Război în Ucraina, ziua 891. Incendiu la o rafinărie Gazprom din Rusia. Atac cu rachete și drone în Crimeea - LIVE TEXT
Un incendiu puternic a izbucnit pe teritoriul rafinăriei de petrol a Gazprom din Omsk, Rusia.
UPDATE 20:35 - AIEA avertizează asupra unor probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a avertizat vineri că apa din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul forţelor ruse, continuă să scadă, deşi este "crucială pentru securitatea" uzinei, relatează EFE.
"Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie continuă să scadă", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
Experţii AIEA au observat în ultimele săptămâni o scădere continuă a nivelului apei din iazul de răcire şi, dacă această tendinţă persistă, va fi dificil de pompat apă de acolo, o problemă agravată de caniculă.
După distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023, în perimetrul centralei nucleare au fost săpate 11 puţuri de apă subterană pentru a furniza aproximativ 250 de metri cubi de apă pe oră iazurilor de stropire, suficient pentru a răci cele şase reactoare în starea lor actuală de oprire la rece.
UPDATE 19:25 - Ucraina estimează că 700.000 de oameni vor părăsi țara în 2024 și 2025
Ucraina se așteaptă ca încă 400.000 de persoane să părăsească țara în 2024 și 300.000 în 2025, arată raportul privind inflația publicat joi de Banca Națională a Ucrainei (NBU), potrivit The Kyiv Independent.
NBU estimează că numărul noilor emigranți din Ucraina va crește față de previziunile sale anterioare, din raportul emis în aprilie.
Peste 6 milioane de ucraineni rămân în străinătate după ce au fugit din țară ca urmare a războiului pe scară largă declanșat de Rusia, ceea ce adâncește provocările economice și demografice ale țării.
Conform raportului NBU, principalul motiv din spatele creșterii prognozate a emigrației este situația energetică dificilă și nesiguranța asociată cu privire la iarna viitoare, precum și stabilizarea lentă a proceselor economice din cauza riscurilor de securitate.
Potrivit datelor NBU, 200.000 de persoane au părăsit Ucraina în 2023.
UPDATE 17:10 - Kremlinul exclude orice avansare diplomatică imediată cu Kievul după schimbul de deţinuţi cu Occidentul
Kremlinul a exclus vineri orice avansare imediată în eventualele negocieri legate de conflictul în Ucraina pe fondul schimbului masiv de deţinuţi între Moscova şi Occident, subliniind că cele două procese se bazează pe principii "complet diferite", potrivit AFP.
"Când vorbim de Ucraina şi de probleme internaţionale mai complexe, principiile sunt complet diferite, acestea sunt principiile intereselor naţionale, ale securităţii naţionale", a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat cu privire la posibilitatea unui progres diplomatic între Kiev şi Moscova după acest schimb de deţinuţi.
"Munca se face într-un mod cu totul diferit, după alte principii", a insistat el.
Negocierile între Kiev şi Moscova, la peste doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, sunt blocate, fiecare tabără având cerinţe aparent ireconciliabile.
Ucraina a organizat la jumătatea lunii iunie în Elveţia un summit pentru pace, cu participarea a circa 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, în principal aliaţii săi. Rusia a fost exclusă de la această reuniune, iar China, ţară cu greutate diplomatică pe scena internaţională şi apropiată Moscovei, a refuzat în consecinţă să participe.
Cu toate acestea, Ucraina a declarat că va elabora până în noiembrie, data alegerilor prezidenţiale din SUA, susţinătorul său vital, un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit la care Kremlinul să fie invitat de această dată.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat aceast idee într-un interviu acordat săptămâna aceasta mai multor media franceze, între care şi AFP, afirmând că "lumea întreagă", inclusiv Ucraina, doreşte ca Moscova să participe la viitorul summit pentru pace în acest an.
UPDATE 15:50 - 57% dintre ucraineni sunt în favoarea negocierilor cu Rusia, potrivit unui nou sondaj.
Majoritatea ucrainenilor (57%) cred că ţara lor ar trebui să înceapă negocieri cu Rusia pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia Kremlinului în Ucraina, conform rezultatelor unui sondaj publicat vineri, o anchetă realizată în luna mai de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi finanţată prin cooperarea SUA şi a Suediei, relatează EFE.
