MENIU

Război în Ucraina, ziua 863: Volodimir Zelenski: Dacă Trump ştie cum să pună capăt acestui război ar trebui să ne spună astăzi - LIVE TEXT

Ucraina a ajuns în ziua 863 de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că şi-ar dori să audă clarificări din partea lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, despre modul în care intenţionează să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina în doar 24 de ore.

UPDATE 22:40 - Rusia recrutează 1.000 de noi soldaţi pe zi, afirmă Medvedev

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu 190.000 de noi voluntari recrutaţi până acum în acest an, relatează dpa.

Medvedev, care este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că nu este lipsă de personal militar şi că obiectivul de înrolare al Kremlinului este îndeplinit.

"Rata medie zilnică de recrutare rămâne stabilă şi se ridică la aproximativ 1.000 de oameni", a declarat Medvedev, citat de agenţia de presă TASS în timp ce se afla la o reuniune a Ministerului Apărării.

Conform estimărilor conducerii militare ucrainene, aproape 550.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani.

UPDATE 19:35 - Vladimir Putin ia "foarte" în serios "dorinţa" lui Donald Trump de a opri conflictul în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia ia "foarte" în serios declaraţiile lui Donald Trump, care a afirmat în mai multe rânduri că în cazul în care va fi reales, va opri rapid conflicul armat între Kiev şi Moscova, relatează AFP.

Potrivit Reuters, întrebat despre declaraţiile lui Trump potrivit cărora acesta ar putea pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă ar câştiga alegerile prezidenţiale, Putin a spus că Rusia îl ia în serios, dar că nu cunoaşte detaliile niciuneia din propunerile de pace ale lui Donald Trump.

"Faptul că dl. Trump, în calitate de candidat la preşedinţie, declară că este pregătit şi are dorinţa de a opri războiul în Ucraina, noi luăm foarte în serios toate acestea", a afirmat Putin, în cursul unei conferinţe de presă la Astana, capitala Kazahstanului, unde a participat la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

"Bineînţeles, nu cunosc propunerile pe care le are cu privire la modul în care doreşte să facă acest lucru. Şi, evident, aceasta este o întrebare-cheie. Dar nu am nicio îndoială că o spune cu sinceritate. Iar noi vom sprijini aceasta", a continuat el.

UPDATE 17:45 - Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în Poltava

Un atac cu rachete al forţelor armate ruse asupra unei instalaţii de producţie de gaze a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor trei în regiunea Poltava, în estul Ucrainei, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Energiei, relatează AFP şi Reuters.

"Pe 3 iulie, Rusia a atacat regiunea Poltava. Printre infrastructurile avariate se numără o instalaţie a UkrGasVydobuvannya", principalul producător de gaze din ţara, a anunţat ministerul pe Telegram.

Un electrician a fost ucis şi alţi trei angajaţi au fost răniţi, a precizat ministerul, adăugând că "operaţiuni sunt în desfăşurare pentru (...) a face faţă consecinţelor" acestui atac.

UPDATE 14.00 - Bombardamentele rusești au rănit joi șapte persoane în orașul ucrainean Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a spus guvernatorul regional Serhiy Lysak pe Telegram.

Guvernatorul a scris anterior că forțele ruse au atacat miercuri seara și joi dimineața zone din apropierea Nikopol cu drone kamikaze și artilerie .

Aceste atacuri au deteriorat elemente de infrastructură, patru clădiri rezidențiale, o conductă de gaze și o linie de electricitate, a spus el. 

UPDATE 13:00 - Putin promite la summitul OCS de la Astana o nouă „ordine mondială”

Summitul regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reuneşte în acest an în Kazahstan mai multe ţări cu relaţii tensionate cu Occidentul, va promova o „ordine mondială multipolară echitabilă”, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

În declaraţia lor finală, participanţii, printre care se numără liderii chinez, iranian şi indian, vor sublinia „angajamentul lor pentru formarea unei ordine mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe dreptul internaţional şi aspiraţia statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic”, a anunţat Vladimir Putin, în deschiderea şedinţei plenare.

Pentru preşedintele rus şi omologul său chinez Xi Jinping, prezent de asemenea la summit, această lume „multipolară” se doreşte o alternativă la ceea ce ei descriu drept hegemonia americană asupra problemelor lumii, hegemonie pe care ei o denunţă.

Vladimir Putin, în special după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, şi-a înmulţit eforturile pentru a reuni ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină în jurul acestei idei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la summit OCS, dar şi pentru întrevederi bilaterale cu lideri de stat, a anunţat Kremlinul.

UPDATE 11:20 - Erdogan se oferă să ajute la încheierea războiului Rusia-Ucraina. Ce espune Kremlinul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri lui Vladimir Putin că Ankara ar putea ajuta la încheierea războiului dintre Ucraina şi Rusia, dar purtătorul de cuvânt al liderului rus a declarat că Erdogan nu poate juca rolul de intermediar în conflictul care se desfăşoară de 28 de luni, relatează Reuters.

