MENIU

Război în Ucraina, ziua 853: Zelenski: Principalul obiectiv este în prezent regiunea Doneţk şi aprovizionarea forţelor noastre cu tot ceea ce au nevoie - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 853 - Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 853 de război. 

UPDATE 00.00 - Statele UE au aprobat proiectul de acord de securitate cu Ucraina

Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale blocului comunitar, a aprobat marţi proiectul de acord de securitate între UE şi Ucraina, care urmează să fie semnat săptămâna aceasta în timpul unei vizite pe care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski o va efectua la Bruxelles.

UPDATE 23:00 - Ucraina: Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de câte 90 de prizonieri fiecare

Rusia a anunţat marţi că a schimbat 90 de prizonieri de război ucraineni pe care îi deţinea cu 90 de soldaţi ruşi deţinuţi în Ucraina, în urma medierii Emiratelor Arabe Unite, transmite AFP.

"La încheierea procesului de negocieri, 90 de soldaţi ruşi care se aflau în pericol de moarte în captivitate au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev", a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

"La schimb, au fost predaţi 90 de prizonieri de război ale forţelor armate ucrainene", a adăugat el, precizând că schimbul s-a efectuat sub "medierea umanitară" a Emiratelor Arabe Unite.

Ultimul schimb de amploare de prizonieri între beligeranţi datează din februarie, când a avut loc un schimb de câte 100 de prizonieri.

Emiratele Arabe Unite mediază, de asemenea, întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia.

UPDATE 22:00 - Rusia susţine că subestimarea determinării sale de către Occident poate avea consecinţe "tragice şi fatale"

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a susţinut marţi că dacă Occidentul subestimează determinarea Moscovei, acest lucru ar putea conduce la consecinţe "tragice şi fatale", întrucât Statele Unite şi aliaţii lor se confruntă cu o putere nucleară, consemnează Reuters.

Potrivit diplomatului rus, Occidentul deja a subestimat "pregătirea Rusiei de a se apăra şi de a-şi urmări interesele în orice situaţie". "Nici nu vreau să mă gândesc că această subestimare ar putea deveni tragică şi fatală", a indicat el în timpul unei conferinţe la Moscova, adăugând că Occidentul a ales confruntarea cu o putere nucleară majoră.

"Există diferite modalităţi de a răspunde acestei situaţii, retorice şi practice. Noi avem resursele de a transmite Occidentului semnale la capitolul descurajării nucleare, chiar şi în lipsa dorinţei adversarilor noştri de a purta un dialog calm. Dar există un pericol, acesta nu poate fi subestimat, ca partea lor să facă o greşeală. Noi vom încerca să nu facem (o greşeală)", a explicat vice-ministrul rus de externe.

"Misiunea noastră comună este de a preveni ca lumea şi, în primul rând, lumea multipolară, să alunece către haosul nuclear", a insistat Serghei Riabkov.

Întrebat la respectiva conferinţă dacă Rusia îşi mai poate asigura securitatea nucleară într-o perioadă a competiţiei în domeniul Inteligenţei Artificiale, el a susţinut că progresele făcute de Rusia în descurajarea nucleară vor garanta securitatea acestei ţări "decenii la rând de acum înainte".

Declaraţiile sale vin la o săptămână după ce tot el a anunţat iniţierea unei revizuiri a doctrinei nucleare a Rusiei, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina.

UPDATE 21.00 - Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale blocului comunitar, a aprobat marţi proiectul de acord de securitate între UE şi Ucraina, care urmează să fie semnat săptămâna aceasta în timpul unei vizite pe care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski o va efectua la Bruxelles.

UPDATE 20.00 - Mesajele preşedinţilor Maia Sandu şi Volodimir Zelenski în contextul lansării negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova şi Ucrainei

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că viitorul ţării este în Uniunea Europeană, înaintea începerii, la Luxemburg, a primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană, la care au fost lansate oficial negocierile de aderare.

„Astăzi, Republica Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Viitorul nostru este în cadrul familiei europene”, a menţionat preşedintele Maia Sandu, conform Agerpres.

