Război în Ucraina, ziua 859. Un grup subversiv ce intenţiona să preia controlul asupra clădirii Parlamentului din Kiev, desființat de Serviciul de securitate - LIVE TEXT
După mai bine de 28 de luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia continuă să lanseze atacuri regulate asupra orașelor ucrainene, precum și asupra infrastructurii energetice. Ucraina se află în ziua 859 a războiului.
UPDATE 23:10 - Apărătorii ucraineni din cadrul Brigăzii a 3-a de Asalt susțin că au ucis 500 de soldați ruși și au distrus un tanc și un echipament de artilerie de 152 mm pe frontul de la Harkov pe parcursul ultimelor șapte zile, scrie Ukrainska Pravda.
„500 de ocupanți uciși, un tanc și un echipament de artilerie de 152 mm distruse sunt rezultatele activității Brigăzii a 3-a de Asalt în regiunea Harkov. Acestea sunt cele mai recente date privind pierderile inamice din ultima săptămână în regiunea Harkov. Ocupanții desfășoară în mod activ operațiuni de asalt, iar unitățile brigăzii îi înving”, a transmis Brigada, într-un mesaj pe Facebook.
Apărătorii ucraineni mai afirmă că aproape un întreg batalion al trupelor Federației Ruse a fost eliminat în această zonă a liniei de contact: 301 soldați au fost răniți, iar 154 au fost uciși.
UPDATE 22:50 - Rusia a doborât luni cinci ținte aeriene deasupra peninsulei Crimeea, a afirmat guvernatorul portului Sevastopol, Mihail Razvozhayev, instalat de Moscova, pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters.
Fragmente ale țintelor doborâte au căzut în zona de coastă și în apropiere de Balaklava, o așezare care face parte din orașul Sevastopol.
UPDATE 19:10 - A fost lansată misiunea comună româno-bulgaro-turcă pentru operaţiuni de deminare în Marea Neagră
Misiunea comună constituită de Bulgaria, România şi Turcia pentru curăţarea Mării Negre de mine şi asigurarea astfel a siguranţei transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene, a început luni cu o ceremonie la Istanbul, relatează agenţia EFE.
"Acest grup operativ nu doar va combate ameninţarea minelor, dar de asemenea va consolida prietenia şi cooperarea dintre ţările noastre", a declarat comandantul Marinei Turce, amiralul Ercument Tatlioglu, în cadrul unei ceremonii cu înalţi oficiali ai forţelor navale bulgare şi române.
Navele care participă la această operaţiune vor pleca în această după-amiază din portul militar Beykoz Umuryeri, de pe coasta turcă a Mării Negre, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu.
Memorandumul de Înţelegere româno-bulgaro-turc privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră - MCM Black Sea a fost semnat pe 11 ianuarie la Istanbul.
Această operaţiune are ca scop detectarea şi neutralizarea minelor care plutesc în derivă pe Marea Neagră şi pun în pericol traficul maritim.
Viceamiralul român Mihai Panait a asigurat că această iniţiativă a celor trei ţări aliate în cadrul NATO este crucială pentru combaterea ameninţării în creştere a minelor maritime şi garantarea trecerii în siguranţă a navelor.
UPDATE 17:50 - Rusia revendică capturarea a doua sate din Ucraina
Rusia a revendicat luni capturarea a două sate din estul Ucrainei, unde trupele sale îşi continuă înaintarea lentă, dar suferă, la rândul său, de pe urma întreruperilor de curent în zonele de frontieră după bombardamentele ucrainene, transmite AFP.
Forţele ruse, care profită de dificultăţile armatei ucrainene în a-şi reînnoi trupele şi a obţine mai multe arme şi muniţii din Occident, cuceresc teren, puţin câte puţin, de luni de zile. De sâmbătă, au revendicat cucerirea a cinci sate în mai multe sectoare ale frontului.
Conform raportului zilnic al Ministerului Apărării, forţele ruse au capturat satul Novopokrovske din regiunea Doneţk şi satul Stepova Novoselivka din regiunea Harkov.
Sâmbătă şi duminică, armata rusă a revendicat capturarea altor trei sate, inclusiv Şumi, în apropiere de oraşul minier Toreţk, o altă axă de atac pentru forţele ruse în estul Ucrainei.
