MENIU

Război în Ucraina, ziua 874. În premieră, Zelenski a fost de acord să stea față în față cu Putin. Reacția Kremlinului - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, s-a declarat pentru prima oară de acord ca Rusia să participe la viitorul summit de pace organizat de Kiev, în urma unor prime discuţii la jumătatea lui iunie, în Elveţia, fără Rusia. Ucraina se află în ziua 874 a războiului.

UPDATE 19:55 - Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu comandamentul armatei pentru a acţiona cu prioritate în vederea punerii la punct a noi brigăzi de luptă care să înlocuiască parţial trupele pe sectoarele de front cele mai fierbinţi ale războiului cu Rusia, relatează agenţia EFE.

"Am dedicat mult timp chestiunii punerii la punct a brigăzilor pentru a face rotaţii pe axele cele mai complicate", a scris Zelenski pe contul său de Telegram într-un mesaj despre temele abordate la şedinţa cu comandamentul armatei, şi anume "personal, arme, tehnică militară, sprijin logistic adecvat".

El a declarat anterior că armata ucraineană are în rezervă 14 brigăzi care, din punctul de vedere al efectivelor, sunt pregătite de luptă, dar nu pot intra încă în acţiune întrucât nu a fost primit armamentul promis de SUA. O brigadă are până la aproximativ 5.000 de soldaţi.

Zelenski a mai afirmat săptămâna aceasta că mobilizarea de noi soldaţi evoluează conform planului întocmit de armată, dar nu există încă suficiente baze pentru instruirea noilor cetăţeni mobilizaţi şi sunt în curs de amenajare noi instalaţii de acest fel, iar o parte dintre cei mobilizaţi ar putea fi antrenaţi în baze din străinătate, Polonia oferindu-se deja să pună la dispoziţie astfel de baze.

UPDATE 19:20 - Rusia anunţă restricţionarea accesului în 14 localităţi din cauza bombardamentelor ucrainene

Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14 localităţi situate în apropierea frontierei cu Ucraina din cauza bombardamentelor regulate ale armatei Kievului, a anunţat marţi guvernatorul acestei regiuni, Viaceslav Gladkov, citat de AFP.

"Vom restricţiona accesul în 14 localităţi unde situaţia operaţională este extrem de dificilă", a indicat acesta pe Telegram, la aproape două luni şi jumătate după lansarea de către armata rusă a unei ofensive ordonate de către Vladimir Putin în regiunea ucraineană vecină Harkov tocmai pentru a opri loviturile asupra regiunii Belgorod.

Chiar dacă forţele ruse au cucerit câteva localităţi ucrainene în zona respectivă, nu au reuşit până acum să creeze zona tampon dorită de preşedintele rus sau să străpungă apărarea ucraineană. Potrivit Kievului, forţele ruse au suferit pierderi foarte grele.

Ca dovadă a rezultatelor limitate ale ofensivei ruse în regiunea Harkov, Kievul continuă să atace aproape zilnic regiunea Belgorod, cu ajutorul dronelor şi al artileriei. Kievul declară că vizează doar obiective militare, însă autorităţile ruse raportează cu regularitate victime civile.

UPDATE 18:50 - Rusia anunţă o recompensă de 170.000 de dolari pentru primul F-16 doborât în Ucraina

Rusia a anunţat marţi o recompensă financiară de 15 milioane de ruble (aproximativ 170.000 de dolari) pentru doborârea primului avion de luptă F-16 (Fighting Falcon) în Ucraina, potrivit EFE şi RBC.ru, citând Ministerul rus al Apărării.

Această recompensă financiară va fi plătită nu de Ministerul rus al Apărării, ci de compania rusă FORES, specializată în producţia de utilaje şi echipamente pentru industria petrolieră, potrivit RBC.ru.

"Recompense vor fi, de asemenea, acordate şi celor care vor doborî următoarele F-16 sau F-15 în zona operaţiunii militare speciale" în Ucraina, a declarat directorul executiv adjunct al companiei ruse FORES, Ilia Potanin, fără să precizeze despre ce sume este vorba.

Totuşi, el a ţinut să specifice faptul că cea mai mare recompensă - de 170.000 - va fi acordată doar pentru primul avion F-16 doborât în Ucraina.

