MENIU

Război în Ucraina, ziua 878: Ucraina își mărește cheltuielile pentru apărare cu aproape 12 miliarde de dolari în 2024 - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 878 de război. Guvernul ucrainean a majorat cheltuielile pentru apărare cu 495,3 miliarde de grivne (aproape 12 miliarde de dolari), asigurând fonduri pentru toate forțele de ordine din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump în Ucraina, în timpul unei conversații telefonice și au discutat despre posibilitatea unei întâlniri, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe Serhii Nikiforov, secretarul de presă al președintelui ucrainean.

 

„Zelenski l-a îndemnat pe Trump să nu creadă reprezentanții țărilor care încearcă să explice sau să justifice acțiunile lui Putin. Nu există justificări pentru acest lucru, desigur. El este doar un criminal obișnuit, așa cum a declarat președintele în conversația telefonică”, a spus Nikiforov, adăugând ulterior că „a existat un acord de principiu din partea ambelor părți cu privire la întâlnire”.

„Au discutat posibilele momente pentru această întâlnire, dar este încă prea devreme pentru a vorbi despre asta. Echipele vor lucra la coordonarea programelor și detaliilor pentru a determina când acest lucru ar putea fi posibil.”

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Chinei pentru susținerea efortului de război al Rusiei

Statele Unite intenționează să impună noi sancțiuni împotriva entităților chineze care alimentează războiul Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg, citându-l pe consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

Sullivan a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi vizate și băncile chineze.

 

„Credem că China ar trebui să se oprească pentru că noi credem că este profund în afara limitelor comportamentului decent al statelor naționale”, a declarat Sullivan, la Forumul de Securitate Aspen din Colorado.

„Vă puteți aștepta să vedeți măsuri de sancțiuni suplimentare pe măsură ce urmărim evoluția acestui tablou în următoarele săptămâni”, a precizat consilierul american, potrivit The Kyiv Independent.

China s-a poziționat ca neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina, dar a aprofundat legăturile economice cu Rusia și a devenit principala sursă a Moscovei de produse cu dublă utilizare care alimentează industria de apărare rusă.

 

Sullivan a adus în discuție ordinul executiv al președintelui american Joe Biden de la sfârșitul anului 2023, care a permis Departamentului Trezoreriei SUA să impună sancțiuni asupra băncilor care finanțează producția de bunuri cu dublă utilizare ce ajută industria de apărare rusă.

„Aceste puteri nu au fost acordate degeaba”, a adăugat consilierul american pentru securitate națională.

„Le-am pus în aplicare astfel încât, atunci când găsim o bancă care credem că se încadrează în acest regim de sancțiuni, să putem face ceva în acest sens”, a spus Sullivan.

Un atac cu drone al rușilor asupra regiunii Poltava a lăsat mii de oameni fără curent electric și apă curentă, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional Filip Pronin, potrivit The Kyiv Independent.

 

Regiunea Poltava a fost atacată cu drone la primele ore ale dimineții, infrastructura din districtul Myrhorod fiind afectată. Atacul a provocat de asemenea un incendiu la o facilitate energetică, a mai susținut Pronin. Nu au fost raportate victime.

În urma atacului, 16 așezări au rămas fără electricitate, 3.800 de gospodării fiind afectate de această întrerupere generalizată. Alte 700 de gospodării au rămas fără apă.

Alimentarea cu apă a fost restabilită ulterior, a anunțat Pronin.

 

Potrivit Forțelor aeriene ucrainene, 12 drone lansate de Rusia au fost doborâte de antiaeriana ucraineană în cursul nopții.

Pe canalele rusești de Telegram circulă un videoclip cu „un ofițer de poliție ucrainean” care ar „murdări” un presupus doctor de la Spitalul de Copii Okhmatdyt cu sânge fals, în contextul în care pe 8 iulie o rachetă rusească Kh-101 a lovit instituția ucigând peste 30 de persoane și rănind alte 140.  Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii (CCD) spune că videoclipul este un fals și neagă încercările propagandiștilor ruși de a prezenta videoclipul ca fiind autentic, relatează Ukrainska Pravda.

 

Supărați din cauza recentelor pene de curent din sudul Rusiei, locuitorii din orașul Krasnodar au organizat un rar protest public, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, în timp ce guvernatorul local a dat vina pe caniculă pentru întreruperile în alimentarea cu electricitate, scrie Reuters.

Ucraina își mărește cheltuielile pentru apărare cu aproape 12 miliarde de dolari în 2024

Guvernul ucrainean a majorat cheltuielile pentru apărare cu 495,3 miliarde de grivne (aproape 12 miliarde de dolari), asigurând fonduri pentru toate forțele de ordine din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

„Finanțarea nevoilor forțelor ucrainene este acum o prioritate absolută. Fondurile suplimentare pentru arme, fortificații și salarii pentru militari sunt o componentă esențială a contracarării agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Iurii Dzhyhyr, într-un comunicat.