Autorităţile ucrainene au anunţat în acest context, luni, că au efectuat evacuarea a peste 700 de locuitori din Toreţk, dar aproape 5.000 de persoane au rămas în oraş şi "mulţi dintre ei încearcă să se evacueze", a informat pe Telegram poliţia naţională.
UPDATE 16:00 - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat luni destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării), scrie agenția spaniolă de presă EFE.
Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie.
„Conform anchetei, în mai şi iunie 2024 un grup de persoane a distribuit pe reţelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituţională şi preluarea puterii în Ucraina”, a transmis, într-un comunicat, Parchetul ucrainean, care a informat că această grupare a fost desfiinţată.
Potrivit Procuraturii, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătoreşte Ziua Constituţiei. Organizatorii nu şi-au dezvăluit intenţiile de lovitură de stat în aceste apeluri, notează Agerpres.
Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau şi alegerea unui nou „guvern interimar”.
Principalul organizator este, potrivit Parchetului, liderul unei organizaţii care „are experienţă în participarea la acte provocatoare, care nu au dat rezultate”. Parchetul nu oferă însă mai multe detalii despre identitatea acestei persoane sau organizaţia pe care o conduce.
„Închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane şi căutase, de asemenea, cadre militare şi gardieni înarmaţi din structuri private pentru a efectua preluarea puterii”, a precizat Parchetul despre modul în care a fost pregătită presupusa tentativă de lovitură de stat. Procurorii mai susțin că organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk şi Kiev şi încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk.
UPDATE 13.00 - Ucraina a respins acuzațiile că masează trupe la granița cu Belarus. Poliția de frontieră ucraineană a catalogat acuzațiile drept „o operațiune de informații” derulată de Belarus cu sprijinul Moscovei, potrivit Reuters.
„Nu este pentru prima dată când Belarus oferă informații care prezintă Ucraina drept un pericol cu scopul de a se întări. Este o altă dovadă a operațiunii de informații derulată de Belarus cu sprijinul Rusiei”, a declarat Andri Demchenko, purtător de cuvânt a poliției de frontieră, citat de televiziunea de stat ucraineană.
UPDATE 12.00 - Statele Unite nu sunt gata să invite Ucraina să adere la NATO, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat pentru The Philadelphia Inquirer.
„Ei (nr. SUA) vorbesc deschis despre asta. Președintele Biden vorbește despre asta. Și Trump spune că dacă nu era NATO, războiul poate nu ar fi început”, a declarat liderul de la Kiev.
„Am auzit ambele opinii ale celor două partide. Sugerează că nimeni nu vede astăzi Ucraina în NATO, din păcate”, a completat Zelenski.
UPDATE 10:00 - Forțele ruse au pierdut trei avioane militare, 350 de tancuri și peste 58 de sisteme de apărare antiaeriană în luna iunie, a anunțat luni Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, peste 33,700 de soldați ruși ar fi fost uciși în ultimele treizeci de zile, potrivit Kyiv Independent.
Armata ucraineană a lovit peste 330 de zone de concentrare a personalului și echipamentelor militare, cinci baze și 20 de depozite de muniții.
UPDATE 8:00 - Un atac cu rachete balistice rusești asupra orașului ucrainean Dnipro a rănit șapte persoane, inclusiv un băiat de 15 ani, și a avariat zeci de clădiri rezidențiale, a declarat luni Serhi Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
Unul dintre răniți a fost spitalizat, a precizat Lisak pe Telegram.
Forțele ruse au atacat, duminică, cele mai mari două orașe din Ucraina, fragmente de rachetă căzând peste un bloc de apartamente într-o suburbie a Kievului, iar o bombă aeriană ghidată a lovit un oficiu poştal la Harkov, ucigând o persoană.
Administrația militară din Kiev a precizat că resturile de rachetă au lovit clădirea și au provocat un incendiu la unul dintre balcoane.
Potrivit primarului Vitali Klitschko, cu aproximativ 20 de minute înainte de semnalarea atacului, sistemele de apărare aeriană au fost activate. Forțele aeriene ucrainene au raportat că rachete se îndreaptă spre Kiev.