Ea a adus mulţumiri liderilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene. „Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit”.

UPDATE 19:10 - Statele UE au aprobat proiectul de acord de securitate cu Ucraina

Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale blocului comunitar, a aprobat marţi proiectul de acord de securitate între UE şi Ucraina, care urmează să fie semnat săptămâna aceasta în timpul unei vizite pe care preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski o va efectua la Bruxelles, relatează agenţia EFE.

Anunţul a fost făcut în faţa presei la finalul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene din cele 27 de state membre de către titulara Ministerului de Externe belgian, Hadja Lahbib, a cărei ţară se află la finalul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, care va fi preluată pe 1 iulie de Ungaria.

Ambasadorii statelor UE au ajuns luni la un acord politic asupra angajamentelor de securitate care vor oferi Ucrainei mai multă siguranţă şi predictibilitate din partea UE pe termen lung, în contextul războiului cu Rusia.

UPDATE 17:00 - Declaraţia preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, înaintea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, marţi, la Bruxelles, înaintea deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova că "asistăm la un moment istoric", conform unui comunicat de presă apărut pe site-ul Consiliului.

"În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, cele două ţări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE - un moment de mândrie pentru ambele naţiuni şi un pas strategic pentru UE", conform sursei citate.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, acesta este rezultatul unor eforturilor enorme de reformă ale celor două ţări. El a subliniat faptul că UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina şi R. Moldova, cu atât mai mult cu cât prima ţară se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar R. Moldova se confruntă cu consecinţele acestui război.

UPDATE 16.00 - Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți că interzice accesul în Rusia la resursele de radiodifuziune pentru zeci de instituții media din Uniunea Europeană, ca represalii pentru o interdicție similară impusă de UE la adresa a trei instituții media ruse.

În total, pe lista publicată marți de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova se numără 81 de publicații europene, precum Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País (Spania), La Stampa, La Repubblica (Italia), Le Monde, Liberation (Franța), dar și canale pan-europene precum Politico and EUobserver.

UPDATE 13:02 - Curtea Penală Internațională a emis marți mandate de arestare pe numele lui Serghei Șoigu, fostul ministru rus al apărării, și al generalului rus Valeri Gerasimov pentru presupuse crime comise în timpul războiului din Ucraina.

Într-un comunicat de presă, instanța a anunțat că judecătorii au constatat că există „motive rezonabile să se creadă că cei doi suspecți poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene de la 10 octombrie 2022 până la 9 martie 2023”.

Oficialii ruși sunt astfel suspectați că au comis crime de război și crime împotriva umanității pentru că au dirijat atacuri împotriva civililor și a țintelor civile din Ucraina.

În perioada menționată, Rusia este suspectată că a efectuat atacuri împotriva a numeroase centrale și substații electrice pe întreg teritoriul Ucrainei.

Potrivit judecătorilor CPI, au existat motive întemeiate să se creadă că loviturile au vizat în principal obiective civile.

„Iar pentru acele instalații care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul respectiv, daunele și prejudiciile civile accidentale preconizate ar fi fost în mod clar excesive în raport cu avantajul militar anticipat“, ceea ce face ca atacurile să fie crime de război, au mai spus judecătorii.

Rusia a declarat în repetate rânduri că infrastructura energetică a Ucrainei este o țintă militară legitimă și neagă că ar fi vizat civili sau infrastructură civilă.

UPDATE 11:30 - Ucraina vrea o decizie „puternică” la summitul NATO de la Washington de luna viitoare, într-un moment în care Kievul încearcă să își promoveze obiectivul strategic de a adera la alianța militară, a declarat pentru Reuters consilierul pentru politică externă al președintelui Volodimir Zelenski.

Ihor Jovkva a declarat că Kievul dorește ca summitul NATO să se încheie cu rezultate concrete.

„Cred că acest summit merită să aibă o decizie puternică, inclusiv cu privire la Ucraina. Pentru că, dacă lipsește o decizie fermă privind Ucraina, summitul va fi inutil”, a declarat el la Kiev.

