MENIU

Război în Ucraina, ziua 852: Zelenski l-a demis pe comandantul forţelor comune ale armatei - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 852: Țara condusă de Zelenski, lăsată în beznă, luni. Kievul exclude posibile negocieri de pace cu Rusia / Profimedia

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 852 de război cu Rusia. 

UPDATE 00.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis luni un înalt responsabil al armatei, care a fost acuzat de un alt comandant de incompetenţă şi abuz de putere în plină invazie a Rusiei în ţară, transmite France Presse.

"Am decis să îl înlocuiesc pe comandantul forţelor comune ale forţelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, cu generalul de brigadă Andrii Gnatov", a declarat Zelenski pe Telegram.

Preşedintele nu a precizat motivele demiterii comandantului, dar aceasta vine după criticile unui comandant al celebrei brigăzi Azov, cunoscută pentru legăturile sale cu cercurile ultranaţionaliste.

Acest comandant, Bogdan Krotevici, a declarat luni dimineaţă că a depus o plângere la serviciile de securitate ucrainene (SBU), solicitând o anchetă asupra lui Sodol.

Potrivit presei ucrainene, Krotevici îl acuză pe Sodol de incompetenţă care a dus la moartea unor soldaţi ucraineni şi la eşecuri pe linia frontului.

UPDATE 23.00 - Kremlinul a amenințat luni Statele Unite cu represalii, acuzând SUA că „omoară copii ruși”, la o zi după o lovitură ucraineană în Crimeea, ce ar fi fost efectuată, potrivit Moscovei, cu rachete americane ATACMS – o nouă escaladare între cele două țări rivale pe tema Ucrainei, după cum punctează AFP.

Moscova consideră că Washingtonul a devenit parte a conflictului autorizând Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor regiuni ruseşti şi a Crimeei, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi pe care o foloseşte ca bază, din spatele frontului, pentru armata sa.

UPDATE 22.00 - Ucraina a lovit peste 30 de instalații rusești de producere și depozitare a petrolului, spune Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat luni că Ucraina a lovit peste 30 de rafinării, terminale și depozite de petrol rusești. El nu a furnizat însă detalii suplimentare și nici nu a precizat o perioadă de timp, scrie Reuters.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești în acest an, încercând să perturbe aprovizionarea armatei ruse și, totodată, să reducă din veniturile cu care Rusia își finanțează războiul împotriva Ucrainei.

Cum a fost evitat un veto al Ungariei

Miniştrii de externe ai UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate

Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, au declarat luni diplomaţi pentru agenția germană DPA.

Expert militar din Rusia: „Dacă nu se măreau salariile, situația pe front ar fi fost mult mai proastă”

 Acesta a recunoscut fenomenul corupției din Ministerul Apărării de la Moscova, pe care-l vede însă „conexat cu incompetența”, dar spune și că pierderile Ucrainei sunt mult mai mari decât cele oficiale.

acție virulentă a Ungariei după noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina: „UE a depășit liniile roșii”

Trecerea liniilor roşii în Uniunea Europeană a început, blocul ignorând dreptul Ungariei de a decide cu privire la problema celor 1,4 miliarde de euro pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi trimiterea de instructori militari în această ţară, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.

Ucraina a lovit peste 30 de instalații rusești de producere și depozitare a petrolului, spune Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat luni că Ucraina a lovit peste 30 de rafinării, terminale și depozite de petrol rusești. El nu a furnizat însă detalii suplimentare și nici nu a precizat o perioadă de timp, scrie Reuters.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești în acest an, încercând să perturbe aprovizionarea armatei ruse și, totodată, să reducă din veniturile cu care Rusia își finanțează războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 16:24 - Kremlinul ameninţă SUA cu ”consecinţe” în urma unui atac ucrainean în Crimeea. 

Kremlinul ameninţă luni Statel Unite cu represalii - acuzându-le de faptul că ”omoară copii ruşi”, la o zi după un atac ucrainean în Crimeea desfăşurat, acuză Moscova, cu rachete americane, o nouă escaladare între cei doi rivali pe tema Ucrainei, relatează AFP.

Moscova consideră că Washingtonul a devenit o parte a conflictului după ce a autorizat Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor regiuni ruseşti şi Crimeei, o peninsulă ucraineană pe care Moscova a anexat-o în 2014 şi pe care o foloseşte ca bază în spatele frontului a armetei ruse.

”Este evident că participarea Statelor Unite la lupte, participarea lor directă, care antrenează moartea unor cetăţeni ruşi, trebuie să aibă consecinţe”, declară un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov,

UPDATE - 15:55 - Patru răniţi şi un incendiu de proporţii în urma unui atac rus cu rachete asupra oraşului-port Odesa

Rusia a atacat luni cu rachete de croazieră oraşul Odesa din sudul Ucrainei, făcând patru răniţi şi provocând un important incendiu pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, au anunţat autorităţile locale, informează AFP.

