MENIU

Război în Ucraina, ziua 883. Armata ucraineană: Situația din Pokrovsk este „tensionată și dificilă” - LIVE TEXT

Luptele în direcția orașului Pokrovsk din regiunea Donețk sunt „tensionate și dificile”, a anunțat armata ucraineană. Este ziua 883 a războiului.

UPDATE 00.00 - Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei nu este abstract nici pentru Republica Moldova, nici pentru România, iar trilaterala România-Ucraina-Moldova ar putea avea un format şi la nivel de lideri, iar pe viitor ar putea deveni o parte integrantă a noului sistem de securitate regională.

UPDATE 23.00 - Zelenski: Industria de apărare a Ucrainei vede impactul investițiilor străine

Investițiile străine în industria de apărare a Ucrainei au un impact vizibil asupra producției interne de armament și echipamente, a declarat președintele Volodimir Zelenski joi seară, în discursul său video adresat națiunii, potrivit The Kyiv Independent.

Zelenski a precizat că a vorbit cu ministrul industriilor strategice, Oleksandr Kamyșin, despre planurile pentru „vehicule blindate, drone și artilerie”.

„Este evident că sectorul (de apărare) devine complet diferit – mai puternic și mai eficient”, nu doar datorită finanțării de la bugetul de stat, ci și investițiilor partenerilor în producția de apărare din Ucraina”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 22.00 - SUA vrea să construiască hub-uri logistice la Marea Neagră pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina, susține Moscova.

Consilierul prezidenţial rus Nikolai Patruşev a declarat joi că Statele Unite intenţionează să stabilească hub-uri logistice în ţări de la Marea Neagră pentru a accelera furnizarea de arme către Ucraina şi să desfăşoare acolo arme moderne cu rază lungă de acţiune, informează Reuters și Agerpres.

Nikolai Patruşev, care a fost până în luna mai secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a mai susţinut că Rusia a zădărnicit planuri ale alianţei NATO conduse de SUA de a stabili o bază navală la Marea Azov, mare care în urma anexării peninsulei Crimeea în 2014 şi a ocupării de către Rusia a unui coridor terestru între teritoriul său şi această peninsulă în invazia lansată în februarie 2024 este acum sub control rus.

UPDATE 21.00 - Fortificațiile din regiunea Herson sunt finalizate în proporție de 97%, afirmă premierul ucrainean

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat joi că a efectuat o inspecție a lucrărilor de construcție pentru fortificațiile din regiunea Herson, informează The Kyiv Independent.

„În regiunea Herson, lucrările de construcție sunt finalizate în proporție de 97%”, a scris premierul, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

UPDATE 19.00 - Rusia va fi incapabilă să mențină amploarea atacurilor sale pe mai multe sectoare ale frontului pentru o lungă perioadă de timp, deoarece „capacitățile sale nu sunt nelimitate”, a declarat generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, într-un interviu acordat agenției de știri Ukrinform și publicat joi.

UPDATE 18.00 - Kievul susține că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia şi ţările baltice

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi neutralizarea unui grup de 19 agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) care plănuiau să incendieze centre comerciale, benzinării, farmacii şi pieţe din Ucraina, Polonia şi statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), informează agenţia EFE.

„În urma unei operaţiuni speciale în diferite regiuni ale statului nostru a fost neutralizat un grup de agenţi FSB care se pregăteau să provoace incendii în locuri cu prezenţă masivă de oameni”, afirmă SBU, într-un comunicat.

UPDATE 16:05 - Kievul afirmă că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia şi ţările baltice

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi neutralizarea unui grup de 19 agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) care plănuiau să incendieze centre comerciale, benzinării, farmacii şi pieţe din Ucraina, Polonia şi statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), relatează agenţia EFE.

"În urma unei operaţiuni speciale în diferite regiuni ale statului nostru a fost neutralizat un grup de agenţi FSB care se pregăteau să provoace incendii în locuri cu prezenţă masivă de oameni", afirmă SBU într-un comunicat.