Oficialul nu a precizat ce ar implica o astfel de decizie.

Zelenski, care a militat fără succes pentru o invitație politică de aderare la alianță la summitul de la Vilnius din vara anului trecut, a declarat că summitul din acest an ar trebui să rezolve problema invitării Kievului.

În timp ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, și Washingtonul au declarat că nu se așteaptă ca cei 32 de membri ai alianței prezenți la summitul din 9-11 iulie să invite oficial Kievul să adere, Stoltenberg a spus că speră ca reuniunea să arate că Ucraina se apropie de aderare.

UPDATE 8:10 - Statele Unite se pregătesc să anunțe un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, relatează Associated Press, citând doi oficiali americani anonimi.

Noul pachet, care urmează să fie dezvăluit marți, va include noi rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), armament antiblindare, arme de calibru mic și grenade, precum și obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, a relatat AP.

UPDATE 7:20 - Republica Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Zi crucială la Luxemburg

Zi crucială, astăzi, la Luxemburg. Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, lansează oficial negocierile menite să permită celor două ţări să devină într-o zi membre cu drepturi depline ale UE. Negocierile de aderare dintre UE şi o ţară terţă au loc în cadrul unei conferinţe interguvernamentale (CIG).

UPDATE 6:00 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă în mesajul către popor că principalul obiectiv este în prezent regiunea Doneţk şi aprovizionarea forţelor militare ucrainene cu tot ceea ce au nevoie. El mai afirmă că ultimele pregătiri sunt în curs de desfăşurare pentru evenimentul istoric extrem de important de marţi, precizând că negocierile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană privind aderarea Ucrainei sunt gata să înceapă.

Liderul ucrainean spuine că a avut o întâlnire cu comandantul suprem, şeful Statului Major General şi ministrul apărării.

”Am discutat despre situaţia din zonele-cheie, accentul fiind pus în prezent pe regiunea Doneţk şi pe aprovizionarea forţelor noastre cu tot ceea ce au nevoie. Am discutat, de asemenea, probleme de personal în cadrul forţelor armate ale Ucrainei. Am decis să îl înlocuiesc pe comandantul forţelor comune ale forţelor armate ale Ucrainei, generalul locotenent Yuriy Sodol, cu generalul de brigadă Andriy Hnatov”, spune Zelenski.
 
El arată că a fost prezentat un raport privind consecinţele atacurilor cu rachete ruseşti asupra Pokrovsk.
 
”Zeci de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii. Patru persoane au fost ucise. Condoleanţele mele familiilor şi apropiaţilor acestora. Vom riposta cu siguranţă la acest atac rusesc, iar răspunsul nostru va fi total corect”, spune preşedintele Ucrainei. 
 
Zelenski mai declacă că a prezentat un nou şef al Departamentului pentru protecţia statului. ”Sarcina sa este de a crea o structură nouă, modernă a Departamentului, de a asigura un nou format şi o nouă calitate. Una absolut patriotică”, afirmă el. 
 
”În al treilea rând, i-am onorat pe luptătorii noştri de la Centrul de Operaţiuni Speciale "A" al Serviciului de Securitate al Ucrainei cu premii de stat ale Ucrainei. Ei sunt oameni eroici! Putem fi cu adevărat mândri de fiecare dintre ei. Le-am mulţumit pentru puterea lor şi i-am felicitat cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Centrului de Operaţiuni Speciale”, mai spune Volodimir Zelenski. 
 
El subliniază că ultimele pregătiri sunt în curs de desfăşurare pentru evenimentul istoric extrem de important de mâine.
 
”Negocierile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană privind aderarea Ucrainei sunt gata să înceapă. Aceasta este o zi spre care Ucraina tinde de zeci de ani. Iar acum o transformăm în realitate - Ucraina nu va fi niciodată descurajată în calea sa către o Europă unită, către casa noastră comună a tuturor naţiunilor europene. Un cămin care trebuie să fie paşnic! Mulţumim tuturor celor care ne ajută”, mai spune Zelenski.