"Pe 24 iunie dimineaţa, ocupanţii ruşi au atacat regiunea Odesa cu două rachete de croazieră, după toate aparenţele de tip Iskander-K", a anunţat pe Telegram comandamentul militar al forţelor aeriene din regiunea Sud.

Guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a explicat la televiziunea ucraineană că "s-a declanşat un incendiu pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi" şi că "pompierii depun acum eforturi pentru a împiedica focul să se răspândească". "Până acum, avem cunoştinţă de patru răniţi. Un bărbat de 48 de ani a fost de asemenea consultat de un medic pentru o rană la braţ", a adăugat guvernatorul.

UPDATE 15:20 - Rusia şi-a intensificat atacurile cu un gaz iritant interzis, afirmă Kievul

Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai, informează luni AFP.

Modul de operare ar fi lansarea cu drone a unor "grenade K-51 şi RG-VO", utilizate de obicei de forţele de ordine pentru a dispersa revoltele, potrivit aceleiaşi surse.

Statul Major ucrainean a declarat într-un comunicat pe Facebook că a "documentat 715 de cazuri de utilizare de către ruşi a unor muniţii ce conţin compuşi chimici periculoşi" numai în luna mai, "cu 271 de cazuri mai multe ca în aprilie".

"215 de soldaţi" ucraineni au făcut luna trecută vizite la "instituţii medicale", prezentând "simptome de vătămări chimice de gravitate variabilă", se spune de asemenea în comunicat.

"Utilizarea de arme chimice sau de agenţi anti-revoltă chimici drept mijloc de război constituie o încălcare a Convenţiei asupra interzicerii punerii în funcţiune, a fabricării, stocării şi utilizării de arme chimice şi asupra distrugerii lor" (CIAC), a amintit armata ucraineană.

UPDATE 14:50 - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei, au demascat o „cârtiță” activă în Serviciului de Grăniceri de Stat, care a colaborat cu rușii și a colectat date despre armata ucraineană de la granițele de nord a regiunii Volyn.

Inculpatul a ocupat funcția de comandant al unui departament al unuia dintre detașamentele de frontieră din Volyn și s-a dovedit că a fost recrutată de la distanță de ofițerul rus FSB Alexei Dobryțky, care servește în regiunea Lugansk.

UPDATE 14:30 - Bardella: Franţa va menţine sprijinul pentru Ucraina, dar nu va trimite trupe sau rachete cu rază de acţiune lungă

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a reiterat luni, în timpul prezentării programului său electoral la Paris, că va menţine sprijinul Franţei pentru Ucraina, dar se va opune trimiterii de trupe franceze şi de rachete cu rază de acţiune lungă dacă va accede la putere în urma alegerilor legislative, informează AFP.

"Sunt pentru ca sprijinul logistic şi în echipamente de apărare pentru Ucraina să poată continua, (însă) linia roşie se menţine în ceea ce priveşte trimiterea de rachete cu rază de acţiune lungă sau de echipament militar ce ar putea avea consecinţele unei escaladări, adică de material ce ar putea lovi direct oraşele ruse, pentru că eu cred că aceasta va crea condiţii întâi pentru o co-beligeranţă a Franţei şi condiţii pentru o escaladare în faţa unei puteri care este o putere nucleară", a declarat Bardella.

UPDATE 13:50 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere din nou ca Ucraina să fie autorizată de către aliaţii săi să atace în ”adâncime” în Rusia.

  ”Aviaţia de luptă rusă trebuie să fie distrusă peste tot unde se află, prin toate mijloacele eficiente. Este întru totul justificat ca aerodromurile ruseşti să fie lovite”, a pledat el duminică, denunţând un atac la Harkov.

La sfârşitul lui mai, Statele Unite au acceptat ca Ucraina să folosească armament american pentru a ataca, în anumite cazuri, ţinte militare pe teritoriul rus, în apropierea regiunii Harkov.

”Această autorizare ne-a permis să distrugem o parte a potenţialul terorist rus. Dar numai o parte”, a subliniat liderul de la Kiev.

”Trebuie să ne protejăm de teroarea rusă. Avem nevoie de capacităţi suplimentare cu rază lungă de acţiune şi armament adecvat destinat ucrainenilor. Cooperăm cu partenerii noştri şi facem tot ceea ce putem pentru a accelera această decizie”, a anunţat Volodimir Zelenski.

UPDATE 12:00 - Miniştrii de externe din UE au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru a contracara eludarea acestora

Miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au adoptat noi măsuri punitive pentru a contracara eludarea sancţiunilor şi a împiedica Rusia să obţină tehnologie occidentală pentru fabricarea de arme, informează luni dpa.

Alte 69 de persoane şi 47 de entităţi legate de invazia rusă împotriva Ucrainei au intrat acum sub incidenţa sancţiunilor, cu îngheţarea activelor şi, în cazul persoanelor, cu interdicţia de a călători în Uniunea Europeană.