"Organizatorul" grupului şi un complice de-al său au fost arestaţi de serviciile secrete ucrainene şi de poliţie în regiunea Ivano-Frankovsk din vestul Ucrainei. Celula era în contact cu ofiţeri ai serviciilor secrete ruse care-i coordonau activitatea de la distanţă, potrivit SBU.

Cei 19 membri ai celulei au fost repartizaţi în regiunile ucrainene Ivano-Frankovsk, Dnipropetrovsk şi Poltava (centru) şi Zaporojie (sud-est) şi au încercat să recruteze potenţiali executanţi ai actelor de sabotaj prin oferirea unor sume de bani.

UPDATE 13:30 MApN a găsit resturi de dronă în apropierea localității Plauru din județul Tulcea.

Anunțul vine după ce armata ucraineană a transmis că 3 drone au trecut frontiera cu România, iar localnicii au fost avertizați, două nopți la rând, mesaje Ro-Alert.

„Până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone”.

UPDATE 12:05 - Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii (şeful forţelor aeriene)

Forţele ucrainene au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii, a indicat joi şeful forţelor aeriene ucrainene, transmite Reuters.

"Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructuri ucrainene în câteva zone, inclusiv sudul regiunii Odesa şi centrul Ucrainei", a declarat Mikola Oleşciuk.

Alte trei drone "au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România", a mai spus Oleşciuk, fără a da alte detalii.

Portul dunărean Izmail din regiunea Odesa a fost atacat de drone pentru a doua noapte consecutiv.

Potrivit guvernatorului Oleh Kiper, două persoane au fost rănite când resturi de drone au căzut peste o casă din districtul Izmail.

Autorităţile din capitala Kiev şi din regiunea Jitomir au spus că şi aceste regiuni au fost vizate de drone.

UPDATE 10:20 - Rusia avertizează Armenia să nu ia calea Occidentului, precum Ucraina

Rusia a avertizat Armenia să nu se alinieze cu Occidentul, exprimându-şi îngrijorarea că Erevanul ar putea urma o cale similară cu cea a Ucrainei după răsturnarea de la putere în 2014 a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, informează joi dpa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că, deşi Armenia este liberă să îşi aleagă direcţia politică, Moscova doreşte să evite o repetare a schimbării geopolitice observate în Ucraina.

Ca răspuns la răsturnarea lui Ianukovici în 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a sprijinit ocuparea unor părţi din Donbas de către forţele proruse, iar în urmă cu mai bine de doi ani Rusia a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei.

În Caucaz, Rusia a fost mult timp percepută ca o putere ce protejează Armenia. Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit recent, pe măsură ce premierul armean Nikol Paşinian îşi îndreaptă ţara către Occident.

UPDATE 7.00

Forțele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană din zonă, iar sectorul de lângă Pokrovsk, în partea de vest a regiunii Donețk, a devenit cea mai fierbinte parte a frontului.

Moscova aruncă în luptă resurse semnificative pentru a străpunge spre acest centru logistic cheie, a precizat, anterior în cursul zilei, un purtător de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, pentru publicația citată.

Într-o postare ulterioară pe Telegram, grupul de forțe Khortytsia a transmis că situația este „tensionată și dificilă”, dar că forțele ucrainene „continuă cu curaj să-și mențină pozițiile defensive”.

„Se iau măsuri pentru a respinge inamicul de acolo. Luptele continuă”, a adăugat acesta.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat anterior în cursul acestei săptămâni, că trupele ruse continuă să avanseze spre Pokrovsk, în ciuda pierderilor grele suferite.

De asemenea, se pare că trupele Moscovei încearcă să dezvolte o ofensivă la vest de orașele ocupate Avdiivka și Marinka, pentru a se îndrepta spre Pokrovsk și Kurakhove.

Rusia a capturat Marinka în decembrie 2023 și Avdiivka două luni mai târziu, după ce ambele orașe au fost în mare parte distruse în urma unor lupte grele.

„Rusia a aruncat o mulțime de forțe în capturarea satului Ocheretyne, astfel încât să poată folosi autostrada Pokrovsk-Kostiantynivka de acolo” pentru a captura această rută vitală, a declarat Voloșin, purtătorului de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, responsabil de apărarea acestui sector de front.

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski