MENIU

Război în Ucraina, ziua 888. Forțele navale ruse au început exerciții de amploare - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 888 / Foto: Profi Media

SUA au anunţat luni un nou pachet de asistenţă în domeniul securității pentru Ucraina, în valoare de până la 200 de milioane de dolari, care include echipamente de apărare antiaeriană şi arme antitanc, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby. Ucraina se află în ziua 888 a războiului.

UPDATE 19.30 - Ucraina depune eforturi pentru o întâlnire între Zelenski şi Xi şi o vizită a premierului Modi la Kiev

Kievul depune eforturi pentru a organiza o întâlnire între preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a efectuat săptămâna trecută prima sa vizită oficială la Beijing, a confirmat marţi Ministerul de Externe din Ucraina, citat de EFE.

"Pot spune că munca pentru reuniunea între liderii Ucrainei şi Chinei este constantă şi continuă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghi Tihii, într-o conferinţă de presă la Kiev.

Întâlnirea între cei doi lideri este "mai aproape" după vizita ministrului Kuleba în China, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru armonizarea propunerilor făcute până acum de Beijing şi Kiev pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia rusă, a spus el.

Cu toate acestea, Tihii a declarat, potrivit presei ucrainene, că este "prea devreme" pentru a şti când va avea loc o astfel de întâlnire.

UPDATE 15.00 - Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în faţa trupele ucrainene aflate în dificultate, în ciuda pierderilor grele, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

"Unităţile grupării Centru (...) au eliberat localitatea Leninskoe (Pivdenne în ucraineană - n.red)", a indicat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean.

Această localitate, o comună cu aproximativ 1.400 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse în februarie 2022, este situată în apropierea oraşelor Toreţk şi New York, aflate încă sub control ucrainean, dar care sunt de câteva săptămâni ţinta unei ofensive ruseşti. În oraşul strategic Toreţk se află o infrastructură esenţială pentru aprovizionarea trupelor ucrainene pe acel sector de front în provincia Doneţk.

UPDATE 13.00 - Ucraina garantează tranzitul petrolului neîntrerupt companiilor care nu fac obiectul sancțiunilor și este pregătită să rezolve problemele legate de tranzitul țițeiului cu Slovacia, în conformitate cu un mecanism relevant din acordul de asociere cu UE, a declarat marți un adjunct al ministrului ucrainean al energiei, citat de Reuters.

UPDATE 12.00 - Ucraina garantează tranzitul petrolului neîntrerupt companiilor care nu fac obiectul sancțiunilor și este pregătită să rezolve problemele legate de tranzitul țițeiului cu Slovacia, în conformitate cu un mecanism relevant din acordul de asociere cu UE, a declarat marți un adjunct al ministrului ucrainean al energiei, citat de Reuters.

„Partea ucraineană este pregătită să rezolve posibile probleme la nivel de experți – dacă partea slovacă activează mecanismul relevant prevăzut în Acordul de Asociere. Până în prezent, nu a făcut acest lucru”, a spus Roman Andarak.

UPDATE ora 10:00 - Forţele navale ruse au început, marţi, exerciţii la care participă aproximativ 300 de nave şi 20.000 de militari, a anunţat Ministerul Apărării rus.

Aceste exerciţii sunt un test important pentru comandamentele a trei flote (Flota Nordică, Flota Pacifică şi Flota Baltică) ale forţelor navale ruse, precum şi pentru flotila din Marea Caspică, a relatat agenţia de presă TASS.

Aproximativ 300 de nave de suprafaţă, submarine şi vase de sprijin, 50 de avioane şi peste 200 de unităţi militare iau parte la aceste aplicaţii.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Rusia a efectuat numeroase exerciţii militare, singură sau împreună cu alte ţări, cum sunt China şi Africa de Sud.

În ultimele două luni, Rusia a efectuate şi teste cu rachete nucleare tactice.

De asemenea, Moscova şi-a multiplicat acţiunile de pregătire militară comună cu Belarus, ţară ce are frontiere atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. 

UPDATE 10.00 - Un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Kursk din Rusia, cauzat de un atac cu dronă lansat de Ucraina, a fost stins, a declarat marți guvernatorul interimar local.

Trei rezervoare de la depozitul de petrol au luat foc duminică.

Sistemele de apărare aeriană au distrus în timpul nopții patru rachete ucrainene deasupra districtelor Oktyabrsky și Kurchatovsky din regiunea Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksey Smirnov, citat de presa de stat rusă.

Noua asistență „include un pachet aprobat prin autoritatea prezidențială de retragere menit să ofere Ucrainei capacități-cheie pentru lupta în care se află, inclusiv interceptoare de apărare antiaeriană, muniții pentru sistemele HIMARS furnizate de SUA, obuze de artilerie și mortiere, rachete antitanc Javelin și alte arme antitanc”, le-a spus Kirby reporterilor.

El a mai declarat că Departamentul Apărării anunță, de asemenea, fonduri semnificative pentru inițiativa de asistență în domeniul securității pentru a sprijini apărarea Ucrainei pe termen lung.

„Acest pachet include capacități pentru a spori apărarea antiaeriană a Ucrainei, proiectile cu rază lungă de acțiune, arme antitanc și capabilități menite să asigure mentenanța echipamentelor livrate anterior de Statele Unite”, a mai spus Kirby.

Biden a autorizat nouă pachete de asistență în domeniul securității de la sfârșitul lunii aprilie, a precizat el.

Oficialii ucraineni își îndeamnă aliații de luni de zile să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara atacurile frecvente cu rachete și drone ale forțelor ruse.

Statele Unite au furnizat Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 50 de miliarde de dolari începând din 2022, dar există îngrijorări cu privire la viitorul sprijin american pentru Kiev în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.