainene au doborât trei rachete și 25 de drone folosite de Rusia în atacurile din timpul nopții, au transmis autoritățile ucrainene, relatează Reuters. Potrivit comunicatului, Rusia a țintit nouă regiuni din centrul, nordul și sudul Ucrainei.

UPDATE 8:10 - Rusia a lansat al cincilea atac cu rachete asupra Kievului în această lună, a anunțat marți armata ucraineană. Datele preliminare arată că sistemele de apărare aeriană au reușit din nou să respingă loviturile, potrivit Reuters.

Atacul cu rachete a urmat unui atac cu dronă asupra Kievului la sfârșitul zilei de luni, informațiile preliminare arătând că nu au existat pagube sau răniți ca urmare a niciunuia dintre atacuri, a declarat administrația militară de la Kiev într-o postare pe Telegram.

Amploarea completă a atacurilor nu este cunoscută pentru moment, dar loviturile de marți dimineața au implicat cel mai probabil rachete de croazieră, a transmis armata.

Mai mulți martori au declarat pentru Reuters că au auzit explozii marți dimineață în ceea ce păreau a fi unități de apărare aeriană în funcțiune la periferia Kievului.

Armata a declarat că capitala a fost sub alertă de raiduri aeriene deja de 41 de ori în această lună.

UPDATE 6:20 - "Ucraina nu poate opri avansarea armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia asupra capacităţilor cu rază de acţiune lungă", a declarat Zelenski în faţa ambasadorilor ucraineni reuniţi la Kiev.

În acelaşi context, Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi şi 92 de localităţi în regiunea rusă Kursk, scenă, începând din 6 august, a unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent.

"Luptătorii ucraineni îşi continuă operaţiunile defensive în zonele desemnate în regiunea Kursk. Până la această dată, forţele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriului regiunii Kursk şi 92 de localităţi", a spus Zelenski.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenki, printre obiectivele ofensivei se numără crearea unei "zone tampon" pe teritoriul rus şi diminuarea potenţialului de luptă al armatei ruse.