Astfel, aproape 9 miliarde de dolari vor fi alocate Ministerului Apărării, din care 6,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru salariile militarilor și asistență financiară unică în cazul decesului sau rănirii soldaților.

De asemenea, guvernul de la Kiev a alocat aproape 1,1 miliarde de dolari pentru achiziționarea și modernizarea armelor, echipamentelor militare și munițiilor, iar 113 milioane de dolari vor fi cheltuite pentru logistică.

Aproape 965 de milioane de dolari vor fi alocate pentru construirea de fortificații de către Forțele Armate Ucrainene și Serviciul de Securitate de Stat, în timp ce 215 milioane de dolari vor fi transferate pentru nevoile Serviciului de Transport Special de Stat.

Ucraina finanțează sectorul de apărare al țării prin taxe și obligațiuni militare.

O crimă a zdruncinat vineri seară Ucraina, țară măcinată de războiul cu Rusia de peste doi ani.

O fostă deputată, lingvistă de profesie, a fost împușcată în cap în plină stradă și a murit după câteva ore la spital. Acum, poliția ia în considerare mai multe piste cu privire la uciderea ei, de la activitățile ei publice și politice sau la crima motivată de ură a atacatorului, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că una dintre piste conduce spre Rusia. 

 

UPDATE 14:00 - Rusia a majorat tarifele la import pentru bunurile de consum provenite din \"\"ţările ostile\"\"

Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei, potrivit unui ordin guvernamental publicat vineri seară, informează Reuters.

Importurile ruseşti din ţările care au impus sancţiuni Moscovei, din cauza războiului din Ucraina, au scăzut puternic în 2022 şi preţul la băuturile alcoolice importate a crescut semnificativ.

UPDATE 11:50 - Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkok, Oleh Sinehubov, a anunțat că ruşii au atacat, sâmbătă, oraşul Barvinkove, bombardamentele soldându-se cu morţi şi răniţi, relatează agenţia de presă RBC.

Potrivit oficialului ucrainean, armata rusă a lansat asupra oraşului o rachetă de tip Iskander. Doi oameni au murit şi alţi trei au fost răniţi.

În atacul din timpul nopții, rușii au lansat pe lângă cele 17 drone și 4 rachete: trei balistice și una de croazieră.

UPDATE 10:14 - Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că 26 de drone ucrainene au fost „interceptate și distruse” deasupra regiunii Rostov, potrivit serviciului rus al BBC.

UPDATE 08:40 - Dronele rusești lansate sâmbătă într-un atac nocturn asupra Ucrainei au lovit instalații de infrastructură energetică în două regiuni din nordul țării, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Reuters.

O dronă Shahed a lovit o instalație energetică din regiunea Cernihiv și o alta din regiunea Sumî a fost vizată de atac.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 17 drone rusești deasupra a cinci regiuni din estul, nordul și centrul țării, a declarat forțele aeriene ucrainene.

UPDATE 7:30”Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zekenski, a purtat o conversaţie telefonică cu cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, şi l-a felicitat pentru nominalizarea sa drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în noiembrie anul acesta. Volodimir Zelenski a condamnat tentativa de asasinare a preşedintelui Trump şi i-a urat siguranţă deplină în viitor”, anunţă Biroul de presă al liderului de la Kiev.

Preşedintele Ucrainei şi-a exprimat recunoştinţa faţă de SUA pentru asistenţa vitală acordată Ucrainei şi a subliniat rolul decisiv al sprijinului bipartizan şi bicameral în Congresul SUA pentru protejarea ţării de invazia rusă.

”Volodimir Zelenski şi Donald Trump au convenit să discute într-o întâlnire faţă în faţă ce paşi pot fi întreprinşi pentru a restabili o pace justă pentru Ucraina cât mai curând posibil”, mai arată sursa citată.

UPDATE 6:10 - Trump afirmă că a vorbit cu Zelenski şi că i-a promis că "va pune capăt războiului" din Ucraina

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a declarat vineri că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi că i-a promis acestuia că, dacă revine la Casa Albă, va "pune capăt războiului" dintre Ucraina şi Rusia, relatează AFP.

"În calitate de viitor preşedinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume şi voi pune capăt războiului care a costat atâtea vieţi", a declarat candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie pe platforma sa Truth Social, reiterând o promisiune de campanie despre care nu a dat niciodată detalii.

Rusia a atenţionat joi că promisiunea fostului preşedinte Donald Trump de a pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă ajunge din nou la Casa Albă trebuie privită cu realism, amintind că Trump a promis în precedentul său mandat că va face pace şi în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat, notează Reuters.