Război în Ucraina, ziua 901. Zelenski: Atacurile lansate de Rusia din regiunea Kursk asupra Ucrainei meritau un răspuns corespunzător - LIVE TEXT
Ucraina a ajuns în ziua 901 de război. Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns "corespunzător" din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDATE 22:05 - Incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk este ''catastrofa acestui război'' pentru Rusia (Zelenski)
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că incursiunea declanşată marţea trecută de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este "catastrofa acestui război" pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă, potrivit EFE şi Unn.ua.
"Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său", a declarat Zelenski în discursul său zilnic către cetăţeni, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.
"Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război", a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.
"Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea", a conchis el.
Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.
UPDATE 20:45 - Însărcinatul cu afaceri al Delegaţiei UE la Minsk, convocat la MAE belarus pentru incidentul cu drone ucrainene
Ministerul de Externe belarus l-a convocat luni pe însărcinatul cu afaceri al Delegaţiei UE la Minsk, Steen Noerlov, pentru încălcarea spaţiului aerian al Belarusului de către drone lansate de Ucraina, care aveau mărci europene de fabricaţie, transmite EFE.
"Diplomatului european i s-a comunicat poziţia părţii belaruse cu privire la încălcarea spaţiului aerian din Belarus pe 9 august 2024 de către dronele ucrainene", conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Minsk.
Potrivit sursei citate, "a atras atenţia în mod deosebit prezenţa mărcilor de fabricaţie din ţări ale UE pe mai multe elemente ale uneia dintre dronele doborâte de apărarea aeriană din Belarus".
"Astfel de acţiuni implică un risc potenţial de escaladare radicală a conflictului militar, care s-ar putea extinde pe scară largă chiar şi în ţările Uniunii Europene", a subliniat comunicatul citat.
Ministerul belarus de Externe a mai menţionat că pledează în mod constant pentru o soluţie paşnică a crizelor, prin negocieri, şi a cerut UE să ia toate măsurile posibile şi să îşi exercite influenţa asupra Kievului pentru a evita incidente precum cel de vinerea trecută.
UPDATE 20:10 - Ucraina controlează o mie de kilometri pătraţi de teritoriu în provincia rusă Kursk, potrivit comandantului-şef al armatei ucrainene
Ucraina a revendicat luni controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus în provincia frontalieră Kursk, unde a lansat marţea trecută o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
"Continuăm să desfăşurăm operaţiuni ofensive în regiunea Kursk. La ora actuală, controlăm aproximativ o mie de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse", a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, vorbind la o reuniune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, din care acesta din urmă a publicat imagini pe platforma Telegram.
Zelenski afirmă că a ordonat pregătirea unui "plan umanitar" pentru respectiva zonă, unde armata ucraineană a lansat pe 6 august o ofensivă mecanizată şi a ajuns până la o distanţă de circa 30 de kilometri în interiorul teritoriului rus, însă între timp armata rusă a trimis acolo întăriri şi susţine că a oprit înaintarea ucraineană, dar situaţia se menţine confuză.
UPDATE 19:00 Polonia va produce zeci de lansatoare de rachete Patriot, pentru apărarea țării
Varşovia a semnat luni un acord în valoare de 1,13 miliarde de euro pentru a produce 48 de lansatoare de rachete antiaeriene Patriot americane, menite să consolideze apărarea ţării, informează AFP.
Lansatoarele M903 vor fi produse în Polonia, conform acordului semnat între compania americană Raytheon şi grupul polonez Huta Stalowa Wola, şi urmează să fie livrate armatei poloneze între 2027 şi 2029, potrivit News.ro.
UPDATE 16:45- Putin afirmă că Ucraina încearcă să destabilizeze Rusia cu ofensiva din regiunea Kursk
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Ucraina încearcă să submineze stabilitatea Rusiei cu incursiunea sa militară de o amploare fără precedent din regiunea de graniţă Kursk, însă nu va reuşi, relatează Reuters.
"Pierderile în rândurile forţelor armate ucrainene cresc dramatic, inclusiv în rândul celor mai pregătite unităţi de luptă, unităţi pe care inamicul le desfăşoară la graniţa noastră", a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficiali de rang înalt din domeniul securităţii şi cu guvernatori regionali.
"Inamicul va primi cu siguranţă un răspuns pe măsură, şi toate obiectivele pe care le avem vor fi, fără îndoială, atinse", a mai spus el.
Preşedintele Putin a acuzat Ucraina, care a lansat săptămâna trecută o incursiune armată de o amploare fără precedent pe teritoriul Rusiei, că doreşte să "semene discordie" în societatea rusă.
UPDATE 16:00 - Explicație surprinzătoare privind succesul ofensivei ucrainene pe teritoriul rusesc. Nu și-au imaginat că cineva îi va ataca
Incursiunea surpriză a Kievului în regiunea Kursk a Rusiei va forța probabil Kremlinul să reevalueze nivelurile de personal și material pe care le poate angaja pentru operațiunile ofensive din Ucraina, arată o analiză a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) pe 11 august, notează Kyiv Independent.
ISW a spus că Rusia și-a tratat granița cu Ucraina ca pe o „linie de front inactivă”, care în mod clar nu are nivelul resurselor militare necesare pentru a se apăra împotriva unui astfel de atac.
UPDATE 13:20 - Şeful Rosatom susţine că e posibil ca unul din turnurile de răcire ale centralei de la Zaporojie să necesite înlocuirea
Şeful companiei ruse de energie nucleară Rosatom a declarat luni că unul dintre turnurile de răcire ale centralei nucleare de la Zaporojie ar putea necesita înlocuirea în urma incendiului declanşat duminică seară, relatează agenţiile ruse de ştiri RIA şi Interfax, preluate de Reuters.
Şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a declarat că incendiul a durat circa trei ore şi că a provocat "pagube foarte serioase" la turnurile de răcire.
El a afirmat, fără a furniza probe în acest sens, că incendiul a fost provocat de două lovituri ale dronelor ucrainene. Este neclar dacă pagubele sunt remediabile sau dacă unul dintre turnuri ar putea necesita înlocuirea, a adăugat Lihacev, potrivit Interfax.
Compania ucraineană de energie atomică Energoatom a precizat într-un comunicat că unul dintre turnurile de răcire şi alte echipamente au fost avariate.
Într-un comunicat, Asociaţia Internaţională pentru Energie Atomică cere "acces imediat" la zona afectată "pentru a evalua pagubele" şi "a stabili cauza posibilă a acestui eveniment".
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la "încetarea" unor astfel de "atacuri iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear".
"Orice incendiu în sit sau în împrejurimi implică riscul unei propagări la instalaţiile esenţiale pentru securitate", a reamintit el.
UPDATE 11:00 - Ucraina şi-a sporit exporturile de cereale, în ciuda intensificării atacurilor ruseşti
Ucraina se străduieşte să expedieze cât mai multe cereale în această vară, profitând de câştigurile militare pe care le-a obţinut în zona Mării Negre pentru a-şi creşte exporturile, chiar dacă Rusia i-a atacat porturile, relatează Reuters.
Ucraina este un important producător mondial de grâu şi porumb, iar înainte de invazia Rusiei în 2022, ţara exporta aproximativ 6 milioane de tone de cereale pe lună pe Marea Neagră.
Vânzările de cereale sunt o sursă crucială de venituri şi, în timp ce preţurile globale sunt slabe, fermierii ucraineni, lipsiţi de bani, nu au de ales decât să continue exporturile, deoarece trebuie să finanţeze următorul sezon de însămânţare de iarnă.
Ucraina şi-a dublat exporturile de produse alimentare în iulie, ajungând la peste 4,2 milioane de tone faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor sindicatului ucrainean al comercianţilor UGA, în pofida intensificării atacurilor ruseşti asupra portului Odesa, un centru-cheie de export la Marea Neagră, şi Izmail, un port important de-a lungul Dunării prin care transportă cereale în Europa.
UPDATE 10:13 - Rusia evacuează o altă regiune de la forntieră, de teama unei posibile ofensive ucrainene.
Rusia a anunţat luni evacuarea locuitorilor dintr-un district din regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina, pe fondul activităţii militare sporite de cealaltă parte a frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune ucraineană pe teritoriul rus de la declanşarea războiului în 2022, relatează AFP şi Reuters.