UPDATE 14.50 - Rusia a recunoscut că schimbul de prizonieri cu Occidentul a avut ca miză salvarea unui asasin al serviciilor secrete
Kremlinul a admis vineri că Vadim Krasikov, un asasin returnat de către Germania Rusiei ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri între Occident și Moscova de după încheierea Războiului Rece, e un angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB-ului din perioada sovietică, relatează Reuters.
Schimbul de deţinuţi la scară mare între Rusia şi mai multe ţări occidentale nu are nicio influenţă asupra unui potenţial efort diplomatic de a pune capăt conflictului din Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, relatează dpa, citată de Agerpres.
UPDATE 11:30 - Trump i-a promis lui Zelenski, într-o discuție prin telefon, că dacă revine la Casa Albă, va pune capăt războiului
Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a declarat vineri că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi că i-a promis acestuia că, dacă revine la Casa Albă, va „pune capăt războiului” dintre Ucraina şi Rusia. Totodată, potrivit secretarului de presă al președintelui ucrainea, acesta l-a invitat pe Trump în Ucraina.
UPDATE 9:30 - Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că aviația rusă a efectuat patrulări cu muniții false în cadrul unor exerciții nucleare, a relatat agenția de știri Interfax.
Președintele Vladimir Putin a ordonat aceste exerciții nucleare după ceea ce Rusia a spus că există amenințări din partea Occidentului.
UPDATE 9:20 - Ucraina susține că armata lui Vladimir Putin a pierdut 580.590 de soldați de la începutul războiului.
În ultima zi, 1.100 de militari ruși ar fi fost eliminați, potrivit armatei ucrainene.
UPDATE 8:30 - Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a fost atacată de rachete și drone vineri dimineață, potrivit oficialilor ruși. Guvernatorul Sevastopolului instalat de Moscova, Mihail Razvozhayev, a declarat că au căzut resturi asupra orașului.
Explozii au fost auzite în Saki, unde există o bază aeriană, și în Yevpatoria, potrivit surselor de știri, inclusiv Crimean Wind, un canal Telegram care raportează în mod fiabil despre activitățile militare din peninsulă, notează The Guardian.
Potrivit Crimean Wind, locuitorii au raportat o presupusă lovitură asupra unui șantier naval folosit pentru repararea navelor pentru Flota rusă din Marea Neagră în largul golfului Sevastopol, însă informațiile sunt încă în curs de clarificare, relatează The Kyiv Independent.
Agenția de presă rusă de stat TASS a relatat ulterior că apărarea aeriană a doborât cel puțin patru ținte aeriene în timpul atacului.
Regiunea Kursk din Rusia a fost, de asemenea, atacată aerian, a declarat guvernatorul, Alexey Smirnov.
Potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență de la Moscova, focul a acoperit aproximativ 300 de metri pătrați.
⚡️Russian media report that the largest oil refinery in Russia is on fire.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 1, 2024
According to local media, one of the oil refining units is on fire, and the fire area has reached 300 square meters.
The Omsk oil refinery is the largest in Russia. Its capacity is 22 million tons of… pic.twitter.com/7OeI19XxhD
Procuratura ar fi început deja o anchetă asupra incendiului.
"Instalația, care este proiectată pentru rafinarea petrolului, ardea. Incendiul este stins de unitățile specializate ale Ministerului Situațiilor de Urgență", se arată în comunicat, conform Unian.
Ulterior, serviciul de presă al rafinăriei de petrol a declarat că incendiul a izbucnit în camera auxiliară a stației de pompare.
"Echipamentul automat de stingere a incendiilor activat și serviciul de pompieri au localizat rapid incendiul. Nu au existat victime. Rafinăria din Omsk continuă să funcționeze normal", au adăugat ei.
Rafinăria din Omsk este deținută de Gazprom Neft. Este una dintre cele mai mari întreprinderi de rafinare a petrolului din Rusia. În general, rafinăria produce aproximativ 50 de tipuri de produse petroliere.