 Erdogan, care a vorbit cu Putin în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), care se desfăşoară în Kazahstan, a declarat că el crede că este posibilă o pace echitabilă, care să convină ambelor părţi, a declarat Preşedinţia turcă.

Însă purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a exclus orice rol de intermediar pentru liderul turc. "Nu, nu este posibil", a declarat Peskov, când a fost întrebat de un jurnalist al televiziunii ruse dacă Erdogan şi-ar putea asuma un astfel de rol, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, care nu detaliază de ce Kremlinul s-a opus implicării lui Erdogan.

Preşedinţia turcă a declarat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul din Gaza şi despre modalităţile de a pune capăt conflictului din Siria.

Spre deosebire de alţi lideri NATO, care au impus sancţiuni guvernului lui Putin, Erdogan a încercat să menţină relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina pe tot parcursul conflictului.

UPDATE 9:45 - Rusia revendică distrugerea unui avion de luptă MiG-29 la o bază aeriană din regiunea Dnipro

Rusia a afirmat joi că a distrus un avion de luptă MiG-29 într-un atac asupra unei baze aeriene ucrainene din regiunea Dnipro, în zona central-estică a Ucrainei, informează AFP preluată de Agerpres.

Potrivit Ministerului Apărării rus, avionul, precum şi alte echipamente şi vehicule care se aflau la baza din Dolghinţevo, au fost distruse de o rachetă balistică Iskander.

Ministerul rus a difuzat pe contul său de Telegram imagini menite să ilustreze această operaţiune.

Marţi, Rusia a afirmat că a distrus cinci avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană din apropiere de Mirgorod, la circa 150 de km de frontiera rusă.

Aceste lovituri ruse asupra unor aerodromuri au loc în timp ce Ucraina aşteaptă cu nerăbdare livrarea de avioane de luptă F-16. Apărarea bazelor unde acestea vor fi staţionate este o provocare pentru ucraineni şi pentru aliaţii lor occidentali. 

UPDATE 9:00 -  391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie, soldate cu cel puţin doi morţi

Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat joi dimineaţa guvernatorul regional Ivan Fedorov, informează AFP.

"Un bărbat şi o femeie au murit în urma unor bombardamente inamice", în timp ce un alt bărbat a fost rănit, a precizat pe Telegram guvernatorul, potrivit căruia în ultimele 24 de ore 391 de atacuri ruse au vizat zece comune din regiunea Zaporojie.

Regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, pe care Rusia afirmă că a anexat-o, este cu regularitate scena unor bombardamente, dintre care unul s-a soldat cu şapte morţi şi aproape 40 de răniţi, la sfârşitul lui iunie.

Opt persoane au fost rănite miercuri într-un raid ucrainean cu drone asupra sitului unei substaţii a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, potrivit grupului rus Rosatom, care a denunţat o înmulţire a atacurilor.

Chiar dacă ocupă zone întinse în această regiune, armata rusă nu o controlează în totalitate. Ea a atacat deja Zaporojie şi oraşe vecine de mai multe ore de la începutul ofensivei sale în Ucraina în 2022, însă în ultimele săptămâni ea şi-a concentrat eforturile mai degrabă în estul decât în sudul Ucrainei. 

UPDATE 5:20 - Zelenski vrea să ştie cum poate Trump să pună capăt războiului "în 24 de ore"

"Dacă Trump ştie cum să pună capăt acestui război ar trebui să ne spună astăzi", a declarat Zelenski miercuri într-un interviu pentru Bloomberg Television care a durat aproape o oră, relatează DPA preluată de Agerpres.

"Dacă există riscuri pentru independenţa Ucrainei, dacă ne-am putea pierde statalitatea, vrem să fim pregătiţi pentru asta, vrem să ştim", a afirmat Zelenski, potrivit traducerii în limba engleză a Bloomberg.

Fostul preşedinte american şi candidat republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie în SUA a afirmat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului în Ucraina "în 24 de ore", fără a dezvălui vreodată detalii cu privire la această afirmaţie a sa.

UPDATE 4:10 - Oficial: Rusia este gata să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 2024

Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord de tranzit, însă acest lucru depinde de Ucraina, a declarat miercuri vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Itar Tass.

Conform unui acord de tranzit pe cinci ani convenit de Moscova şi Kiev, Rusia exportă gaze naturale spre Europa via Ucraina şi plăteşte Ucrainei pentru utilizarea reţelei sale de gazoducte. Acest acord va expira la finele lui 2024.

"Asta depinde de Ucraina în primul rând. Tranzitul se face via teritoriul lor, ei sunt cei care au propriile lor reguli. Depinde de dorinţa lor", a spus Novak. "Noi suntem gata să livrăm gaze, aceasta nu este o problemă pentru noi", a adăugat Novak.

Ucraina a anunţat deja că nu are de gând să prelungească acordul pe cinci ani cu grupul rus Gazprom sau să semneze un nou acord.