"Dimineaţa se anunţă alarmantă la noi: există activităţi duşmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga", a anunţat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.
UPDATE 9:40 - Incendiu în sistemul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie. Cât de mare este PERICOLUL
Un incendiu s-a declanşat duminică seară în sistemul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forţele armate ruse, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc că poartă responsabilitatea, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care dispune de o echipă la faţa locului, "nu există un impact asupra siguranţei nucleare", în condiţiile în care şase reactoare sunt oprite.
Responsabilul administraţiei instalate de ruşi în regiune, Vladimir Rogov, a anunţat luni devreme că incendiul a fost "complet stins".
"Experţii AIEA au văzut fum negru gros degajându-se din partea de nord" a sitului după ce au auzit "explozii multiple în cursul serii" şi au fost informaţi de conducere "despre un presupus atac cu dronă" asupra unuia dintre cele două turnuri de răcire, a precizat agenţia ONU.
Într-un comunicat, ea cere "acces imediat" la zona afectată "pentru a evalua pagubele" şi "a stabili cauza posibilă a acestui eveniment".
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la "încetarea" unor astfel de "atacuri iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear".
"Orice incendiu în sit sau în împrejurimi implică riscul unei propagări la instalaţiile enesenţiale pentru securitate", a reamintit el.
Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată din martie 2022 de către ruşi. Ea este situată la Energodar, pe malul de sud al Niprului, un fluviu care este o linie a frontului naturală între beligeranţi.
"Bombardamentul asupra oraşului Energodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire", a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Evgheni Baliţki, instalat de autorităţile ruse.
Guvernatorul Baliţki a dat asigurări că "mediul radiologic" din jurul centralei este normal.
Experţii AIEA au "verificat în mod independent nivelurile de radiaţie şi au confirmat că sunt neschimbate".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că "ocupanţii ruşi au declanşat incendiul" în centrală, într-un mesaj publicat pe reţelele sociale însoţit de o înregistrare în care se vede o coloană de fum ridicându-se dintr-un turn.
Ministrul ucrainean a menţionat la rândul său că "supraveghează cu atenţie" situaţia din staţiile de observare aflate în apropierea sitului. "Nu există riscul de explozie sau de alte consecinţe", a adăugat el.
De la începutul conflictului, centrala se află într-o situaţie foarte precară.
UPDATE 7:10 - Armata rusă susţine că a oprit înaintarea trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei
Mii de soldaţi ucraineni participă la actuala incursiune în regiunea rusă Kursk, potrivit unui oficial de rang înalt. Rusia susţine că a împiedicat avansarea trupelor Kievului pe teritoriul său, relatează AFP.
Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a declarat că a împiedicat "tentativele de pătrundere" ale "grupurilor mobile de vehicule blindate" inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ treizeci de kilometri în linie dreaptă de Ucraina.
Ministerul a adăugat că aceste avansuri au fost oprite prin lovituri aeriene, cu drone şi artilerie, precum şi prin trimiterea de rezerve din Grupul Nord, desfăşurat în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.
De asemenea, armata rusă susţine că a atacat trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Soudja, Korenevo, Staraïa Sorotchitsa şi Borki şi că a împiedicat o pătrundere în districtul Belovski, mai la est.
După luni de retragere în faţa soldaţilor ruşi pe frontul de est, Ucraina a lansat marţi o operaţiune de amploare fără precedent în regiunea de frontieră Kursk, preluând controlul asupra mai multor localităţi, potrivit analiştilor.
"Scopul este de a forţa poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia (...) şi de a transfera războiul pe teritoriul rus", a declarat sâmbătă seara un responsabil ucrainean din sectorul de securitate, sub rezerva anonimatului, pentru AFP.
UPDATE 6:20 - "Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător", a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat naţiunii, pe fondul unei incursiuni transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk, transmite Reuters.
Rusia a ameninţat cu represalii după recentele lovituri ucrainene, în special un atac în noaptea de sâmbătă spre duminică, soldat cu 13 răniţi în oraşul rusesc Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse cu acelaşi nume, care de şase zile face obiectul unei incursiuni a trupelor Kievului.