Pentru prima dată, noua serie de sancţiuni vizează de asemenea sectorul rus de gaz natural lichefiat, sector de mai multe miliarde de dolari.

Aceste măsuri punitive interzic unor porturi precum Zeebrugge din Belgia să transporte gaz natural lichefiat rusesc către ţări în afara Uniunii Europene, după o perioadă de tranziţie de nouă luni.

De asemenea, este vizată aşa-numita "flotă din umbră" a preşedintelui rus Vladimir Putin, folosită pentru a eluda sancţiunile şi formată din 27 de nave specifice.

UPDATE 10:00 - Rusia continuă să acuze SUA că este responsabilă pentru un atacul ucrainean asupra Crimeei din 23 iunie, care ar fi ucis patru persoane și a rănit 151, potrivit Kyiv Independent.

Ministerul rus al Apărării a susținut că în atac au fost folosite cinci rachete ale Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) furnizate de SUA, dintre care patru au fost interceptate, o a cincea a explodat în aer, ducând la „numeroase victime în rândul civililor din Sevastopol”.

UPDATE 8:10 -  Un atac rusesc asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei a lovit luni infrastructura civilă și a provocat victime, a anunțat guvernatorul pe Telegram, potrivit Reuters.

Ministerul ucrainean de Interne a publicat fotografii cu un nor masiv de fum care se ridica de la locul unde serviciile de urgență lucrau pentru a stinge un incendiu.

Forțele aeriene ucrainene au avertizat locuitorii orașului cu privire la amenințarea rachetelor care se apropiau înainte ca exploziile să se producă.

UPDATE 7:20 - AIEA cere încetarea atacurilor asupra oraşului din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut, duminică, încetarea atacurilor asupra oraşului Enerhodar, situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, după ce, săptămâna trecută, două substaţii electrice care deservesc zona au fost atacate cu drone, relatează Reuters.

Oficialii instalaţi de Rusia la centrală au acuzat Ucraina de organizarea a două atacuri cu drone care au distrus o substaţie, au avariat o alta şi au întrerupt pentru o perioadă de timp alimentarea cu energie electrică a populaţiei.

UPDATE 5:15 -Kirilo Budanov, despre negocierile de pace cu Rusia: „Nu avem altă opțiune

Discuțiile de pace nu își au rostul, deoarece singura opțiune a Ucrainei o reprezintă revendicarea teritoriilor ocupate de forțele ruse, a declarat șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației Philadelphia Inquirer și publicat duminică.

„Nu avem altă opțiune decât să recuperăm ceea ce a fost ocupat. Altfel, starea de război va continua la nesfârșit”, a spus Budanov, pentru publicația americană, potrivit The Kyiv Independent.

Elveția a organizat un summit pentru pace la începutul acestei luni, în cadrul căruia Ucraina a încercat să obțină sprijin pentru „formula sa de pace”, propunere care include restabilirea granițelor naționale. Rusia nu a fost invitată la evenimentul din Elveția.

UPDATE 4:20 - Ucraina prevede întreruperi în furnizarea de curent electric luni în toată ţara

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de luni în întreaga ţară, a anunţat duminică operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte grave dificultăţi după atacurile ruseşti \"masive\", transmite AFP

"Pe 24 iunie, toate companiile regionale de distribuţie de electricitate vor pune în aplicare întreruperi de curent prevăzute pe tot parcursul zilei", a indicat Ukrenergo pe Telegram.

Până acum, astfel de restricţii se aplicau în general pe intervale de timp mai reduse, la vârfurile de consum.

Ukrenergo a explicat că noile măsuri sunt necesare întrucât consumul de electricitate \"creşte la începutul săptămânii\" şi reţeaua este fragilizată de "atacurile ruseşti masive".

În ultimele zile, infrastructurile ucrainene au fost ţintele unor noi lovituri.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, în ultimele trei luni centralele electrice au fost vizate de opt atacuri de amploare.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a distrus jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei.

UPDATE 3:00 - Ministru român de externe Luminița Odobescu, la reuniunea CAE: Discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu

Ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, va participa luni, la Luxemburg, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), unde se va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Georgia şi din regiunea Marilor Lacuri.

Cu acest prilej, miniştrii de externe europeni vor avea şi un schimb de opinii informal cu omologii din Balcanii de Vest, în cadrul unui dejun de lucru, precizează un comunicat al MAE transmis duminică.

Conform sursei citate, discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe evoluţiile recente din teren şi sprijinul pe care UE trebuie să îl ofere Ucrainei, în special în domeniul militar.

De asemenea, vor fi discutate noi măsuri restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului, stadiul angajamentelor de securitate UE-Ucraina şi evaluarea Summitului pentru Pacea în Ucraina (Elveţia, 15-16 iunie 2024).