UPDATE 17:40 - 60 de europarlamentari vor să-l izoleze pe Viktor Orban din cauza prieteniei cu Putin

63 de europarlamentari au redactat deja o scrisoare în acest sens către Ursula von der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola. Se precizează că premierul maghiar „a provocat deja pagube semnificative abuzând de rolul său în președinția Consiliului”. Pe listă nu se regăsește nici măcar un europarlamentar român.

Orbán „a întreprins mai multe vizite diplomatice, în special pentru a-l vizita pe Putin în Rusia și pe Xi Jinping în China, în timpul cărora și-a denaturat în mod intenționat împuternicirile”, au scris deputații și au solicitat Parlamentului să răspundă în consecință.

UPDATE 16:32 -„Ucraina isi dezvolta propriile arme cu raza lunga de actiune”, anunta Zelenski. „Le vom utiliza pe ale noastre, daca aliatii nu ne permit sa le folosim pe ale lor”.

UPDATE 15.00 - Administraţia preşedintelui american Joe Biden nu doreşte „niciun dialog” privind Ucraina şi insistă să continue războiul „până la ultimul ucrainean”, a afirmat marţi Kremlinul, potrivit agenției EFE.

„Deocamdată pornim de la realităţile existente. Vedem că actuala administraţie se opune oricărui dialog şi insistă să continue războiul până la ultimul ucrainean, fără a economisi resurse financiare sau echipamente militare pentru aceasta”, a apreciat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:11 - România, amenințată cu lovituri de rachete la postul public din Rusia: Această civilizație se va prăbuși.

Postul de televiziune rus de stat Rossiya 1 a difuzat duminică seara, în timpul orei de maximă audiență, un segment în care amenința cu atacarea capitalelor europene. Vizată e inclusiv România.

UPDATE 13.00 - Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a făcut deja„planuri bine fundamentate” în acest sens, susţine într-o scrisoare adresată liderilor europeni premierul ungar Viktor Orbán după discuţii private avute cu candidatul republican, potrivit Financial Times.

UPDATE 12:40 - Kremlinul reacționează cu circumspecție la afirmația lui zelenski privind un summit pentru pace la care să participe și Rusia. 

Kremlinul a reacţionat, marţi, cu circumspecţie la afirmaţiile preşedintelui ucrainean, care a deschis pentru prima dată, în urmă cu o zi, uşa pentru negocieri cu Rusia, informează AFP.

UPDATE 10:00 - Rusia a pierdut 561 400 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat marți dimineața Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Conform armatei ucrainene, 1.110 de soldați ruși au fost lichidați într-o singură zi.

UPDATE 9:00 - Rusia ar putea decide să reintroducă din august interdicţia privind exporturile de benzină, în cazul în care ar exista o penurie de aprovizionare pe piaţa internă, a declarat luni viceprim-ministrul Alexander Novak.

El a spus că piaţa autohtonă a combustibilului a fost stabilă până acum, dar au existat unele dificultăţi cu o benzină populară, clasa Ai-95, care au fost rezolvate.

„Dacă situaţia devine tensionată, nu vom prelungi derogarea pentru exporturile de benzină”, a spus Novak.

Agenţia Federală Antimonopol a Rusiei a declarat vineri că doreşte să reintroducă interdicţia de export de benzină de la 1 august, pentru a contribui la satisfacerea cererii de combustibil în timpul sezonului de recoltare şi pentru a proteja stabilitatea preţurilor.

Rusia a interzis iniţial parţial exporturile de benzină timp de şase luni, de la 1 martie, dar a exceptat o uniune economică condusă de Moscova cu unele ţări, cu care are acorduri interguvernamentale directe privind aprovizionarea cu combustibil, cum ar fi Mongolia.

Interdicţia a fost introdusă pentru a preveni penuria de combustibil şi pentru a stopa creşterea preţurilor după o serie de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor şi întreruperi tehnice.

Restricţiile au fost suspendate în mai până pe 30 iunie şi acea suspendare a fost apoi prelungită până la sfârşitul lunii iulie.

UPDATE 8:30 - Un atac ucrainean cu dronă a declanșat un incendiu la o fabrică care produce dispozitive și componente electrice în orașul Korenevo din regiunea rusă Kursk, a declarat marți guvernatorul interimar al regiunii de la granița cu Ucraina, Alexei Smirnov.

"Cred că reprezentanţi ruşi ar trebui să participe la acest al doilea summit", a anunţat într-o conferinţă de presă, la Kiev, preşedintele ucrainean.

Zelenski şi-a exprimat speranţa ca un "plan" în vederea unei întâlniri de acest fel să fie pregătit în noiembrie.